Annonce
forside

Den sydfynske smuglerhistorie bliver til en ph.d.

Nils Valdersdorf Jensen har de seneste år stået bag mange af Svendborg Museums udadvendte aktiviteter, så dem bliver der færre af de kommende tre år. Til gengæld lover den kommende ph.D.studerende at vende tilbage med mange nye historier at give videre fra museet. Arkivfoto: Roland Petersen

Museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum skal i samarbejde med Syddansk Universitet skrive en ph.d. om det sydfynske og øhavets smugleri.

Svendborg: Smugleri har det med at fremkalde indforståede fnis og træk af selvfølgelighed på skuldrene. Det er noget, vi alle kender til, i et eller andet omfang har gjort os skyldige i og formentlig betragter som noget uundgåeligt.

Det er derfor, emnet tænder Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på Svendborg Museum. Det er folkeligt. Og samtidig rummer det perspektiver brede og dybe nok til, at han nu skal skrive en ph.d. om emnet.

- Det er så sjovt, at folk trækker på smilebåndet, når de hører om smugleriets historie, men man kan virkelig bruge det til at åbne fortiden på en anden måde. Det handler om tanker om ret og uret, forholdet til staten, udkantsmoralen, hvor man kan tillade sig lidt af hvert med den følte distance til København og statens centrum. Og så kan man perspektivere det til hele diskussionen om tillid og skat, som jo er højaktuelt. Det rummer en ny vinkel på skatteunddragelsens historie, siger Nils Valdersdorf Jensen.

Annonce

Ph.d.en om smugleriets historie

Ph.d.en om smugleriets historie har fået arbejstitlen "Smuglernes Paradis" - moral og stat i udkanten 1850-2000.

Forskningsprojektet bliver til i et samarbejde mellem Syddansk Universitets Center for Maritim- og Erhvervshistorie og Svendborg Museum og skal skrives af Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på museet.

Ph.d.en er sat til at tage tre år at realisere, og fra mandag 3. september vil Nils Valdersdorf Jensen tilbringe tre dage om ugen på universitetet og to dage om ugen på Svendborg Museum.

Ph.d.en koster 1.767.000 kroner. SDU har bevilget et års løn, 250.000 kroner kommer fra Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden og 50.000 kroner kommer fra D/S Orients Fond. Flere fondsansøgninger er stadig ude.

En investering

Ph.d.en kommer til at tage udgangspunkt i den sydfynske smuglerhistorie, som er rig i både omfang, drama og kuriositet. Det ved Valdersdorf, der har været ekspert på netop den lille afkrog af lokalhistorien, siden han blev ved med at støde på emnet i forbindelse med researchen til et nyt hæfte om museets gamle skib Viking i foråret 2015 og derfor besluttede sig for at dykke ned i det.

Det kom der et lille stykke forskning, som han har præsenteret ved International Congress of Maritime Museums i Hong Kong og siden holdt adskillige foredrag om, ud af. Og nu har også Syddansk Universitet fattet interesse for emnet. Ph.d.en skal blive til i et samarbejde mellem Center for Maritim- og Erhvervshistorie og Svendborg Museum, og Nils Valdersdorf Jensen begynder sit arbejde 3. september.

Det glæder han sig ikke alene til, fordi han synes, det er det helt rette emne for ham at skrive ph.d. om.

- Det er også en investering for os som moderne museum, fordi museer skal have ph.d. er ansat, hvis de skal have andel i nogle af de statslige forskningskroner. Det er ikke længere nok at være cand.mag. i et eller andet. Så det her kan også bruges til at åbne for nye fonde og nye muligheder for museet, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce