Annonce
Odense

Der er både til børn og ældre: Sådan skal sidste bid af skattestigningen bruges

Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Der skal investeres i inklusion i folkeskolen og i mad lavet på plejecentre, hvis byrådsflertallet får lov at hæve skatten. Men der mangler stadig svar på ansøgningen, der ligger hos Social- og Indenrigsministeriet.

De ved endnu ikke med sikkerhed, om de får de ekstra skattepenge i kommunekassen. For først i næste uge - få dage før budgetforhandlingerne - kommer der svar fra Social- og Indenrigsministeriet på, om Odense næste år får lov at hæve kommuneskatten med de ønskede 0,2 procentpoint.

Alligevel er forligspartierne bag skattestigningen nu klar med en aftale om, hvordan de 45 millioner skattekroner i tilfælde at et ja skal bruges: 34 millioner kroner skal gøre folkeskolens inklusionsopgave mere overkommelig, mens 11 millioner kroner skal gøre det muligt for ældre beboere på seks-otte plejecentre at få serveret mad lavet på selve plejecentret.

- Det bliver en milepæl og forhåbentlig et punktum for velfærdsprocenten, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og henviser til byrådsflertallets politiske ambition om at nå en samlet skattestigning på et helt procentpoint. Foreløbig er skatten i 2017 og 2018 steget med i alt 0,8 procentpoint.

Annonce

Kort fortalt om skattestigningen

Efter flere år med millionbesparelser på velfærden droppede Socialdemokratiets daværende borgmester Anker Boye i 2016 sin modstand mod skattestigninger og foreslog en stigning på et helt procentpoint - den såkaldte velfærdsprocent.

Det samlede han ved budgetforliget for 2017 et smalt rødt flertal for og skruede skatteprocenten op fra 24,5 til 25 procent. Året efter enedes rød blok om at hæve skatten med yderligere 0,3 procentpoint, og samlet set har det leveret 245 millioner kroner mere til velfærd.

Ambitionen var i forbindelse med forhandlingerne om 2019-budgettet at nå i mål med det hele procentpoint, men økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening leverede ingen pulje til skattestigninger, og kommunerne har ikke - uden at blive økonomisk straffet - lov til bare selv at hæve skatten.

Med økonomiaftalen for 2020 er der igen en pulje til skattestigninger på i alt 200 millioner kroner, men om Odense får del i den vides først i næste uge, når Social- og Indenrigsministeriet har behandlet ansøgningerne.

Ifølge tidligere beregninger fra Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune vil den samlede skattestigning fra 24,5 til 25,5 procent i gennemsnit koste hver Odense-borger over 20 år cirka 1900 kroner om året.

Duften af mad

Skattestignings-partierne tæller Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og senest også Alternativet og Dansk Folkeparti, og især hos sidstnævnte er der stor glæde over mere duft af mad på plejecentrene.

- Det har jeg kæmpet for, lige siden jeg for seks år siden trådte ind i Ældre- og Handicapudvalget, siger Christel Gall.

- Det burde være en selvfølge, at der på alle plejecentre laves mad fra bunden, men det her er en start, og så fortsætter jeg kampen for den frisklavede mad.

Også folkeskolen og mere specifikt inklusionsindsatsen får glæde af de eventuelle, ekstra skatteindtægter, og til det siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R):

- Inklusion er sindssyg vigtigt, og lærerne vil rigtig gerne lykkes med den, men de synes, det er svært, fordi de mangler hjælp og flere kolleger.

Om de kolleger skal være lærere, pædagoger, ergoterapeuter eller måske skolepsykologer, vil Crawley endnu ikke lægge sig fast på.

Fyns laveste skat

På samme vis ønsker Peter Rahbæk Juel heller ikke at levere et præcist svar på, hvorvidt han vil holde fast i den sidste del af skattestigningen, hvis ministeriet sender et afslag. I så fald vil Odense Kommune blive straffet økonomisk og tvunget til aflevere dele af provenuet de første tre år.

- Jeg er optaget af at nå i mål, men det er omsonst at svare på det spørgsmål, før vi ved, hvad vi får, mener han.

Regeringen har afsat en pulje på i alt 200 millioner kroner til kommunale skattestigninger, og får Odense de ansøgte 45 millioner, vil kommunen med en skatteprocent på 25,5 procent fortsat have Fyns laveste kommuneskat.

Kun Venstre og Konservative manglede, da et stort byrådsflertal mandag aften skrev under på en aftale om, hvordan sidste del af den planlagte skattestigning skal bruges. Foto: Camilla Ahlmann-Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce