Annonce
Nyborg

Den rullende livstil er parkeret

Jens Erik Højby er i spidsen for "Tossede Truckere", som har droppet køre og hviletider for tre dages samvær på Ørbæk Marked. Foto: birgitte Carol Heiberg

Sammenslutningen af Tossede Truckere på tre dages pit-stop på Ørbæk Marked. Hverdagens førerhus er afløst af fest og samvær og lastvogne på rad og række

Ørbæk: Bandet "Heaven" har fundet melodien fra den store sættevogn. Og i partyteltet er der god gang i salget af kolde fadøl. Overskuddet fra tre dages samvær og fest på Ørbæk Marked ryger lige i kassen og bliver doneret til hospitalsramte børn på OUH's børneafdeling.

- Det hele startede i 2003, da min hund skulle være donor i Ørbæk. Her kom jeg i snak med formanden for udstillingerne på markedet. Det endte med, at vi udstillede 12 lastvogne det første år, og siden er det bare røget i vejret. I år er vi 84 lastbiler, som mødes på Ørbæk Marked, fortæller chauffør og trucker Jens Erik Højby fra Herrested.

Han har som de øvrige truckere parkeret tachografen, som afløser tidligere tiders fartskriver. Den afslører digitalt truckernes gøren og laden, når de sidder bag rattet. Men bestemmelser om køre- og hviletid er sat ud af kraft. Lige nu er der ro på i lejren, hvor lastbilerne holder lit de parade..

En læderstue til 30.000 kroner er med til at hæve niveauet på den daglige arbejdsplads i førerhuset.

Stolte chauffører

Sammen med smeden Morten Krogh Bølcho fra Ullerslev og et par andre står Jens Erik Højby bag det årlige træf for "Tossede Truckere" på Ørbæk Marked.

- Vi skulle jo have et navn. Og det passer vel egentlig meget godt - vi er nok lidt småtossede. At køre lastbil er ikke bare et job, det er en livsstil. Vi bruger det meste af vores liv på vejene. Det andet liv har vi nok derhjemme, bemærker Jens Erik Højby, der har kørt lastbil siden 1985.

Han er primus motor i den rullende sammenslutning, som efterhånden tæller 80 truckere fra Skagen i nord til Gedser i syd. På hverdage kører de i alle retninger og på kryds og tværs af Europa, men i juli så drejer de mod Østfyn og Ørbæk. Så parkerer de livsstilen, og mødes med kollegerne, mens publikum på markedet kan kigge på højglans og velpolerede trækkere med overskud af "heste". Og ikke mindst førerhuse, hvor interiøret i læder er fuld på omganghøjde med en fabriksny campingvogn.

- Vi er stolte af vores vores erhverv og vores biler. Og vi sætter stor pris på at vise frem. De fleste kører omkring 3000 kilometer om ugen, så markedet er et frirum, fremhæver smeden og truckeren.

Annonce

Hårde gutter bløder op

Fredag mødte godt 30 "tossede truckere" i Nyborg, som de har gjort det de seneste fire år. For at åbne deres førerhuse for børn, som er eller har været indlagt på børneafdelingen. I konvoj kørte de så sydpå til Ørbæk Marked, hvor yderligere 50 truckere kørte ind på udstillingsområdet til en lang weekend.

- Det er et hårdt liv. Og blandt de tossede truckere er der mange hårde gutter. Men at se nogle af dem sætte børnene af efter turen, de står med blanke øjne kan jeg sige dig, bemærker Jens Erik Højbo

Han har kørt det meste af det gods, som skal flyttes fra a til b på veje i et meste af Europa. Det samme har mange af kollegerne. Forbrugerne kræver både leverpostej, rugbrød og agurker, og det klarer de tossede truckerene, som flytter varerne rundt på Europas landeveje i en uendelighed. Selv har Jens Erik fra Herrested flyttet alt fra kraner til korn, landbrugsmaskiner og andet gods. Og det fortsætter han med.

- Vi er lidt som sømænd. Vi har udlængslen og kan godt li det frie liv. Men alle har prøvet at sidde et eller andet gudsforladt sted med tårer ned af kinderne, fordi man gerne ville være hjemme hos familien i stedet, erkender et par "tossede truckere" i deres sorte t-shirts med logo.

For Ørbæk Marked er også en opvisning i kammeratskab og i færdigheder, som ikke handler om det at bakke en lastbil. Her er truckerne klar til at konkurrere i surring af bånd og hjulskift på en sættevogn. Og når truckerne søndag ruller hjem over broerne i både øst og vest, så står der kun tilbage at aflevere omkring 25.000 kroner til OUH's børneafdeling. Det sker i starten af september, og med hilsen fra "Tossede truckere".

- Og så ses vi først til næste år igen. På Ørbæk Marked, fastslår Jens Erik Højbo.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Kerteminde

Denne gang skulle den være god nok: Sushirestaurant åbner lige om lidt

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce