Annonce
forside

Der blev sat pris på Oprøret fra Udkanten

Viggo Mortensen modtog på vegne af Oprør fra Udkanten Den Sydfynske Initiativpris 2016. Her sammen med juryformand, Anni Bagge Jensen.

Årets Sydfynske Initiativpris gik til Viggo Mortensen og Finn Slumstrup fra Ærø

Sidste år var ærøboen Viggo Mortensen helt flov over sammen med Finn Slumstrup at være nomineret til Den Sydfynske Initiativpris, fordi han syntes, de øvrige nominerede var så gode.

I år vandt Mortensen og Slumstrup ikke desto mindre prisen for deres initiativ Oprør fra Udkanten. Mulighedernes land.

Prisen blev indstiftet af bestyrelsen for Fyns Amts Avis efter 150-års fødselsdagen for tre år siden og blev i går uddelt for tredje gang. Arrangementet fandt sted hos sidste års vinder, Ørstedspavillonen i Rudkøbing.

Viggo Mortensen så ikke specielt krigerisk ud, som han sad der alene ved et rundt bord som repræsentant for udkantsoprøret. Finn Slumstrup var i Sydslesvig til et arrangement, der havde været planlagt i lang tid og ikke kunne aflyses.

Avisens chefredaktør Troels Mylenberg bød velkommen til prisuddelingen, som nu er blevet til en tradition på avisens fødselsdag, og som den perfekte vært fortalte han, at der var rigtig mange andre gode initiativer, der var indstillet, før han tog en runde mellem dette års fem nominerede og fik dem til at fortælle lidt om deres projekter.

- Men faktisk træder jeg jo bare vande, indtil formanden for juryen, Anni Bagge Jensen, fortæller os, hvem vinderen er, sagde Mylenberg. Og så gik juryformanden, der til daglig er bibliotekschef på Langeland, på scenen og sagde henvendt til vinderne:

- I tager til folkemøde på Bornholm og taler overalt i landet - sågar i København. Det virker som om, I har en masse i støbeskeen. Først gjorde I oprør over, at udkanten blev talt ned, og nu skal vi se på Mulighedernes land. I gør det på vores vegne og for hele landets skyld. Derfor får I prisen, sagde juryformanden.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce