Annonce
Rejser

Der blæst' en wældi vind: Slus vandreglæden ind i Tøndermarsken

Marskstien ved Nørresøen i Tøndermarsken. Foto: Mette Pørtner Jensen
En vandretur i Tøndermarsken byder på en labyrint af diger og kanaler, lyden af fugles vingesus og mødet med marskens ubarmhjertige vind.

Brungrumset vand presser sig ind i Nørresøen ved Lægan Pumpestation. Den store murstensbygnings hovedopgave er at sørge for at afvande Tøndermarsken, og siden 2018, da den 54 kilometer lange vandrerute Marskstien blev taget i brug, har pumpestationen også haft til opgave at pejle vandreglade marskeventyrere på rette vej.

Sådan et par har Lægan fået besøg af på denne blæsende vinterdag. Vi er et vennepar, som har sat os for at gå en af Marskstiens røde stisløjfer, der tager os rundt om Nørresø og igennem Tønder. Det er let at finde det første skilt, der markerer den 10 kilometer lange rute. Det er til gengæld hårdt at stå ansigt til ansigt med Tøndermarskens vejr.

Den røde stisløjfe rundt om Nørresøen begynder og slutter ved Nørresøen. Den er 10 kilometer lang. Foto: Mette Pørtner Jensen

Nørresøen er omgivet af et højt, grønt dige, der holder på vandet - så at sige. På toppen af diget fører marskstien mod Tønder.

Annonce

Vandet presser mod digets side, mens vinden leger med vores balanceevne, som var vi dens eneste legekammerater. Og det er vi nok også, for den har ikke meget at rive og ruske i, når den stryger hen over Tøndermarskens flade englandskab.

Uden læ på toppen af diget er vi lette ofre, og digestiens smattede mudder får vores vandresko til at danse til højre og venstre. På marskstien er der ideelle forhold for fuglekiggeri, men spørgsmålet er, hvem der kigger på hvem? Vi har travlt med at holde øje med, hvor vi sætter fødderne, men det går ikke min opmærksomhed forbi, at et par svaner strækker hals for at få et bedre syn af os, da vi går forbi.

Måske det er min fantasi, der spiller mig et puds, men det ser ud, som om de store fugle har et lille skævt smil om næbbets mundvig. Jeg kan godt forstå, hvis de griner et lille fuglegrin, for man kunne godt tro, at mig og min vandremakker konkurrerer i gakkede gangarter.

Nørresøen er inddæmmet af et dige. På toppen er der en sti, der fører ind til Tønder. Foto: Mette Pørtner Jensen

Paradis for fugle

Tøndermarsken er et af de områder i Danmark, der er rigest på lokaliteter for fugle. For de mange vådområder skaber gode ynglemuligheder for både fisk og fugle. Når vi holder pause på diget og giver os tid til at nyde udsigten, er vandoverfladen og luften over os ganske rigtigt fuld af fugleliv.

Tøndermarsken er kendt for vandfugle, som trækker gennem området eller raster i marsken. Her kommer bramgås, kortnæbbet gås, grågås og blisgås i tusindvis. Man kan også spotte rovfugle som vandrefalk og havørn og flokke af småfugle som vipstjerter og finker. Forår og efterår er det sæson for naturfænomenet sort sol, hvor store flokke af stære danner dansende formationer i luften, inden de lander i rørskovene for natten.

I Nørresøen lever desuden snæblen, der er en fredet fisk. Den må ikke fanges, og sker det alligevel, skal den genudsættes. Det er noget nær umuligt at spotte en snæbel i det brune vand.

Den røde stisløjfe er fint markeret hele vejen rundt om Nørresøen. Foto: Mette Pørtner Jensen

Marskstien

Siden 2018 har Marskstien ledt vandreglade folk rundt i marsken. Stiens fulde længde er 54 kilometer, men der er otte kortere stisløjfer med distance på mellem 2,7 og 12 kilometer. Ved alle stisløjfterne slutter du der, hvor du begyndte.

Stisløjferne er delt op efter farver afhængig af deres længde - grøn, blå, rød og sort. Grøn er kortest, og sort er længst.

Turen, der er beskrevet i denne artikel, er 10 kilometer lang med start med Lægan Pumpestation. Adressen er Møllehusvej 2C, 6270 Tønder. Her finder du en stor parkeringsplads, toilet og infoskilt med kort over ruten.

Vandreturen tog os tre timer inklusive en halv times pause.

Ruten er markeret som rød stisløjfe. Den tager vandreren rundt om Nørresø, forbi Lægan Pumpestation, Ubjerg og igennem Tønder.

På hjemmesidenwww.toendermarsken.dk finder du beskrivelser af stien og stisløjferne og et digitalt kort over marskstien.

Annonce

Den svævende cirkelbro

Halvvejs på vandreruten rammer vi Tønder. En gammel havneby og købstad, der ligger på kanten af den indre marsk. Ruten snor sig ind gennem byen og giver rig mulighed for at lade den gamle arkitektur folde sig ud. Udsmykkede døre og dekorerede facader kan man takke købmænd gennem historien for. De bragte rigdom til byen gennem handel med kniplinger og stude. De fleste butikker er corona-lukket på denne vinterdag, men vi er enige om, at var de åbne, kunne vi sagtens bruge mere tid i byen.

Marskstien. Foto: Mette Pørtner Jensen

En bager har dog åbent, så vi køber os sønderjysk kage - hedeviger - med sukat og rosiner, og som smager lidt at salt croissant. Vi skyller kagen ned med en kop kaffe på den svævende cirkelbro ved Mølledammen.

Cirkelbroen og dertilhørende træpromenade går gennem Skulpturhaven. Den stod færdig i slutningen af 2020. Broen svæver over Mølledammen og skal give en fornemmelse af at gå på vandet. Sådan en slags åbenbaring fik vi godt nok ikke, men broen er helt bestemt en lille arkitektonisk perle til en pause for trætte vandrende.

Tønder byder på fin arkitektur. Foto: Mette Pørtner Jensen

Nu har vi fem kilometer foran os, før vi er retur til bilen. Turen går tilbage på diget af den anden side af Nørresøen. I modvind. Solen brænder gennem det grå skydække, og dens stråler får det forblæste enggræs til at glitre som et hav af sølvskinnende fiskeskæl.

Vi hilser på et par køer og får, som ser ganske upåvirkede ud, mens de følger vores vindbesudlede kroppe ase os vej gennem digetoppen, der er højtbelagt med muldvarpeskud og mudder.

Jeg føler mig som en af hobbitterne i ”Ringenes Herre” på vej til dommedagsbjerget Mordor med kun tørt elverbrød at leve af. Jeg når akkurat at fortryde, at vi ikke købte flere hedeviger, før vi endelig når vores start- og slutdestination. Ligesom for tre timer siden, da vi tog hul på turen, har Lægan Pumpestation stadig travlt med at pumpe og administrere marskvand, for det er højvande i kanalen. Vi har bare travlt med at komme i læ i bilen. Da vi har fået varmen, er vi enige: Sikke et dejligt marsk-eventyr.

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce