Annonce
Nordfyn

Den kommende tid bliver afgørende: Kamp for multihus i Søndersø spidser til

Der var liv i Søndersøs gamle mejeribygning, da julemarkedets hygge farvede det hvide rum. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Indtil videre har Styregruppen for Multi- og Samlingshuset i Søndersø solgt folkeaktier for beskedne 52.000 kroner. Den kommende tid skal bruges til at danne sig overblik over, om der er nok opbakning til at købe byens gamle mejeri.

Søndersø: Hvor stor er ikke bare lysten, men, når det kommer til stykket, endnu vigtigere den konkrete velvilje til at støtte ideen om at købe det gamle mejeri i Søndersø og forvandle det til et multi- og samlingshus?

Det skal den kommende tid bruges til at afklare. Fredag, hvor julemanden ankom til Søndersø, var frivillige fra styregruppen for Multi- og Samlingshuset i Søndersø på gaden og til julemarked i mejeriet for endnu engang at gøre opmærksom på muligheden for at støtte projektet ved køb af folkeaktier.

Siden april, hvor det blev muligt, da Søndersø Borgerforening blev stiftet foran en forsamling på cirka 130 mennesker, er der solgt for omkring 52.000 kroner. Langt fra delmålet på en halv million kroner. Dertil konstaterer Peter Simonsen, tovholder for styregruppen, at det er to et halvt år siden, at planerne om at købe og omdanne mejeriet for alvor kom på tale.

- Det er klart, at jo længere tid, der går, jo sværere bliver det også at bevare gnisten. Det går stille og roligt med salget, men det er da skuffende, at vi ikke har solgt for mere, siger han.

Annonce

- Det er klart, at jo længere tid, der går, jo sværere bliver det også at bevare gnisten. Det går stille og roligt med salget af folkeaktier, men det er da skuffende, at vi ikke har solgt for mere.

Peter Simonsen, tovholder for projektet om at at skabe et multi- og stemningshus i Søndersø.
Overskuddet fra julemarkedet går til styregruppens pulje, som skal være med til at finansiere det gamle mejeri som nyt samlingssted for borgerne i Søndersø. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Håber på kommunen

Med det indtil videre sløje salg i tankerne er styregruppen kommet dertil, hvor medlemmerne krydser fingre for, at Nordfyns Kommune på en eller anden måde vil hjælpe. Ikke bare økonomisk, men også ved at flytte biblioteket og borgerservice ind i mejeriet. Et træk, der også vil falde fint i tråd med, de forstærkede kommunale planer om at opgradere flere af de lokale bymidter, anfører Peter Simonsen.

Han og styregruppen tror stadig på, at der kan skabes et bæredygtigt fundament til at gøre mejeriet til "et byens hus". De får fra mange sider stadig positive tilkendegivelser. Eksempelvis har en kok sagt, at han kan se ideen i at forpagte en cafe/restaurant på stedet. Et springende punkt bliver opbakningen fra erhvervslivet.

- Vi skal se, om vi fra den side kan få nogle sponsorater, siger Peter Simonsen og tilsætter håbet om, at erhvervslivet også øjner et behov for at skabe et sted, hvor de under forskellige former kan mødes og lave arrangementer - og måske pleje deres netværk ved at få et lokalt sted, hvor de kan spise sammen.

Et hav af borgere besøgte det måske-nye multihus. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Tiden går

Først i det nye år vil styregruppen holde en workshop, hvor man med deltagelse af relevante personer vil udvikle flere idéer og endnu engang tage bestik af, hvor dybt interessen for et multihus stikker.

- Nu har vi været i gang så længe med planerne, at der også snart skal til at ske noget konkret, siger Peter Simonsen.

Mejeriet blev for nogle år siden sat til salg for 4,6 millioner kroner, men styregruppen har fået accepteret et bud på to millioner kroner, hvis de kan finde pengene.

Med til paletten af indtjeningsmuligheder til det mulige køb er også den borgercafe, som holder åbent ved siden af biblioteket ved Rema 1000 torsdag, fredag og lørdag. Den drives af frivillige. Det første regnskab ligger endnu ikke klart, og Peter Simonsen kan derfor ikke sige, hvordan det går med driften.

Bliver multihuset i mejeriet realiseret, bliver det første gang, siden Søndersø Kro lukkede for efterhånden mange år tilbage, at Søndersø får et rigtigt samlingssted.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce