Annonce
forside

Den nye fjende hedder Johanne

Analyse

"Næste gang, jeg står i en debat, og nogen spørger til fagforeningsfradrag, lader jeg ordet gå videre til ham fra Enhedslisten!"

Sagde en socialdemokrat til en lille flok partifæller, mens de hastede ned ad gangen på Christiansborg. Finansloven fra den sene tirsdag aften var det altdominerende samtaleemne på Borgen i går, og vreden var tyk hos socialdemokrater og SF'ere. Og vendt mod Enhedslisten. I hvert fald udadtil. Indadtil blev der også stillet spørgsmålstegn ved finansminister Bjarne Corydons (S) forhandlingsevner. Burde han ikke allerede i sommer have sikret et forhandlingsklima, der kunne ende i forlig? blev der spurgt i det stille.

Men det var stille, for hovedfjenden var og er Enhedslisten og især listens populære frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen. Vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen trak blank, da han for rullende kameraer sagde, at Johanne Schmidt-Nielsen var en dårlig forhandler, og at Enhedslisten havde en elendig ledelse. Og da økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i aftes mødte Johanne Schmidt-Nielsen i Debatten på DR2, og Johanne Schmidt blev ved med at sige, at den nye finanslov forringede velfærden, blev Vestagers øjne smallere og smallere, indtil hun til sidst sagde, at "den stavemåde" havde hun godt nok aldrig hørt om.

I den socialdemokratiske del af LO-fagbevægelsen var tonerne ikke mildere. Enhedslistens exit kostede fagbevægelsen en forhøjelse af fradrag for fagforeningskontingent, og det gør ondt på en økonomisk trængt bevægelse. Samtidig kunne de se på et forhandlingsforløb, som erfarne forhandlere ikke fattede en brik af. I deres øjne var Enhedslisten så tæt på, at tanken om at blive ved med at sige nej var "no go".

At Enhedslisten så også har haft et tæt parløb med FOA's Dennis Kristensen, som er mere end upopulær i resten af LO's ledelse, gjorde det mildest talt ikke bedre. Som en faglig topfigur sagde i aftes: "Der er fordømmelse af Enhedslisten hele vejen rundt - lige undtagen Dennis."

I SF lød der vrede ord fra baglandet, også her vendt mod Enhedslisten.

Jo, blame game er gået i gang. Forliget med V og K - som næsten ikke kan få smilet væk - bekymrer i regeringen. Hver eneste gang, man har lavet forlig med de blå, har de blå vundet på det. Det regner de fleste også med, at de blå vil denne gang.

Men de andre gange har Enhedslisten også vundet - og det prøver S, SF og fagbevægelsen nu at forhindre ved entydigt og massivt at vende sig mod Enhedslisten og især Johanne Schmidt-Nielsen. Og partiets pressechef og fremtidige folketingsmedlem, Pelle Dragsted.

Det var for at presse dem maksimalt, at regeringen allerede mandag lagde hele deres tilbud til Enhedslisten frem for offentligheden. Det besluttede inderkredsen, Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon, Annette Vilhelmsen, Holger K. Nielsen, Margrethe Vestager og Morten Østergaard tidligt mandag. Mandag aften besluttede de så at lave et tilbud til Venstre og Konservative - og vel at mærke et tilbud, som havde reel chance for at ende med det forlig.

Det fik Enhedslisten at vide tirsdag morgen på et ultrakort møde.

Enhedslisten gav sig ikke, og så kender vi resten af historien.

Undervejs forsøgte Johanne Schmidt-Nielsen at komme i kontakt med Bjarne Coryson, både pr. mail og pr. sms, men da var løbet kørt.

Nu skal skaden begrænses og Enhedslisten udstilles. De første plakater er allerede trykt.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce