Annonce
Kultur

Den musikalske familie fra Assens: Gamle syngedrenge er ved at slå igennem

Familien Nordtorp Pedersen - fra venstre mod højre: Malte, Mette, Finn og Asger. Foto: Martin Kloster
Avisen tog på en spadseretur gennem Assens med den musikalske familie Nordtorp Pedersen fra Assens.

Assens: Faren er korleder for Syngedrengene og organist ved Vor Frue Kirke. Sønnerne er ved at slå sig igennem musikalsk på danmarkskortet. Og moren, musikpædagog og sanger, har været med til at pode dem.

Familien Nordtorp Pedersen - Finn, Mette, Asger og Malte - har om nogen sat deres aftryk på det musikalske kort i Assens, og nu også i Danmark via sønnernes gradvise landsgennembrud med deres indiemusik.

Storebror Asger, der optræder under pseudonymet Guldimund, spillede på Tobaksgaarden tirsdag flankeret af sin lillebror Malte, der optræder under navnet Knægt. Han optrådte så selv onsdag aften.

Annonce

Avisen besluttede mellem koncerterne at tage familien med på en slags musikalsk walk and talk gennem Assens. En by, der både har formet dem og samlet dem.

Første stop er naturligt nok Vor Frue Kirkes hus i Adelgade. Her øver Syngedrengene. Asger kom som den ældste først med som niårig hos sin far. Siden Malte.

Finn Pedersen. Foto: Martin Kloster

- Jeg tror, det har været med til at forme, hvad jeg er blevet rent karrieremæssigt og menneskeligt. Jeg lever af musik og har især i de seneste år prøvet at dyrke det, der er mit unikke, musikalske ophav, siger Asger.

Han sang salmer hver søndag og blev opflasket med Højskolesangbogen. Toner og musik, der i dag præger hans egen klang som en stærk rodfæstning af egen kultur og egn.

- Jeg plejer at sige, at man bliver lidt, hvad man spiser, siger Asger.

- Du er, hvad du synger, nævner hans far så.

En bred hest

Malte har samme holdning som sin storebror.

- Det er en bred hest at spille på, siger han om tiden som syngedreng og bruger en helt ny talemåde.

- Det er en kæmpe gave af beskæftige sig med musik og efterhånden kunne gøre det til sit arbejde. Og rent faktisk tænke: Nu gør man det her professionelt og man har en berettigelse og mission i verden, selv om du sidder derhjemme og prøver at formidle et eller andet, der tit kommer indefra, tilføjer den yngste af de fire, selv om der er en i familien, der er yngre.

Det er lillesøsteren Arendse på 24 år, der dog ikke havde mulighed for at gå med. Men hun er også noget ved musikken og studerer i Malmø.

Finn mener, at musik skal være en social ting.

- Fordi, det er en fantastisk måde at være sammen med andre mennesker på. Det giver nogle børn et afsat og en eller anden form for kulturel adfærd og samvær. Så er du sammen om noget, der er større end dig selv, mener han.

- Musikken opererer på en anden måde i hjernen end alt andet gør. Dvs. du behøver ikke at forklare noget med ord. Musikken får dig til at åbne nogle steder i følelserne, indskyder Mette.

Asger Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

Guldimunds titelsang hedder "Dem, Vi Plejede At Være". Så er de dem, de plejede at være? Nej, siger Asger. Og heldigvis. For de skulle gerne have udviklet sig.

- Vi har vanvittige diskussioner. Når jeg siger vanvittig, er det et positivt ord. Vi har en meget fælles selvudvikling som familie. Vi kan tale om alt, nævner han.

Ordspilshumor har de meget af.

Familien kalder Assens for en hyggelig by. De ankom i 1999.

- Der er en jovial, hjertelig stemning, mener Finn.

Men Asger synes, der er færre børn i bybilledet i dag. Måske har han ret, men måske er de bare blevet 20 år ældre.

Familien er her sanmlet i øvelokalerne i Vor Frue Kirkes hus. Sammen med en stor dansker. Foto: Martin Kloster
Annonce

Ikke religiøse

Spadsereturen fortsætter nogle få meter over til Vor Frue Kirke, Finns arbejdsplads, Syngedrengenes scene, assenesernes kirke. Her har 30-årige Asger og 29-årige Malte sunget for fulde huse med Syngedrengene.

Tiden med Syngedrengene i kirken vækker gode minder for begge brødre. De gjorde da lidt oprør i deres ungdom, truede med at smide instrumenterne, men de blev ved noderne.

- Når man gør oprør, så skal man spille rockmusik. Så det var det, vi gjorde. Og så stod forældrene og klappede i hænderne, siger-smiler Malte.

- Det kan godt være man som barn ikke altid syntes, at det var en korprøve hos far, man skulle til tirsdag og torsdag. Men det har givet en kæmpe musikalsk baggrund og i det hele taget en god dannelse. Jeg har læst i salmebogen og Højskolesangbogen. I dag synger jeg stadig i en kirke, siger Malte.

Asger tager sig selv i at tage sin kasket af, da han træder ind ad kirkedøren.

- Hvis ikke jeg tager den af, er der nogen, der tager den af mig, mener han, mens brormand har beholdt sin på.

Men det er nu, fordi håret sidder dårligt, bedyrer han.

Asger kalder kirkerummet fantastisk. Han er ikke troende - som sådan - på trods af det ophøjede, han føler i rummet.

- Jeg er inde i en eller anden form for spirituel vækkelse, som ikke nødvendigvis skal hænges op på en religion. Men jeg har helt klart taget meget med mig fra kristendommen, siger han.

De tre andre familiemedlemmer er heller ikke specielt troende i konventionel forstand. Mette siger:

Vor Frue Kirke i Assens har haft - og har - stor  betydning for familien Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

- Jeg er nået dertil, jeg synes, man kan bruge både Bibelen, Koranen og mange andre til at se nogle billeder på noget, som vi egentlig godt kunne oversætte til noget nutidigt. Vi skal ikke tage alting for bogstaveligt. Men der jo noget meget godt i De 10 bud, mener Mette.

Finn skærer det ud:

- Jeg tror, det er vigtigt vi erkender, der er noget, som er større end os selv. Det er det, jeg synes vi dyrker her. En form for ydmyghed over for det, der er større. Her manifesterer fællesskabet sig, fordi det er nogle fælles menneskelige vilkår, der altid er temaet herinde, siger han og kigger op på de fuldvægtige, ovale rundinger, som kirken er døbt med.

Annonce

Et rum at vokse i

Finn siger om kirkerummet, at han aldrig nogensinde i de over 20 år, han har arbejdet i Assens, er trådt ind i det her rum uden ikke at føle en form for benovelse og har ladet spiritualiteten komme piblende.

Mette Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

Han gør tit det, når han kommer tidligt om morgenen og kirken er helt tom for menneskelig aktivitet, at han ligesom står og suger rummet til sig. Suger rummets sjæl ind. Det er levendegjort kultur, mener han, og han kommer i tanke om Margrete Auken - politiker og præst - der engang holdt en rundvisning ved den kirke, hun var præst ved:

- Og så var der en, der spørger: 'Det med, at kirkerne er så store: Er det, fordi vi skal føle os små? Så siger hun: 'Nej, nej, det er fordi, der er plads til, du kan vokse'. Det er præcis sådan, det er her. Her kan du tage låget af og så kan din sjæl vokse, siger Finn.

Ja, selv stemmerne vokser i kirkerummet ved ekkoet.

- Jeg har en fornemmelse af, at tiden ligger i lag og eksisterer på samme tid ned igennem historien, maler Asger mødet med kirken op.

Annonce

Hey Jude

Sidste stop på den musikalske families byvandrings walk and talk er ved kulturhuset Tobaksgaarden midt i Assens. Sønnerne har gået i musikskolen og øvet sig store til den position, de har i dag. Violin, guitar, jam, bands, medhjælpere ...

Kulturchef Lasse Tajmer bemærker fra sin kontorstol bag vinduespartierne, at familien Nordtorp Pedersen er troppet op i gården. Han kommer ud.

Kulturchef hos Tobaksgaarden, Lasse Tajmer, kommer ud og hilser på familien Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

- Tak for i går, siger han om Guldimunds koncert, mens Asger begynder at reflektere over, hvad kulturhuset er for et sted.

- Det giver megen nostalgi. Der er nogle steder i byen, hvor jeg godt kan blive lidt trist til mode, hvor der er forfaldent,  men når jeg kommer herned, så er der stadig et liv og noget, der peger fremad, siger han om Tobaksgaarden og lader tankerne svæve tilbage.

Familien Nordtorp Pedersen

Finn Pedersen er organist i Vor Frue Kirke i Assens og leder for Syngedrengene ved samme kirke. Han kom til byen med sin familie i 1999 fra Helsingør, hvor han også var organist.

Mette Nordtorp Pedersen er fra Hundige ved København. Hun er i dag musikpædagog ved Middelfart Musikskole, og sanger. Hun er tidligere musikskoleleder i Assens. Hun har også undervist Syngedrengene.

Asger Nordtorp Pedersen er bachelor fra Syddansk Musikkonservatorium i Odense med bas som hovedinstrument. Han optræder under pseudonymet Guldimund, men har tidligere spillet i bl.a. Tårn og Blaue Blume. Bor i dag på Amager med sin kæreste og deres lille søn.

Malte Nordtorp Pedersen, sanger og sangskriver under navnet Knægt, bor i København. Er ved at færdiggøre sig på Musikkonservatoriet.

Arendse Nordtorp Pedersen er 24 år og studerer på et musikakademi i Malmø. Bor i København.

- Det er ligesom et stadion ved siden af fodboldskolen, betegner han det.

For musikskolen i kulturhuset er fødeklinik for de musikalske drømme.

Finn, der første gang mødte sin hustru i et kammerkor, byder ind:

Malte Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

- Jeg snakkede med en bekendt i går: 'Hvor er det dog fantastisk, at vi har det her i Assens. Sikke en gave, vi kan gå herned og høre musik fra højeste hylde', siger han om samtalen, mens tonerne af Beatles' "Hey Jude" toner ud fra et rum i musikskolen.

"Take a sad song and make it better ..."

Finn blev helt rørt under koncerten med sønnerne tirsdag aften. Guldimiund og Knægt har bestemt taget sangene til sig. De er blevet bedre, helt flyvefærdige. Han lod en tåre få et helt frit løb under koncerten.

- I går kunne jeg nyde det, siger han så.

- Har du ikke kunnet nyde det tidligere?

- Jo, jo. Men nu kan man ligesom slippe dem og sige: 'Nu slapper jeg bare af'. Det er rørerende at se, de har det her univers, siger Finn om sit afkom, mens Mette kalder musikscenen for en hård branche:

Familien på vej gennem Assens. Foto: Martin Kloster

- Jeg er lettet, hver gang de siger, der har været nogle mennesker. Jeg tænker umiddelbart: 'Yes, pyha ..', for man er ikke bedre end sin sidste koncert, når man vælger at være musiker. Først nu kan man sidde og sige: 'De kan jo godt!' Vi er glade for, vi har givet dem den ballast, siger hun.

Annonce

Fødekæde

Lasse Tajmer har kendt knægtene i 17 år og fulgt deres musikalske uddannelse.

- Det er bare en eller anden bekræftigelse, en opsummering, på alt det, der er sket igennem årene - at se, at drengene har fået den rigtige mælk på havregrynene. Det er en naturlig del af deres musikalske opdragelse, mener kulturchefen.

En smilende Mette Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster

Det er ikke alle, der er vokset op med musiker-forældre som Asger og Malte og har den baggrund, erkender Finn.

- Men så er der nogle institutionelle rammer, hvor også andre har en mulighed. Der er jo nogle, der skal starte en fødekæde. Jeg var mutters alene, hvor jeg trådte mine barnesko, men der var heldigvis en orgelærer, der kunne se noget der. Men her kan vi løfte nogle flere, fordi der nogle rammer omkring det, nævner han om musikskolen.

Finn Pedersen har taget mikrofonen, mens sønnen Asger Nordtorp Pedersen har taget guitaren. Foto: Martin Kloster

Det har altid været grundtonen i hans pædagogiske filosofi, bemærker Finn, at det handlede om, at en masse drenge får en masse god kultur ind i sig via koret. Eller en masse god poesi, som han kalder det. Helt ubevidst.

- Men man kan ikke forklare en Grundvig-tekst, det skal man heller ikke, for børn forstår det glimrende selv. Efterhånden lagrer det sig. Vi skal putte så meget i den der mentale bagage, som vi giver musikskoleeleverne og drengene med. Så må de selv øse af den ballast.

En ballast, der kan lyde som guld i mund.

Malte Nordtorp Pedersen øver sig i musikskolen. Foto: Martin Kloster
Vandrer nedad Østergade. Foto: Martin Kloster
De to brødre kommer spadserende hånd-i-hånd gennem mindernes Asssens. Foto: Martin Kloster
Musikalsk gåtur i Assens med familien Nordtorp Pedersen. Foto: Martin Kloster
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Middelfart For abonnenter

100 lokale i protestaktion mod grevens solcellepark: - Det er kommunens største naturområde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Drama på Nordfyn: Venstrepolitiker anmelder tidligere borgmesterkandidat for vold under ophængning af plakater

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Kerteminde

Tirsdagsmaden er populær på gammelt værthus: - Jeg har serveret boller i karry for nogle franskmænd

Faaborg-Midtfyn

Ny butik vil sælge tøj fra 30'erne: - Mit hjerte banker for vintage

Odense

Byråd er klar med millioner til mere demensvenlige plejehjem: Men der følger også en regning med til beboerne

Nyborg For abonnenter

En vækst på knap 70 procent på tre år: Loppetjansen vinder flere priser

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Absurd beslutning: Gamle Gaard skal bevares

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Odense

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kerteminde For abonnenter

Populært værtshus skal have nye forpagtere: - Jeg ville blive ked af det, hvis det blev til en kaffebar eller et te-hus

Erhverv For abonnenter

Fyns største entreprenør skifter ud igen: Har haft seks direktører på 11 år

Odense Håndbold For abonnenter

Althea Reinhardt var igen en mur - Odense Håndbold i vild præstation efter pausen i Nykøbing

Annonce