Annonce
Dødsfald

Den legendariske cubanske ballerina Alicia Alonso er død

Her ses Alicia Alonso sammen med den russiske balletdanser Azari Plisetski under en opførelse af Svanesøen i Paris i 1970. AFP

Den verdensberømte cubanske balletdanser Alicia Alonso er død. Hun blev 98 år gammel.

Det oplyser Cubas Nationalballet til det statslige cubanske medie Granma.

- Alicia Alonso er væk og efterlader os med et enormt tomrum, men også et enestående eftermæle, skriver Cubas præsident, Miguel Díaz-Canel, på Twitter.

Alonso studerede ballet i hjembyen Havana og i New York. Hun begyndte sin professionelle karriere med koreografen George Balanchine i 1939.

I 1940'erne opnåede hun stor berømmelse som medlem af The American Ballet Theatre, hvor hun dansede frem til 1959.

Efter revolutionen, som blev ledet af Fidel Castro i 1959, grundlagde Alicia Alonso Cubas Nationalballet, hvor hun var balletmester og ballerina.

Hun har igennem sin mangeårige karriere danset på nogle af verdens bedste teatre. Herunder operaen i Paris og Bolshoi-teatret i Moskva.

Som balletdanser repræsenterede hun den klassiske stil med rollen som Giselle i paletten af samme navn som en af sine glansroller, skriver Den Store Danske.

Hun dansede blandt andet rollen i København i 1969.

Alonso fortsatte længe med at være aktiv i balletverdenen - også i flere år efter sin 90-års fødselsdag. Det skriver The Guardian.

Hun fortsatte langt op i sin alderdom med at komme dagligt på sit kontor på Cubas Nationalballet, ligesom hun deltog som publikum til næsten alle forestillinger.

Alicia Alonso aflyste tidligere på året sin deltagelse ved åbningen af en international balletfestival i Havana af helbredsmæssige årsager.

Hun afgik ved døden på et hospital i Havana, skriver lokale medier.

Alonso efterlader sig datteren Laura, som hun fik med sin første ægtemand, Fernando Alonso. Derudover efterlader hun sig sin anden ægtemand, Pedro Simón. /ritzau/dpa

Annonce
Her ses Alicia Alonso ved en international balletfestival i Havana i oktober 2018. Hun er torsdag afgået ved døden, 98 år gammel. Alexandre Meneghini/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce