Annonce
Debat

Den nære sundhed skal styrkes: Aftale om bedre samarbejde haster

Debat: Nye sundhedsfællesskaber omkring de enkelte akutsygehuse var et af de gode tiltag i den forrige regerings sundhedsreform. Den del kan næsten bruges som foreslået indenfor den nuværende regionsstruktur. Da også den nuværende S-regering var positive overfor den del, bør der kunne laves en bred politisk aftale om den nære sundhed indenfor kort tid. Og det haster, så vi for borgernes skyld kan slippe for de dårlige forløb og de ufrugtbare diskussioner om, hvilken kasse der skal betale.

I dag drøftes samarbejdet i den nære sundhed mellem de forskellige sundhedsaktører i forskellige udvalg, hvor sundhedskoordinationsudvalget med repræsentanter fra kommuner, praktiserende læger og region har opgaven med at sikre samarbejdet. Hvert fjerde år laves sundhedsaftaler, der sætter rammerne for samarbejdet. Jeg er selv medlem af dette udvalg. Ud fra udsagn fra medlemmer af tidligere perioders udvalg vurderer jeg, at samarbejdet aldrig har fungeret bedre end nu.

Men vi skal videre og blive mere konkrete og handlingsorienterede, når vi ser eksempler på manglende samarbejde, ligesom vi skal væk fra diskussionen om, hvem, der nu skal betale – kommune eller region. I sidste ende er det jo skattekroner betalt af dig og mig, der må holde for alligevel.

En videreudvikling af dette samarbejde kunne derfor være lokale sundhedskoordinationsudvalg knyttet til de enkelte akutsygehuse. Det ville f.eks. betyde fem udvalg i region Midtjylland. Her skulle som minimum hver kommune være repræsenteret af sundhedsudvalgsformanden, lederen af området i kommunen, en fra den regionale sundhedsplanlægning, en leder fra det lokale akutsygehus og en fra den lokale psykiatri, to regionsrådsmedlemmer, to praktiserende læger samt eventuelt en eller to flere. Disse skulle dertil have en selvstændig økonomi med finansiering enten i de årlige regeringsaftaler eller fra region og kommune,

En sådan model vil sikre de gode intentioner, alle har om forbedringer af den nære sundhed og sikre et endnu bedre samspil mellem kommuner, regionale sygehuse og praksissektoren. Og det uden den normale kassetænkning, der ikke gavner tilbudene til borgerne.

Annonce
Ib Bjerregaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

OB

Kadrii: Det er bedre nu

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Faaborg-Midtfyn

Grøn fynsk biogas-gigant kører selv på sort diesel: - Afgifterne på biogas-brændstof er for høje

Annonce