Annonce
Indland

Den skal væk: Arveafgift forfærder ejer af Carl Hansen & Søn

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) besøgte mandag møbelproducenten Carl Hansen & Søn, hvor ejer Knud Erik Hansen (th.) viste rundt. Foto: Jeppe Maagaard Holm

Møbelproducenten Carl Hansen & Søn skal gå videre til sønnerne, når ejer Knud Erik Hansen ikke længere skal stå ved roret. Men arveafgiften gør generationsskiftet yderst smertefuldt, mener ejeren, der mandag havde besøg af landets skatteminister. Tidligere på dagen foreslog Konservative, at afgiften skal helt væk før 2019.

Arveafgiften skal helt væk før 2019, så familieejede virksomheder ikke skal betale skat, når roret gives videre til næste generation.

Det foreslår Konservative, der mandag morgen meddelte, at de vil gå til efterårets finanslovsforhandlinger med netop det som absolut topprioritet.

Og den besked falder i god jord hos Knud Erik Hansen, der som tredjegeneration ejer og driver familievirksomheden Carl Hansen & Søn, der har hovedkontor i Gelsted på Fyn, hvor de - blandt andet - producerer Wegner-møbler. Knud Erik Hansen er nemlig ved at køre sine sønner i stilling til at overtage virksomheden, som hans bedstefar Carl Hansen grundlagde i 1908.

Men med den nuværende beskatning ved generationsskifte, som ligger på syv procent, er Knud Erik Hansen langtfra fortrøstningsfuld ved at lade virksomheden skifte hænder.

- Når vi skal overgive virksomheden til næste generation, bliver de beskattet af et uhensigtsmæssigt højt beløb, som de overhovedet ikke har en egenkapital til at dække. Det, synes jeg, er utroligt urimeligt, siger han.

Mandag eftermiddag fik møbelproducenten besøg af Danmarks skatteminister, Karsten Lauritzen (V), og forud for besøget havde ejeren besluttet, at han ville benytte lejligheden til netop at drøfte arveafgiften ved generationsskifte med ministeren. Også selv om de to herrer ikke er voldsomt uenige på området.

- Alt, hvad der kan gøres for at få det her på plads, så vi ikke har den her økse over nakken, vil jeg være vældig glad for, fortalte Knud Erik Hansen, kort før ministeren ankom.

Annonce

Helt urimeligt

Det er blandt andet måden, hvorpå virksomheder bliver værdiansat ved skifte, der frustrerer ejeren.

I begyndelsen af 2015 afskaffede SR-regeringen nemlig den såkaldte formueskattekurs, hvilket medførte, at virksomhedernes muligheder for indtjening i fremtiden - kaldet goodwill - nu også bliver medregnet i værdisættelsen. Tidligere er værdien blevet sat ud fra virksomhedens egenkapital.

I 2017 besluttede VLAK-regeringen med støtte fra DF dog at sænke arveafgiften fra 15 pct. til fem pct. i 2020. Men det er ifølge Knud Erik Hansen slet ikke godt nok:

- Det er så urimeligt, at vi ikke er nede på nul allerede. Sverige og Norge har indført en fritagelse af skat på arv. Men hvis der kommer en ny regering her, vil de køre den tilbage til 15 pct., og så slår de os ihjel, forklarer han.

- Men vil arveafgiften ikke blot betyde, at dine drenge bliver lidt mindre rige?

- Nej, det vil det ikke. Man kan bare sætte sig ned og regne på det. Så vil man finde ud af, at det her kræver en ret velpolstret bankdirektør til at låne mig de penge.

Annonce

Ingen dækningsløs check

Som forventet forblev bølgerne dog lave i løbet af ministerbesøget. Der blev grinet, talt eksport og klassisk design, mens ministeren blev vist rundt i hallerne på det 37.000 m2 store virksomhedsareal.

Og da samtalen om arveafgift kom på bordet, var der ikke meget uenighed at spore. Regeringen har nemlig en ambition om at fjerne afgiften inden 2025.

- Men jeg håber bestemt, det bliver muligt at gøre det inden 2025. Min opgave som skatteminister er at finde pengene til det, for vi kan ikke bare udskrive en dækningsløs check, lød det fra ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce