Annonce
Fødselsdag

Departementschefen skulle have været rockstjerne. Nu fylder Lose 50

Lars Gert Lose har i mange år været med i dansk diplomatis A-kæde rundt om i verden. Her er han i 2018 i Seattle, da han var ambassadør i USA. Det er kronprinsesse Mary i baggrunden. Lose er nu departementchef i Udenrigsministeriet og fylder den 17. december 50. Lindsey Wasson/Reuters

Der var engang, da posten som udenrigsminister blev besat af en person, der beholdt den i årevis.

Som eksempelvis Uffe Ellemann-Jensen, Niels Helveg Petersen eller Per Stig Møller. Den sidste forlod efter godt otte år som udenrigsminister posten i 2010.

Siden da har ministrene kun haft posten i kort tid. Den nuværende, Jeppe Kofod, er nummer syv i rækken siden Per Stig Møller, men i Udenrigsministeriet er der medarbejdere, der er noget mere stabile. Som holder diplomatiets tøjler.

En af dem er Lars Gert Lose, departementschefen, som tirsdag den 17. december fylder 50.

Han har noget mere erfaring med udenrigspolitik og diplomati end de politikere, der har været forbi ministerposterne i Udenrigsministeriet.

Lars Gert Lose blev uddannet som cand.scient.pol. på Aarhus Universitet i 1997, og samme år fik han job i ministeriet.

Han var forbi en udstationering på den danske ambassade i Paris, inden han i 2004 blev ministersekretær for Per Stig Møller. Senere blev han chef for ministersekretariatet.

I 2013 tog han en afstikker til Statsministeriet, hvor han i to år var udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver for statsminister Helle Thorning-Schmidt.

I 2015 tog karrieren en ny drejning, da han fik en af de mest prestigefyldte ambassadørposter, nemlig den i Washington D.C. Og fra denne post oplevede han den store overraskelse, det var, da Donald Trump i 2016 vandt præsidentvalget over Hillary Clinton.

Men op med ærmerne og i gang, og det lykkedes ambassadør Lose at få arrangeret et møde i Det Hvide Hus med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det møde kom den 30. marts 2017, da Løkke som en af de første europæiske ledere gav hånd til den nye amerikanske præsident. Nu er dagene i den amerikanske forbundshovedstad slut for Lars Lose.

Han var ellers kendt for at trampe op og ned ad Washington D.C.'s gader på sin christianacykel, men det syn møder man ikke mere.

Han er i øvrigt også kendt for stadig at give den gas på sin guitar. Efter gymnasiet tog han nogle sabbatår og spillede guitar, da han troede, at han skulle være rockstjerne.

Den 1. januar i år tiltrådte han i stedet posten som departementschef i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads.

Så nu er han så at sige chefen for det hele, lige bortset fra udenrigsministeren.

Men de kommer og går jo. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];