Annonce
Navne

Den radikale komet

Nye radikale toner fra næstformanden, den 31-årige Morten Østergaard

Annonce

I de politiske cirkler i Århus er han efter mange års flittigt græsrodsarbejde et kendt navn. På Christiansborg er han spået en glorværdig karriere, som kan føre en ministerpost med sig, og i weekenden fik han sin debut som politisk mediestjerne i radio og tv.

Det var nemlig Morten Østergaard, der skulle markedsføre partiets og gruppeformand Margrethe Vestagers nyeste opsigtsvækkende udspil, hvor der bejles til statsminister Anders Fogh Rasmussen om et fremtidigt samarbejde.

Den 31-årige Morten Østergaard blev i juni forfremmet til næstformand i den radikale folketingsgruppe, og han er dermed en af de nøglepersoner, der skal forme og formulere partiets overordnede politik efter Marianne Jelveds farvel til partiets top.

Mens Marianne Jelved ihærdigt lagde stor afstand til Venstre og især Anders Fogh Rasmussen som mulig samarbejdspartner, lyder der nu helt andre toner fra makkerparret Østergaard og Vestager.

I både Radioavisen og TV-Avisen slog Morten Østergaard til lyd for et samarbejde bl.a. om en skattereform, hvis regeringen vel at mærke vil løsrive sig fra Dansk Folkeparti.

- Vi siger nu, at regeringen skal være uafhængig af Dansk Folkeparti. Det er da til at tage og føle på, siger han.

Selv om Morten Østergaard kun har været medlem af Folketinget siden februar 2005 beskrives han som en myreflittig og faglig dygtig organisator, som tilmed er god til at kommunikere.

- Han er god til at snakke og vader med flade sko lige ind i folks forhaver med sine ligefremme facon, lyder skudsmålet fra hans partifælle Charlotte Fischer.

- Han har en meget tæt kontakt til sit radikale bagland og er den rette person til at binde det nærmere sammen med folketingsgruppen, siger kollegaen Elsebeth Gerner Nielsen.

Morten Østergaard bor i dag på Amager sammen med Line Stigel, som er jurist. Hun er med hans egne ord "egen import" fra Århus, hvor han selv har sine rødder, sin opvækst og fundamentet til sin endnu korte politiske karriere.

Begge hans forældre er læger, og han er opvokset i Århus-forstaden Risskov. Her havde han sin skolegang, og her blev han i 1996 student efter et års mellemspil på high school i USA.

Som politisk interesseret lå det lige for at studere statskundskab, og Morten Østergaard kunne i 2006 forlade Aarhus Universitet som cand.scient.pol. De seneste år af studietiden fik han et godt og grundigt kendskab til erhvervslivet som markedschef hos Dafolo A/S i Århus.

Han meldte sig i gymnasietiden ind hos De Radikale, og de følgende år fik han sparket godt gang i partiets ungdomsafdeling i Århus. Partiet sagde pænt tak for indsatsen og gjorde ham i 1999 til folketingskandidat i Århus Amtskreds. Først i 2005 lykkedes det ham at blive valgt, men et par perioder som indkaldt suppleant blev det dog til inden da.

På sin vej til Folketinget måtte Morten Østergaard gennem nogle slidsomme år i de radikale kredse. Han har sat valgplakater med sit eget portræt op i lygtepæle i Århus og været til vælgermøder med radikale ildsjæle.

Samtidig har han bygget sit eget netværk op som næstformand i landsorganisationen fra 2002 til 2005, og her huskes han som en særdeles aktiv del af partiets festfløj.

I den radikale folketingsgruppe har han ikke låst sig fast på nogen bestemt fløj. Hvad angår økonomisk politik, er han på den liberale fløj, men når talen er om et af hans fagområder, integration, er han at finde på den fløj, som ubønhørligt har kritiseret regeringen for bl.a. behandlingen af børnene i landets asylcentre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce