Annonce
Kunst

Den Sorte Boks er et hit: se her hvorfor

På Skarø mødte folk talstærkt op for at besøge Den Sorte Box. Foto: Nils Valdersdorf Jensen.
Svendborg Museums udstillingscontainer Den Sorte Boks har turneret rundt i den sydfynske kommune for at fortælle lokale historier fra fortiden siden 2018. Projektet har fået så stor succes, at Kulturarv Fyn nu genbruger ideen, så alle fynboerne kan lære mere om deres lokalhistorie. Hvorfor projektet med Den Sort Boks har klaret sig så godt, kan du læse her.

1) Den Sorte Box står i begivenhedernes centrum

Den Sorte Boks er siden projektets start blevet flyttet rundt til 10 forskellige destinationer og står lige der, hvor historien blev skrevet. Det gør det nemmere at vælge museet til, fordi Den Sorte Boks ofte står placeret ved den lokale brugs eller på torvet, hvor folk allerede kommer.

- Den udstilling, vi havde på Svendborg Torv, fortalte om de lokale arkæologiske udgravninger. Det sjove er, at vi faktisk udstillede de arkæologiske fund på det gamle museum, mens de gravede, men der var ingen, der så dem. Men folk så det i boksen, siger museumschefen på Svendborg Museum, Esben Hedegaard.

Annonce

2) De lokale fortællinger ser dagens lys

Det er ikke altid, at det er de mindre historier fra de små byer, som bliver fortalt, men de små historier er mindst lige så vigtige.

- Man kan blive helt overrasket over, hvor glade folk er, når kulturen rykker ud, og der bliver vist interesse for historierne ude i de små landsbyer. Det er næsten rørende, lyder det fra Esben Hedegaard.

3) Du kan blive historiker på 10 minutter

I en container er der ikke plads til meget, men der er trods alt plads nok til en historie fra fortiden.

- Tre plancher, tre montrer og en film. Det kan klares på 10-15 minutter, og så ved man lidt om bykernens historie, lyder det fra Esben Hedegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce