Annonce
Faaborg-Midtfyn

Der er gået kuk i planerne: Vi skal ikke have 230 meter lange boligkarreer herude

Martin Enslev og flere andre borgere i Nr. Lyndelse undrer sig over, at masterplanen, som sætter retningen for udviklingen af hele området, ikke harmonerer med virkeligheden. Det er i stedet en gammel lokalplan, som der styres efter, når der skal laves boligområder. Foto: René Johansen
Masterplanen, som er politikernes vision for udviklingen af Nr. Lyndelse, harmonerer ikke med virkeligheden, når det gælder boligbyggeri, lyder kritikken fra borgere.

Nr. Lyndelse: - Vi har fået et meget flot stykke papir - men det er heller ikke andet end det.

Det er den klare og kontante melding fra Martin Enslev, når det drejer sig om den såkaldte masterplan for Nr. Lyndelse/Nr. Søby.

Planen, som blev politisk vedtaget i 2019, sætter retningen for udviklingen af området, hvor det overordnede mål er 600 nye borgere i 2030.

Annonce

Den udvikling ser Martin Enslev og andre borgere hellere end gerne, men alligevel er der bekymrede miner over, hvor de mange nye borgere kan komme til at bo. For ifølge Martin Enslev gør lokalplanen det nemlig muligt at bygge såkaldte kædehuse - det vil sige flere boliger, der hænger sammen i en lang række.

I bund og grund ønsker vi, at lokalplanen matcher vores udviklingsplan. Men det værste er, at de ikke vil gøre noget ved det.

Martin Enslev, borger i Nr. Lyndelse

- Lokalplanen tillader op til 14 boliger i en kæde, og med de krav, der er stillet op, giver det én lang bygning på op mod 230 meter. Det er meget voldsomt. Det bliver en massiv mur, siger Martin Enslev.

Det er altså også stik imod tankerne i den dyrt købte masterplan for området, hvor visionen er luft og natur mellem husene.

- Vi kan konstatere, at masterplanen lover luft og natur mellem husene, men omvendt er der altså en lokalplan, der tillader storbybyggeri. Det er lokalplanen, der er juridisk bindende - det er masterplanen ikke, bemærker Martin Enslev.

Aldrig hensigten

Martin Enslev flyttede til Nr. Lyndelse i 2017 fra udkanten af Odense. Det var blandt andet masser af natur og luft, som trak familien til - helt som masterplanen lover.

Bekymringen for, at der bygges sammenhængende boliger er ikke grebet ud af den blå luft. Netop nu er der sat gang i en større udstykning i den vestlige del af byen, og her har et stort ønske fra bygherren været at opføre kædehuse.

Martin Enslev har gravet sig dybt ned i den gældende lokalplan, og han håber fortsat, at den opdateres, så den hænger sammen med udviklingsplanen. Foto: René Johansen

Der er dog ændret lidt i det projekt, så der ikke bliver tale om en massiv mur fra det nye kvarter ind mod det daværende, erkender Martin Enslev.

- Men man kan gøre det, og vores bekymring er, at lokalplanen dækker de eksisterende udstykninger, og så er der planer om yderligere udstykninger, som den også kommer til at dække over.

- Der er allerede bygget den slags boliger flere steder i byen, så vi er bekymret for udviklingen i byen, siger Martin Enslev.

Kommunens egen analyse peger i øvrigt på, at Nr. Lyndelse allerede nu er dækket ind med rækkehuse frem til 2030, og formanden for lokalrådet, Erik Nielsen, påpeger også, at masterplanen lægger op til noget helt andet byggeri.

- Princippet i masterplanen er, at der skal bygges en- og tofamilieshuse, og det andet scenarie har ikke været vendt i forbindelse med masterplanen. Dér er lokalrådet meget enig med Martin og de øvrige beboere, lyder det fra formanden.

Han har været med til at skabe indholdet i masterplanen.

- Idéen er, at naturen skal drages med ind i boligområderne. Der er ingen, der har snakket om den type huse her med flere sammenhængende boliger.

Annonce

Formand: Det forstår jeg godt

Ifølge Martin Enslev har borgerne indtil videre forgæves henvendt sig til kommunen for at få skabt konsensus mellem planerne.

De er i fuld gang med at gøre klar til boligbyggeri i udstykningen, hvor der både bliver rækkehuse og parcelhuse. Foto: René Johansen

- I bund og grund ønsker vi, at lokalplanen matcher vores udviklingsplan. Men det værste er, at de ikke vil gøre noget ved det - for det giver ikke mening, at det ikke hænger sammen, siger Martin nslev.

800.000 kroner er der postet i konsulentkroner for at få skabt masterplanen for Nr. Lyndelse-området. Dertil kommer kommunale mandskabstimer, så beløbet formentlig nærmer sig én million.

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Kristensen (V), mener ikke, at masterplanen blot er et dyrt stykke papir.

- Jeg kan godt forstå borgerne, men masterplanen viser retningen for, hvor og hvordan vi skal lave de fremtidige lokalplaner, og der tænker vi nok mere luft og natur, end vi gjorde for 10 år siden, siger Søren Kristensen.

- Den kan, som her, kollidere med gældende lokalplaner, og det er lokalplanerne, der gælder. Men vi kan håbe, at man via dialogens vej med bygherrerne kan få skabt nogle grønne kiler. Den dialog kan kommunen have, men det kan borgerne også, siger udvalgsformanden, som samtidig afviser, at nuværende lokalplaner bliver opdateret, så de flugter med politikernes visioner for fremtiden.

Annonce

Placeringshuse

Tilbage 2012, da lokalplanen blev til, blev der ifølge Martin Enslev fremlagt skitser med tvillingehuse med luft og grønne kiler omkring. Det er bare ikke det billede, som tegner sig i dag, når flere huse bygges sammen.

- Vi vil meget gerne have tvillingehuse/dobbelthuse, bare der er noget luft mellem, så vi får det her indtryk af et parcelhuskvarter, for så er det et andet klientel, der kommer, siger Martin Enslev.

- For at sige det lidt hårdt er bekymringen, at vi får en for stor koncentration af boliger, der bliver brugt som placeringsboliger, siger Martins Enslev, der samtidig peger på, at der skal rives boliger ned i Odense som led i regeringens store ghettoplan.

Tidligere har det været bragt på banen, at nogle af beboerne kan placeres i boliger i nærliggende kommuner.

- Det er gisninger, men med tiden har kædehuse det med at blive placeringshuse, og så kan det blive en stor procentdel, som vores lille samfund skal bære, siger Martin Enslev, der ikke har opgivet at få opdateret lokalplanen, så den matcher med masterplanen.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce