Annonce
Debat

Der er læger til alle

Debat: Avisen Danmark beskrev 20. juli årsager til lægemangel ud fra Praktiserende Lægers Organisations tal, som fremkommer ved, at PLO ikke anerkender andre end egne lægepraksis. Det påstås, at 100.000 i dag og skræmmende 300.000 borgere vil stå uden fast læge. Alle borgere har en læge!

Der skal uddannes flere læger end pensionsbehovet, fordi kommende læger vil have andre krav til fritid mv., men der ville være læger nok, hvis man aktivt arbejdede for flerlægepraksis med andet sundhedspersonale til opgaver, der ikke kræver en læge. I hovedstaden fik fem læger tilladelse til 3000 patienter hver, næsten en fordobling. Det vil tage tid, men flerlægepraksis tilgængelige for alle er fremtiden.

Regionspraksis på hospitalerne har fordele ved at kunne arbejde tæt sammen med hospitalets øvrige funktioner, da hospitalets almene medicinere er ansat som øvrigt personale og ikke skal varetage egne økonomiske interesser. Lovgiverne bør tillade regionerne at oprette permanente lægepraksis uden forudgående udbud, der oprindeligt var varetagelse af Falcks interesser.

Borgerne kunne få et alternativ, og konkurrencen kan måske hjælpe PLO ud af deres 50-årige selvforståelse og ind i den moderne verden med krav til et sammenhængende sundhedsvæsen ud fra borgernes behov.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce