Annonce
Debat

Den ”lydløse” støj er farlig

Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Læserbrev: De planlagte møller ved Broholm bliver Danmarks største. Ifølge kommunens projektbeskrivelse støjer de næsten ikke, men man ”glemte” møllernes infralyd-støj. Undersøgelser fra de tyske myndigheder viser, at store vindmøller laver infralyd-støj uanset vindretning på ca. 90 dB i 1 km afstand og ca. 75 dB i tre kilometers afstand. Den kan ikke høres, men kan måles i en afstand af 50 km.


Infralyd-støj kan ikke afskærmes, hverken med jordvolde eller betonmure, og den produceres også, når møllen står stille.


Flere undersøgelser viser dens sundhedsfarlige virkning for beboerne. Kroppen kan ikke tilvænnes infralyd, den bliver mere sensibel og hver femte bliver alvorlig syg af vibrationer fra lydbølgerne. Typisk findes skader i hjertekar-systemet, nervesystemet og i ørene med en stor vifte af symptomer, som hver for sig kan føre til invaliditet. Farligst er infralyden, når den ligger under 9 Hz med over 75 dB. Denne grænse overskrides på en afstand af ca. 3 km fra møllen, men kan variere alt efter blæsevejret. Infralyd-støj kan ikke afskærmes, hverken med jordvolde eller betonmure, og den produceres også, når møllen står stille. Det er kendt at bygninger kan begynde at vibrere i op til 3 km fra møllen.

Selv vindmøller med deres grønne energi kan forårsage sundhedsskader. Der er en grund til, at huspriserne falder i nærheden af mølleparker.

Husk at indsigelsesfristen udløber den 16. august. Indsigelser skal sendes til: plan@svendborg.dk

Hvis nogen er interesseret i kilderne til undersøgelserne, kan jeg kontaktes på: sikevan@gmail.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Roya og Kefa kæmper imod social kontrol: - Vi skal gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne

Assens

Restaurantejer beder om forståelse: Gæster skrider og er sure over at skulle bære mundbind

Annonce