Annonce
Mad og drikke

Den nemme opskrift på hyldeblomstdrik

Her er cirka seks liter hyldeblomster, som er rystet (nogenlunde) fri for insekter og befriet for de største stængler.
Annonce

Til en portion hyldeblomstdrik på cirka tre liter skal bruges:

Mange hyldeblomstskærme (cirka 700 gram) 1 kilo rørsukker 1 usprøjtet citron 1 brev citronsyre (ca. 20 gram)

Kogende vand Atamon til skylning af flaskerne

Når du har samlet hyldeblomsterne, gælder det om at få gang i fremstillingen af drikken så hurtigt som muligt, så blomsternes fine aroma bevares.

Gennemgå omhyggeligt blomsterskærmene for store insekter (du skal være meget dygtig for helt at slippe for små tordenfluer i den færdige drik) og fjern så meget som muligt af visne blomster og de grønne stængler, som giver bitterhed. Om du også skyller blomsterne afhænger af dit temperament. Har blomsterne vokset i god afstand fra biltrafik (og man skal selvfølgelig ikke plukke fra hyldetræer, der vokser langs en vej), burde det ikke være nødvendigt.

Læg blomsterskærmene i en gryde eller stor skål, der kan rumme mindst seks liter. Læg en usprøjtet citron skåret i skiver ud over blomsterne og hæld sukkeret og citronsyren ovenpå.

Hæld kogende vand over blomsterne, så de er helt dækket. Der skal cirka tre liter til.

Nu skal der låg eller andet dække på, og så skal gryden/skålen på køl. Giv den en omrøring en gang om dagen de følgende fire dage.

Hyldeblomsterne tilsættes sukker, citronsyre og skiver af usprøjtet citron og overhældes med kogende vand.
Annonce

Undgå gæring i flaskerne

Når drikken har trukket i fem dage, er den klar til at blive siet. Fjern citronskiverne og så meget som muligt af blomsterskærmene fra gryden/skålen. Vask hænderne grundigt og tag eventuelt et par gummihandsker på og pres så meget væske som muligt ud af massen. Hæld væsken gennem en sigte ned i en ny skål. Hvis du synes, væsken ser for grumset ud, kan du gentage processen med en mere finkornet si.

Skold glasflasker med kogende vand, skyl dem derefter med Atamon og hæld hyldeblomstdrikken på flaskerne - det kan være en hjælp at bruge en tragt.

Hvis der er plads, holder hyldeblomstdrikken sig bedst i køleskabet, også selvom du har skoldet og skyllet flaskerne med Atamon. Der kan slippe gærceller med i flasken, og det er ikke sikkert, flasken kan holde til det tryk, som en gæring udvikler. Hyldeblomstdrik fra en eksploderet flaske ser ikke godt ud nogen steder, og den gærede drik smager heller ikke godt. På køl kan du til gengæld have glæde af drikken i flere uger. Laver du mere, end du kan drikke i løbet af nogle uger, kan drikken fryses.

Når blomsterne har trukket i fem dage, er drikken færdig. Så skal den filtreres og hældes på rengjorte flasker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce