Annonce
Nyborg

Der er altså et problem med den svenske højrefløj

Her eller måske dér. Slagmarkshistoriske detaljer om Slaget ved Nyborg 14. november 1659 diskuterers ivrigt af forrest amatørarkæolog Jesper Olesen, og til venstre militæreksperten Kjeld Hillingsø. Med på en lytter er Mogens Lange, næstformand i Fonden Nyborg Fæstning.Her eller måske dér. Slagmarkshistoriske detaljer om Slaget ved Nyborg 14. november 1659 diskuterers ivrigt af forrest amatørarkæolog Jesper Olsen, og til venstre militæreksperten Kjeld Hillingsø. Med på en lytter er Mogens Lange, næstformand i Fonden Nyborg Fæstning.

På en ekspedition til Svenskerhøjen udenfor Nyborg er der masser af tid til at diskutere detaljer i Slaget ved Nyborg 14. november 1659.

Annonce

Nyborg Alle har set den, Svenskerhøjen. Den ligger så synligt, men ensom midt på marken ved Odensevej vest for Nyborg.

De færrest har besøgt den.

Dér skal vi hen i dag.

Vi skal nemlig på noget, vi kunne kalde en slagmarkshistoriske ekspedition. Fyens Stiftstidende har bedt om turen i anledning af 350-året for slaget. Ved Svenskerhøjen stod en vigtig del af slaget mellem den dansk-allierede hær og svenskerne.

Med er Kjeld Hillingsø, tidligere militærmand, nu forfatter, Jesper Olsen, amatørarkæolog, Janus Møller Jensen, museumsinspektør på Nyborg Slot, og Mogens Lange, næstformand i Fonden for Nyborg Fæstning.

Alle er tungt bevæbnet med kopier af gamle kort over Slaget ved Nyborg 14. november 1659 og bøger om det historiske slag under svenskekrigene.

Kjeld Hillingsø har netop udgivet bogen "Broderstrid. Danmark mod Sverige 1657-60," hvor han indgående beskriver Slaget ved Nyborg.

Mens vi går ad stien på den gamle Nyborg-Ringe-Faaborg-bane langs Ladegårdsåen, er Hillingsø og Jesper Olsen på få minutter langt inde i at drøfte detaljer om slaget.

Princippet for Slaget ved Nyborg hvor den danske hær fra vest angreb den svenske besættelseshær. Fronten gik fra Hjulby Sø og Ladegårdsåen til Juelsbergskvoen, måske helt op til Skaboeshuse. Grafik: Gert Ejton
Annonce

Slagmarksarkæologi

Jesper Olesen har med sin minesøger foretaget slagmarksarkæologiske undersøgelser af områderne fra Ladegårdsåen i syd og over til Juelsbergskoven og Juelsberg og ud mod Skaboeshuse, hvor fronten gik dén dag for næsten 350 år siden.

- Jamen, jeg har intet fundet oppe mod Skaboeshuse, lyder det fra Jesper Olsen.

- Men jeg har fundet massevis af pistolprojektiler og kugler fra musketter her. Også kanonkugler i Svenskerhøjen. Og ovre ved Juelsbergskoven. Men intet længere ude mod Skaboeshuse.

- Ja, ja..., ja, der ER altså et problem med den svenske højrefløj! bemærker Kjeld Hillingsø, mens grublerynkerne i panden bliver dybere.

Svenskerhøjen har angiveligt fået sit navn efter Slaget ved Nyborg. Ligene af de mange tusinde faldne fra den svenske hær menes at være blevet samlet her.
Annonce

Sensationen lurer

Jesper Olsens undersøgelser indgår i udstillingen om slaget, som arrangeres på Nyborg Slot. Udstillingen åbner Dronning Margrethe under besøget 2. juni.

Museumsinspektør Janus Møller Jensen lover "sensationelle nye oplysninger."

- De baserer sig på de fund, Jesper har gjort. Det vil rokke ved vores hidtidige viden om slagets gang, siger han uden at gå i detaljer. Der skal jo liiige være nogle godbidder at komme efter på udstillingen, der arrangeres i samarbejde mellem Østfyns Museer og Våbenhistorisk Selskab.

På vej mod højen over marken, hvor rapsen står svenskgul, fortæller Mogens Lange, at fæstningsfonden har 270.000 kroner til en historisk vandresti langs Ladegårdsåen. Plancher skal på relevante steder fortælle om begivenhederne under svenskekrigene.

- Vi får lavet et udsigtspunkt, hvor man kan se ud over det, der dengang var slagmarken, siger han.

Men der bliver ikke adgang til Svenskerhøjen.

14. november 1659 var den noget mere overrendt. Det har faktisk været et hæsligt syn. Ekspeditionens eksperter er overbeviste om, at højen har fået sit navn, fordi ligene af de svenske soldater efter den danske sejr blev samlet her. Sådan set ikke for at begrave dem.

- Næ, det var for at tage, hvad man nu kunne bruge af udstyr og tøj. Kort sagt plyndre ligene, siger Kjeld Hillingsø, da vi står på toppen af højen og spejder over mod Juelsberg, hvor den svenske venstrefløj stod eller ikke stod.

På kanten af det slagmarkshistoriske område drøftes de gamle kort. Fra venstre Janus Møller Jensen, Kjeld Hillingsø, Jesper Olsen og Mogens Lange.
Annonce

Det vigtigste slag

Om slagets historiske betydning er Hillingsø ikke et øjeblik i tvivl.

- Alle har hørt om stormen på København 11. februar 1659 og Frederik III og "Jeg vil dø i min rede!" Men det slag er rent faktisk for intet at regne i forhold til, hvad der foregik her, fastslår Kjeld Hillingsø.

- Slaget ved Nyborg VAR det vigtigst slag i svenskekrigene. Her fik svenskerne det afgørende, militær knæk. De mistede 5500 mand, af dem var 2300 døde. Der faldt 500 i den danske hær. Det var virkelig afgørende efter datidens forhold, siger han.

På vej ned ad højen og tilbage ad sprøjtesporet gennem rapsen er der så grund til igen at dykke i detaljer. Om den dér svenske højrefløj, som altså virkelig er et problem.

Se flere billeder og læs om Salget ved Nyborg på fyens.dk

I kanten af marken overfor skrænten ned mod Ladegårdsåen skal anlægges en trampesti op til et udsgftspunkt med informationstavle om slaget. Fra venstre Kjeld Hillingø, Jesper Olsen, Janus Møller Jensen og Mogens Lange.
Fremme på Svenskerhøjen, en høj, som kun de færrest får lov at kravle op på. For 350 år siden var den centrum for vigtige begivenheder under Slaget ved Nyborg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce