Annonce
Udland

Den sidste brite har sat sit kryds i neglebiderafstemning

Tidligere borgmester i London Boris Johnson og hans hustru, Marina, nåede at stemme 18 minutter inden valgstederne lukkede.

De britiske valgsteder er lukket. Sidste meningsmåling spår ja til EU, men resultatet er flere timer væk.

Skal Storbritannien forblive i EU på nye vilkår eller forlade unionen efter 43 år?

Det spørgsmål har briterne torsdag taget stilling til, og klokken 23 dansk tid er valgstederne lukket.

- Tak til alle der stemte for at bevare Storbritannien stærkere, sikrere og bedre stillet i Europa, skriver den britiske premierminister, David Cameron, på Twitter, kort efter valgstederne var lukket.

Det endelige resultat af folkeafstemningen om det britiske EU-medlemskab ventes dog først fredag morgen. Alle stemmesedler skal tælles to gange - først for at finde ud af, hvor mange der har stemt, og så for at tælle, hvad der er stemt.

En meningsmåling foretaget af YouGov for Sky News på valgdagen viser 52 procent for at blive i EU og 48 procent for at forlade EU.

En anden meningsmåling foretaget af Ipsos Mori onsdag og torsdag viser 54 procent for at blive i EU og 46 procent til EU-modstanderne. Det skriver Ben Page, der er chef for analyseinstituttet, på Twitter.

Begge målinger er dog behæftet med den sædvanlige usikkerhed og er ikke valgstedsmålinger, hvor vælgerne er blevet spurgt, hvad de har stemt, når de er kommet ud fra valgstedet.

Nigel Farage, der er leder af det nationalistiske Ukip-parti og har været en af frontfigurerne i EU-modstandernes kampagne, siger til Sky News, at det ser ud til, at briterne vil blive i EU.

- Det har været en enestående valgkamp, valgdeltagelsen ser ud til at være usædvanligt høj, og det ser ud til, at bliv-siden vil kante sig igennem, siger Farage til Sky News.

En talsmand for leave-kampagnen siger dog ifølge Reuters, at Farage ikke har nogen bedre idé om det endelige resultat, end nogen anden har.

Engang efter klokken et dansk tid ventes City of Sunderland som den første af 382 valgkredse at offentliggøre resultatet af dagens afstemning. Derefter følger de resterende 381 i løbet af natten.

De sidste ventes først offentliggjort fredag morgen ved 8-tiden dansk tid.

Ved 3-tiden ventes den første større bølge af resultater fra 22 valgkredse. Ved 4-tiden menes to femtedele af valgkredsene at være talt op, og ved 6-tiden er det formentlig oppe på ni ud af ti, skriver The Guardian.

En anden markant skikkelse fra EU-modstandernes lejr nåede at stemme, kort inden valgstederne lukkede. Det var den tidligere London-borgmester Boris Johnson, som ankom til sit lokale valgsted, 18 minutter inden det lukkede.

Johnson havde været i Edinburgh, og på vej tilbage til London blev hans fly forsinket på grund af dårligt vejr.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce