Der har været gårdsalg på Torup Bakkegård, så længe nogen kan huske. I hvert fald de sidste 50 år. Det kan Helle Brejnholt Jacobsen bevidne, for hun er vokset op på gården og hjalp sin mor med aspargessalget. Dengang det bare var en slags garage med en bod, hvor de vaskede og solgte asparges i porten.
I dag er garagen bygget om til en rigtig gårdbutik, og man kan ikke engang tillade sig at kalde den lille. På hylderne finder man et velassorteret og nøje udvalgt sortiment af alt fra mel, brød, specialiteter, eget kød og selvfølgelig sæsonens grøntsager fra gårdens egen produktion. Men Torup Bakkegård er meget mere end en gårdbutik. Faktisk er butikken mere en slags bindeled mellem kunderne, og den utrolig store grøntsagsproduktion, der udgør den familieejede virksomhed Torup Bakkegård og Orelund.
Fra Kenya til Assens
For at forstå det store foretagende, må man starte ved begyndelsen. I 1964 vender Dorthe og H.B. Jacobsen hjem fra Kenya, hvor de blandt andet dyrkede kaffe i 10 år. De er tvivl, om de skal slå sig ned på Fyn eller et sted i England. Det bliver på Fyn, hvor Helles far oprindeligt er fra. Det bliver begyndelsen på den familieejede virksomhed, der i dag hedder Torup Bakkegård og Orelund. Helle Brejnholt Jacobsen har nemlig to brødre - Jacob og Claus Brejnholt Jacobsen. Den ene er uddannet planteskolemand, den anden er landmand. I 2006 beslutter de sig for at slå deres landbrug sammen. Den ene er en dygtig forretningsmand, den anden er ekspert i at dyrke jorden, og på den måde supplerer de hinanden godt.
Torup Bakkegård og Orelund producerer grøntsager på 1200 hektar land til detail- og restaurationsbranchen.
Dorthe og H.B. Jacobsen var meget virksomme og aldrig bange for at prøve noget nyt. Nogle af de første sprøjtefrie gulerødder blev dyrket på Torup Bakkegård. Men Helle Brejnholt Jacobsen mindes også, at hun hjalp sin far med at plante icebergsalat. Men han var forud for sin tid, og det blev på det tidspunkt ikke en succes.
Ikke desto mindre er der tradition for virksomme kræfter i familien. I dag er brødrene, der står for den store produktion. Helle Brejnholt giver en hånd med i gårdbutikken sammen med flere andre hjælpere. Men her er der også store planer for fremtiden.
Det bedste fra Fyn og Danmark
Som noget helt nyt vil gårdbutikken nemlig gerne holde åbent hele året. Det fortæller Inge Gade, der er nyansat i gårdbutikken.
- Indtil nu har butikken kun været åben i aspargessæsonen fra foråret til midten af august, fortæller hun.
Hun bidrager med ekstra hænder i forretningen, og hun har allerede mange gode idéer.
- Hver sæson har sin charme, og vi vil gerne lave forskellige events til højtider som høstfest og jul.
Der dufter af friskbrygget kaffe i gårdbutikken, og hylderne indbyder til at gå på opdagelse. Der er stort set noget for en hver smag. Blandt andet kan man købe friske blomster fra Regitzes Have, der er en økologisk blomsterbonde. Men der er også produkter fra Selleberg ved Kerteminde, Summerbird, der er blandt de lokale producenter, Hopballe Mølle-kyllinger, der kommer fra den anden side af Lillebælt, og en hel masse andre.
- Vi bestræber os på at sælge vare fra producenter, der har gjort sig umage. Det er vigtigt for os, fortæller Inge Gade.
Annemarie Lawaetz Jacobsen, der er gift med Claus Brejnholt Jacobsen, supplerer:
- Her er der kort fra jord til bord. Derfor kan vi sælge superfriske grøntsager i butikken, sådan som vi selv foretrækker dem.
Der er tænkt rigtig meget over, hvilke repræsentanter der står på hylderne, men for eksempel er der også tænkt over, at man skal kunne købe alt til et måltid i butikken. Skal man have burgere, kan man både købe hakket kød, burgerboller og grønt.
Alle tre kvinder er helt enige om, at der altid er plads til flere dygtige og bevidste producenter på hylderne.
Aspargestradition
I dag producerer Torup Bakkegård og Orelund mange forskellige grøntsager. Men der er en særlig tradition for asparges på stedet, og år efter år kommer faste kunder forbi og køber asparges. Men Helle Brejnholt Jacobsen møder stadig kunder i butikken, der ikke rigtig ved, hvad de skal stille op med de hvide asparges.
- De fleste kender efterhånden grønne asparges. De er meget almindelige. Men der er mange, der bedst kender hvide asparges, som noget der kommer fra en konservesdåse, fortæller hun.
Man kan derfor købe aspargesskræller og kniv i butikken. Med sådan et sæt og de gode råd, man også kan få med på vejen, når man langt.
Lægger man vejen forbi gårdbutikken, behøver man ikke at nøjes med at handle de mange lækre varer. Man kan også slå sig ned på gårdspladsen med kaffe, is og kage og nyde de hyggelige og landlige omgivelser.