Annonce
Fødselsdag

Departementschefen skulle have været rockstjerne. Nu fylder Lose 50

Lars Gert Lose har i mange år været med i dansk diplomatis A-kæde rundt om i verden. Her er han i 2018 i Seattle, da han var ambassadør i USA. Det er kronprinsesse Mary i baggrunden. Lose er nu departementchef i Udenrigsministeriet og fylder den 17. december 50. Lindsey Wasson/Reuters

Der var engang, da posten som udenrigsminister blev besat af en person, der beholdt den i årevis.

Som eksempelvis Uffe Ellemann-Jensen, Niels Helveg Petersen eller Per Stig Møller. Den sidste forlod efter godt otte år som udenrigsminister posten i 2010.

Siden da har ministrene kun haft posten i kort tid. Den nuværende, Jeppe Kofod, er nummer syv i rækken siden Per Stig Møller, men i Udenrigsministeriet er der medarbejdere, der er noget mere stabile. Som holder diplomatiets tøjler.

En af dem er Lars Gert Lose, departementschefen, som tirsdag den 17. december fylder 50.

Han har noget mere erfaring med udenrigspolitik og diplomati end de politikere, der har været forbi ministerposterne i Udenrigsministeriet.

Lars Gert Lose blev uddannet som cand.scient.pol. på Aarhus Universitet i 1997, og samme år fik han job i ministeriet.

Han var forbi en udstationering på den danske ambassade i Paris, inden han i 2004 blev ministersekretær for Per Stig Møller. Senere blev han chef for ministersekretariatet.

I 2013 tog han en afstikker til Statsministeriet, hvor han i to år var udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver for statsminister Helle Thorning-Schmidt.

I 2015 tog karrieren en ny drejning, da han fik en af de mest prestigefyldte ambassadørposter, nemlig den i Washington D.C. Og fra denne post oplevede han den store overraskelse, det var, da Donald Trump i 2016 vandt præsidentvalget over Hillary Clinton.

Men op med ærmerne og i gang, og det lykkedes ambassadør Lose at få arrangeret et møde i Det Hvide Hus med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det møde kom den 30. marts 2017, da Løkke som en af de første europæiske ledere gav hånd til den nye amerikanske præsident. Nu er dagene i den amerikanske forbundshovedstad slut for Lars Lose.

Han var ellers kendt for at trampe op og ned ad Washington D.C.'s gader på sin christianacykel, men det syn møder man ikke mere.

Han er i øvrigt også kendt for stadig at give den gas på sin guitar. Efter gymnasiet tog han nogle sabbatår og spillede guitar, da han troede, at han skulle være rockstjerne.

Den 1. januar i år tiltrådte han i stedet posten som departementschef i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads.

Så nu er han så at sige chefen for det hele, lige bortset fra udenrigsministeren.

Men de kommer og går jo. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce