Annonce
Livsstil

Den svære julefred

Grafik: Gert Ejton

Der er mange følelser i klemme i højtiden - især fordi man pludselig har tid til at fokusere på dem. Vi har bedt psykoterapeut Gitte Sander om en guide, der kan hjælpe til at sikre julefreden på den svære aften i familiens skød

Julen er højsæson for hygge. Alle drømmer - godt hjulpet på vej af medier og reklamer - om, at julefreden vil sænke sig over hjemmet.

Men ofte sker det stik modsatte, for julen er også højsæson for familiekonflikter.

Ifølge psykoterapeut Gitte Sander skyldes det først og fremmest, at familien, der til daglig har travlt med alle mulige gøremål, lige pludselig har tid - masser af tid.

- Familien er ikke vant til at være så meget sammen, som den er i højtiden. Normalt har vi gang i alle mulige projekter, når vi har fri - som for eksempel en ombygning eller hver sine fritidsaktiviteter. Men i juledagene er alt lukket, så familien er tvunget til at være sammen, forklarer Gitte Sander.

Derfor bliver udfordringen at genopfinde det, familien har sammen.

Og nøgleordet er respekt.

- Du holder formodentlig jul med de mennesker, der er tættest på dig. Det er mennesker, der betyder meget for dig, mennesker du elsker, mennesker du har fælles minder med. Og nogle af dem vil du skulle følge livet ud. De mennesker må du vise din respekt og ærbødighed. Ikke at du skal underkaste dig, men blot at du ikke skal stille dig truende op. Vis respekt, opfordrer Gitte Sander.

Hun advarer mod at vælge julen som det tidspunkt, hvor der skal foretages forandringer, som der er stor uenighed om.

I det hele taget skal hvert familiemedlem indstille skydningen i juletiden.

- Læg dine våben. Drop enhver form for kritik og bebrejdelser. Der vil være ting, du gerne vil have ændret eller ting, du er frustreret over. Men hvis du vil have væsentlige ting ændret, er det vigtigt at finde det rette tidspunkt at tale om det på - og det tidspunkt er nok ikke lillejuleaften eller juleaftensdag, advarer Gitte Sander.

Store følelser

For julen er en højtid, der er forbundet med store følelser, som nemt kan komme i klemme, og derfor kræver især julen, at man finder de rette formuleringer frem.

- Hvis der er noget vigtigt at sige, så sig det uden at skyde. Der er stor forskel på at sige; "Hvordan i alverden er det, du har stegt anden?" og " Jeg er så glad for at slippe for at stå for anden i år. Men jeg har et godt tip til dig ...", forklarer Gitte Sander.

- Især parforholdet er truet. Konflikten kan udspringe af alt - lige fra, om gaven er god nok, til uenighed om forskellige traditioner. Men også familier med sammenbragte børn er i højrisikogruppen for konflikter, fortæller Gitte Sander og fortsætter:

- Den spænding, som kan skabe konflikter, opstår kun, fordi familien og julen er så vigtige for os. Vi længes alle sammen efter julefred i hjertet sammen med familien. Vi har alle sammen behov for at have det godt i julen.

Fælles for de forskellige konflikter er dog, at de næsten altid tager udgangspunkt i to grundtemaer:

- Er jeg værd at elske?

- Er jeg god nok, som jeg er?

Annonce

Den bedste julegave

- Den største julegave, du kan give til dem, du kender, er: Alt, hvad der kan give dem følelsen af, at de er værd at elske, og at de er gode nok, præcis som de er. Når de bliver fyldt op af den følelse, vil de få overskud - og du vil få af samme skuffe tilbage - hvilket er, hvad du jo også har brug for, siger Gitte Sander.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn

Bilist ødelagde hæk og endte i have

Fyn For abonnenter

Autist fængslet for fjerde gang for at krænke mindreårige - forening ønsker bedre indsats i fængslerne og retsvæsenet

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Finn og Peer startede for sig selv, da arbejdspladsen flyttede: Nu har de 26 ansatte

Middelfart

Konditor storhitter med både chokolade og bryggeri i baglokalet: - Vi satte de første 500 øl til salg, og på en uge var alt udsolgt

Annonce