Annonce
Indland

Den perfekte morgen: God tid, morgenmad, morgensex og smil til dine omgivelser

Faktisk har vi allesammen godt af at spise morgenmad og gøre det sammen, men alligevel vælger mange at droppe måltidet på grund af morgentravlhed, viser undersøgelse.

Mange fynboer erkender, de ikke er i godt humør om morgenen, og det påvirker resten af deres dag. Vi savner tid, nærvær og menneskelig varme. Faktisk siger halvdelen af os godmorgen til mobilen før vi gør det til partneren.

Vi siger næsten hellere godmorgen til vores mobiltelefoner end til vores partner, og for mange fynboer kæmper vi med humøret om morgenen.

Det viser en undersøgelse foretaget af A&B Analyse for Rynkeby-brandet God Morgen, der har iværksat en "Morgen-Mission" for at slå et slag for de gode morgener.

For vi kender det allesammen. Vi kommer måske lidt for sent op, mascaraen driller, manden, konen eller kæresten er også møgsur, har sovet dårligt, og så mangler der noget til madpakkerne. Og dertil får du nogle beskeder på mobilen, du også skal forholde dig til.

Undersøgelsen, hvor 1114 personer har deltaget, viser, at 4 ud af 10 fynboer kæmper med morgenhumøret, mens 7 ud af 10 siger, at morgenhumøret påvirker deres humør resten af dagen.

Det interessante er, at for at gøre en morgen bedre peger halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen, at de skal have god tid til at blive færdig. Det er altså med andre ord en god idé at sætte vækkeuret et kvarter eller et halv time tidligere.

Undersøgelsen viser også, at næsten 45 procent af de adspurgte fynboer siger godmorgen til deres mobiler før deres partner. Fynboerne går nærmest i seng med deres mobiltelefon.

Annonce

Undersøgelsen

38,9% af de adspurgte siger, at de ikke er i godt humør i morgenen - hverken/eller (25,9), mindre godt (11,4) eller dårligt (1,6)

70,6% af de adspurgte siger, at deres morgenhumør påvirker resten af deres dag - i høj grad (23,9), i nogen grad (27,3) eller i mindre grad (19,4)

Top-5 over de udsagn, der gør en morgen bedre ifølge de adspurgte: 1. At folk, man møder smiler eller siger godmorgen (45,2) 2. God tid (41,7%)3. Vi spiser morgenmad sammen og ikke hver for sig (33,8)4. Et lækkert morgenmåltid (28,7)5. At man er tilstede og ikke sidder med mobilen (25,6)

44,4% af de adspurgte siger, at de ofte eller altid siger godmorgen til mobilen før partneren - altid (14,9), ofte (29,5)

36,2% af de adspurgte siger, at de bliver gladere af morgensex - i mindre grad (1,8%), i nogen (17%) eller høj grad (17,4%). 18,6 procent siger, at morgensex ikke hjælper på morgenhumøret. 24,4 procent ønsker ikke at svare, og 20,9 procent svarer "ved ikke"

46,4% siger, at de ikke anser morgenmåltidet for at være dagens vigtigste.

75,3% af de adspurgte siger godmorgen dagligt til folk, de møder.

Undersøgelsen er lavet af A&B Analyse for Rynkeby-brandet God Morgen.

1114 personer har deltaget i undersøgelsen i perioden 12. juli-17. juli 2018.

Data er vægtet på køn, alder og geografi, så stikprøvens sammensætning matematisk matcher den fordeling, man finder i hele den danske befolkning.

Kilde: A&B Analyse via Rynkeby Foods.

Husk morgenmaden

Når vi så alligevel stresser af sted om morgenen og gør den dårligere end den behøver at være glemmer eller tilsidesætter vi også morgenmaden. 46 procent anser ikke morgenmåltidet for at være det vigtigste.

De peger så omvendt også på, at morgenen ville være bedre, hvis den begynder med et lækkert morgenmåltid, hvor man spiser morgenmad sammen. Tænk bare på ens ferier, hvor man går til hotellets morgenbuffet.

- Jeg synes, det er foruroligende, at så mange enten springer morgenmaden over eller anser den for at være mindre vigtigt. Hjernen fungerer ikke optimalt, og blodsukkeret er i bund uden morgenmad, og derfor er det et afgørende måltid. Vi skal blive bedre til at skabe en hyggelig start på dagen og gøre det til et fast ritual i stedet for at give telefonen vores opmærksomhed. Hvis man skal skære det helt ind til benet, så kan man sige, at jo flere gode morgener, man har, desto længere lever man, siger Imran Rashid.

Han er læge og forfatter til bogen "Sluk - kunsten at overleve i den digitale verden".

Næsten hver fjerde af de adspurgte mener, morgenen ville være bedre, hvis vi gemmer mobilen væk og er til stede mentalt i morgensituationen.

Nærvær er blevet luksus

Det er næppe overraskende læsning for mange, som selv har oplevet stribevis af dårlige morgener, og hvor man mange timer senere erkender, det hele ville være lidt nemmere og lidt sjovere, hvis man var kommet ud ad døren på en ordentlig måde uden sure miner.

- På den ene side er den gode morgen under pres på grund af udviklingen, og på den anden side er tid, nærvær og tilstedeværelse blevet en luksus, fordi det er en mangelvare. Derfor vil det være noget, vi stræber efter. Her kan den gode morgen med god tid og nærvær sagtens være noget, vi ønsker at genetablere, fordi det giver os mental sundhed og dermed et godt liv. Det bliver et åndehul, hvor vi lader op, reflekterer og finder nærvær, siger Thomas Geuken, psykolog, fremtidsforsker og associeret partner hos Institut for Fremtidsforskning.

Sig godmorgen

Undersøgelsen peger også på, at vi alle kan være med til at løfte det generelle morgenhumør ved at blive bedre til at sige godmorgen til folk, vi møder om morgenen.

45 procent af fynboerne angiver, at det gør deres morgen bedre at møde et smil eller et "godmorgen." Og mere end 75 procent af fynboerne siger, at de dagligt siger godmorgen til andre. - Det betyder meget, at vi husker at sige godmorgen. For det første viser vi, at vi anerkender de mennesker, vi siger godmorgen til - de føler sig set - og for det andet bliver vi selv levende og eksisterende, fordi vi giver en luns af os selv, siger Thomas Geuken.

Undersøgelsen viser også, at mere end hver tredje af os i nogen eller i høj grad bliver gladere af en omgang morgensex, mens 2 ud af 10 siger, at det ikke hjælper på morgenhumøret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Odense

Ekstern analyse giver politikere ondt i maven: - Unge bliver tabt på gulvet

Annonce