Annonce
Odense

Der er et stykke til målet: Nystiftet fjernvarmeforening i Odense har rundet 2500 medlemmer

Det er en uge siden, formand Søren Windell på et pressemøde præsenterede den nystiftede forening Fionia Fjernvarme og ambitionerne om at tage salget af Fjernvarme Fyn i retten. Foreløbig har 2500 odenseanere meldt sig ind i foreningen. Foto: Michael Bager
I løbet af den første uges levetid har fjernvarmeforeningen Fionia Fjernvarme nået på den anden side af 2500 medlemmer, og det er flot, mener formanden, selv om målet ikke er inden for umiddelbar rækkevidde.

Odense: Efter en uge har medlemslisten hos den nystiftede forening Fionia Fjernvarme rundet 2500 medlemmer og er dermed endnu et stykke fra målet på 8.-10.000.

- Jeg synes, det er usædvanlig flot, at foreningen på under en uge har fået så mange medlemmer, siger Søren Windell.

Han er rådmand for Det Konservative Folkeparti, er stærk modstander af salget af Fjernvarme Fyn og er formand for Fionia Fjernvarme, hvis formål er at få stoppet fjernvarmesalget til Energi Fyn ved at få en domstol til at vurdere lovligheden af salget.

Annonce

Windell, med 2500 medlemmer er der et godt stykke op til de 8-10.000 medlemmer, I har sat som mål. Havde I håbet på mere efter den første uge?

- Vi har lige så mange medlemmer som de samlede politiske partier i Odense. Og vi er endnu slet ikke kommet i gang med for eksempel at være i gågaden og tale med folk.

Er tallet i virkeligheden ikke et udtryk for, at modstanden mod fjernvarmesalget måske slet ikke er så stor, som I tror?

- På ingen måde. Fjernvarmesalget er meget teknisk og kompliceret, og det kan godt kræve mere end én kop kaffe, før man tager stilling til, om man vil være medlem af foreningen, siger Søren Windell.

Mere end Facebook

Det Konservative Folkeparti er også initiativtager til Facebook-gruppen "Nej til salg af Fjernvarme Fyn", som har omkring 10.000 medlemmer, og hvor der er delt flere opfordringer til at melde sig ind i den nye forening. Men Windell fremhæver, at der er stor forskel på at være med i en gruppe på Facebook og aktivt melde sig ind i en forening.

- Det er meget mere forpligtende at blive medlem af en forening end med et enkelt klik at blive del af en Facebook-gruppe. Jeg synes, det er flot, at over 2500 mennesker er medlem af Fionia Fjernvarme og bakker kampen op. For os handler det om, at man ikke med et pennestrøg fjerner borgernes rettigheder, siger han.

Kort fortalt om ny forening

  • Det er Det Konservative Folkeparti, der har taget initiativ til foreningen Fionia Fjernvarme, som vil forhindre salget af Fjernvarme Fyn. Partiets rådmand Søren Windell er formand, men han understreger, at foreningen ikke er politisk.
  • Det er gratis at være medlem af foreningen, som onsdag havde 2535 medlemmer.
  • Med i foreningens bestyrelse er også Frederik Barfoed fra ejendomsselskabet Barfoed Group, direktør Erik Thomsen fra boligforeningen Kristiansdal, byrådsmedlem Reza Javid fra Enhedslisten og udviklingschef Lolle Schierff fra Fynsk Erhverv. Alle sidder der som privatpersoner og repræsenterer hverken arbejdspladser eller partier.

Det er varmeforsyningslovens paragraf 23f, der er omdrejningspunktet for den juridiske diskussion. Ifølge paragraffen har forbrugerne en forkøbsret til ledningsnettet - det vil sige de rør, der sender varmen ud til kunderne - men den købsmulighed har forbrugerne ikke fået, før et politisk flertal har sagt god for at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Odense Kommunes juridiske rådgivere vurderer ikke, at paragraffen gælder i fjernvarmesalget, men den vurdering har andre juraeksperter efterfølgende sat spørgsmålstegn ved.

Annonce

To retssager i spil

Søren Windell, hvilken frist har I sat for at nå de 8-10.000 medlemmer og dermed have muligheden for at tage sagen i retten?

- Vi har ikke sat nogen frist. Og retssagen kan være delt op i to, hvor vi til den første kan være bare en enkelt borger, der siger, at det her er forkert. Det er ligesom, hvis en borger klager til Ankestyrelsen over en kommunal afgørelse, understreger han.


Fjernvarmesalget er meget teknisk og kompliceret, og det kan godt kræve mere end én kop kaffe, før man tager stilling.

Søren Windell, formand for Fionia Fjernvarme


Han forklarer, at første retssag kan være det, der hedder et afklarende søgsmål, hvor en domstol beslutter, om den omdiskuterede paragraf 23f er gældende i salget af Fjernvarme Fyn.

- Og den sag kan jeg ikke se, vi ikke kommer til at føre, siger Windell uden at sætte en tidshorisont på.

Derefter kan der - hvis paragraffen er i spil - blive tale om endnu en retssag mod Odense Kommune, hvor foreningen kan gøre forkøbsretten gældende. Og det er den retssag, der ifølge Det Konservative Folkepartis advokat kræver 8.-10.000 medlemmer for at have en såkaldt retslig interesse.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Fyn

Pas på: Uheld på Storebæltsbroen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Coronasmitten stiger i seks af ti fynske kommuner

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Assens

Det værste år nogensinde for legendarisk byfest: Fik underskud på 250.000 kroner

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Debat

Rent vand, ja, tak: Årelangt sløseri med pesticider truer drikkevandet

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Annonce