Annonce
Navne

Den politiske cykelrytter

70 ÅR: Laurits Tørnæs har mødt både medgang og modgang i sit lange liv som fisker, politiker og privatperson

VI SKAL tilbage til september 1982. Poul Schlüter skulle danne sin første regering og bad Venstre sætte navn på sin politiske ordfører.

Anders Andersen kontaktede Laurits Tørnæs og sagde: "Det hverv skal du ha." Tørnæs slog sig i tøjret og mumlede noget om, at andre partier brugte akademikere til den slags tunge poster.

Venstres gruppe gik herefter til afstemning, og her fik den besindige fisker fra Esbjerg flere stemmer end den unge cand.oecon Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg er hermed den eneste, der nogensinde har vundet en afstemning over ham, siger Laurits Tørnæs i dag med et varmt smil.

ANEKDOTEN er blot en af mange, der graves frem, nu da amtsborgmester Laurits Tørnæs fylder 70 år.

En anden er fra hans 60 års fødselsdag. Tørnæs havde altid drømt om at få en rigtig racercykel, og minsandten om ikke ønsket blev opfyldt. Golfkøllerne fik herefter lov til at samle støv i skabet, mens Tørnæs asede af sted på den tohjulede.

Han cykler ofte mellem hjemmet i Esbjerg og amtsgården i Ribe, og han har gennemført et utal af motionsløb i ind- og udland sammen med nære cykelvenner som bl.a. rigspolitichef Torsten Hesselbjerg og den tidligere cykelverdensmester Peder Pedersen fra Odense.

At Laurits Tørnæs skulle ende som toppolitiker både på Christiansborg og i Ribe Amt var ingen selvfølge. Han er født i en fiskerslægt og opvokset ved Kolding Fjord, hvor faderen var fisker.

SOMBARN blev han ramt af tuberkulose, og i skolen klarede han sig dårligt. Moderen fik ham dog sendt på Kolding Private Realskole, og her fik han pludselig så meget lyst til bøgerne, at han i 1953 tog en flot præliminæreksamen.

Det var imidlertid søen, der lokkede. Laurits kom ud at fiske, tjente gode penge, tog sætteskippereksamen i Esbjerg i 1957 og kunne i 1959 bestille sin første fiskekutter sammen med en kammerat.

Herefter begyndte det eventyr, der skulle gøre fiskeskipper Tørnæs til formand for først fiskerne i Esbjerg og senere i 12 år fra 1975 for Danmarks Havfiskeriforening. En trafikulykke i 1969 betød imidletid, at han måtte nedtrappe det hårde liv som fisker.

HANSOLGTE sine kuttere for at blive organisationsmand, og samtidig var der privat brug for Tørnæs på landjorden, da han i 1970 havde mistet sin første kone, Frida, og stod alene tilbage med tre små børn, blandt dem Ulla, som i dag er minister for udviklingsbistand.

Med en ukuelig livsstyrke formåede Laurits Tørnæs at være både alenefar og en højt respekteret fiskerisagkyndig. Venstre havde længe haft blik for den stærke og solide vestjyde, og i 1981 blev han medlem af Folketinget. Poul Schlüter udnævnte ham i 1987 til landbrugsminister, og her nåede han at have seks gode år.

I 1994 sagde Tørnæs farvel til Christiansborg og det evindelige rejseri til møder i ind- og udland. Ribe havde brug for en erfaren amtsborgmester, og Tørnæs var et helt naturligt valg for de vestjyske Venstrefolk. Posten har han haft lige siden, og han siger pænt farvel og går på politisk pension, når Ribe Amt fra nytår bliver indlemmet i den ny Region Syddanmark.

POLITISKE modstandere og kritikere i det vestjyske har beskyldt Tørnæs for at være hård, kontant, meget lidt forhandlingsvillig og for undertiden at blande private interesser med sit folkevalgte job.

I 1998 kom han i alle landets medier, da der blev rettet et brandattentat mod hans privatbolig i Esbjerg. En 67-årig mand blev anholdt, han nægtede sig skyldig, og efter et år måtte Esbjerg Politi opgive at føre sag mod ham.

Som privatmand har Tørnæs mødt mere modvind end som politiker og organisationsmand. Efter mange år som alenefar, blev han i 1977 gift med den 12 år yngre Katty, som han havde mødt til et møde i Geneve, hvor hun deltog som udvalgssekretær i udenrigsministeriet.

Katty flyttede til Esbjerg og blev valgt ind i Esbjerg Byråd. På et tidspunkt blev hun ramt af sygdom, og i år 2000 måtte Laurits Tørnæs tage afsked med sin kone nummer to.

- Det var et lammende chok, og jeg blev fuldstændig slået ud, fortæller Laurits Tørnæs i et meget åbenhjertigt fødselsdags-interview med den lokale avis, JydskeVestkysten. Her røber han også, at han i dag har en rigtig god vendinde, men at de to ikke er flyttet sammen.

Laurits Tørnæs

Født den 17.juli 1936 ved Kolding. Bor nu i Esbjerg.

Præliminæreksamen 1953. Sætteskippereksamen 1957. Selvstændig fiskeskipper 1960-71.

Formand for Esbjerg Fiskeriforening 1971-74 og for Danmarks Havfiskeriforening 1974-87.

Medlem af Folketinget for Venstre 1981-94.

Landbrugsminister 1987-93.

Formand for bestyrelsen for Danmarks Fiskeriundersøgelser fra 1995.

Forlod Folketinbget 1994 for at blive amtsborgmester i Ribe. Forlader politik til nytår.

Medlem af bestyrelsen for Danmarks Privathospitaler. Formand for Jysk Linnedservice.

Ivrig cyklist. Kører ofte fra hjemmet i Esbjerg til amtsgården i Ribe og har bl.a. cyklet til Paris.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce