Annonce
Kultur

Den lille havfrue som indvandrer

Billedtekst: "Indfødsretsprøven" med Marie Nørgaard og Magnus Christensen tager udgangspunkt i de 40 spørgsmål, der skal besvares med mindst 32 rigtige for at få dansk statsborgerskab. For er man dansk, når man har styr på videnskabsmanden Ole Rømers stjerneopdagelse? Foto: Palle Peter Skov/Mungo Park

Med eventyr og boller, fællessang og zirkus undersøger Mungo Park Kolding, hvordan man er dansk i hjertet. Det er helt forrygende.

Annonce

Hun lever i havet, men vil gerne være en del af menneskeverdenen. Da hun redder en dejlig prins fra at drukne, får hun mulighed for at få ben og komme på land.

Men prisen er høj. Hun betaler med sin stemme. Den forelskede skønhed må tage afsked med sin familie. Og hun kan ikke fortælle prinsen, hvem hun i virkeligheden er.

I "Den lille havfrue" af H.C. Andersen bliver titelfiguren til skum på havet, og Mungo Park Kolding får behændigt og ikke bastant dette eventyr til at illustrere, hvor vanskeligt det er med integration. Med forventninger og forskellighed og forspildte muligheder på begge sider.

Det er blot én af flere små genistreger i egnsteatrets nye forestilling "Indfødsretsprøven". Her gennemgår skuespillerne Magnus Christensen og Marie Nørgaard Danmarks historie gennem 1300 år med hvedeboller som landområder. Den scene har Zirkus Nemo-karakter med gang i hofterne og manererne og en bid af bollerne, efterhånden som der sker et geografisk kollaps, og vi ender som lilleputland.

Vi snydes heller ikke for mågeskrig og orkan på scenen eller fællessang med bevidst forkerte betoninger, og kiksede, omvendte ordstillinger. Med vilje er sangen alt for lang, så vi skal have opmuntring undervejs - "skål, vi er halvvejs!".

Vi mindes om, at uanset hvor dansk man er, kender man måske ikke det store til Ole Rømer. Og vi griner af, hvordan manden i baren prøver at score den uafhentede med sin viden om ligestilling og kvindelige værdier.

Forrygende er ikke mindst en gennemgang af familietyper, og den var slet ikke gået, hvis ikke skuespillerne havde været så knusende dygtige. Publikum sidder nådesløst tæt på, lydkulissen skabes på stedet, og Marie Nørgaard og Magnus Christensen er pisket til at få det maksimale ud af den minimale scenografi. For eksempel er vi jo en nation af søfarere, og på et tidspunkt er der så høj søgang, at han kaster op i en skuffe.

Forestillingen indrammes af skridt. For bliver det kun til små skridt på stedet? Sakker nogen bagud? Hvordan kommer man fremad?

"Indfødsretsprøven" ser også publikum direkte i øjnene og tager fat i forventningen om, at går man i teatret for at se en kabaret med den titel, forventer man en humanistisk opsang og en vis skepsis over for danskhed som pensum og noget, der kan sættes tal på:

- Sådan nogle teatertyper som jer tænker, at sådan er det ikke at være dansk i hjertet, lyder det i forestillingen.

Vi får da også et genhør med Gnags' "Danmark" og ordene "så velkommen her." Men forestillingen har mange nuancer. Den spørger også, hvordan vi passer på Danmark. Og den får os til at tænke over, hvilke muligheder for udvikling vi går glip af i en bredere forstand, hvis vi insisterer på at kunne måle alting.

Instruktør: Katrina Bugaj.

"Indfødsretsprøven" spiller på Mungo Park Kolding til den 21. juni, og den er skabt, så den er meget velegnet til turné. Se mere på www.mungoparkkolding.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce