Annonce
Nyborg

Den gode politiker blander sig mindst muligt

Thomas Pulawski bad om at mødes til Liberal Alliances præsentationsinterview på Stiftstidendes redaktion i Nørrevoldgade i Nyborg. Han havde alligevel valgærinde i byen. Det var lørdagen, hvor partier og kandidater fra klokken 12 måtte pynt by og land om med valgplakater. Foto: Niels Andreasen

Thomas Pulawski, Liberal Alliancens én-mandshær i valgkampen til Nyborg Byråd, mener, at politikerne generelt går alt for meget i detaljer og blander sig alt for meget i konkrete sager. Politik er ifølge ham visioner og de store linjer - også når det gælder byrådspolitik.

Nyborg: En af dem, der gerne vil blande sig i det lokalpolitiske, er Liberal Alliances Thomas Pulawki. Og så vil han egentlig ikke blande sig så voldsomt meget, skulle han opnå valg til byrådet den 21. november. Det afslører han allerede fra starten, da han mødes med Fyens Stiftstidende i forbindelse med valgportrættet "Sat på spidsen".

- For nu at være konkret, Thomas Pulawski, hvad er så din holdning til Nyborg Lynfrost? Er det en god idé med butikker her?

- Ved du hvad, det har jeg på sin vis ingen mening om. Er det sådan, at nogen kommer med en idé eller plan for et butikscenter på Lynfrosten, skal byrådet støtte og opmuntre alt det, de kan. Generelt er politikerne for detaljeorienterede. Politikere skal beskæftige sig med drømme og visioner. Ellers ender de som overembedsmænd. En af Liberal Alliances kerneværdier er afbureaukratisering, at gøre tingene nemmere for dem, der vil skabe udvikling. Så politikerne skal gasse lidt ned og se, hvad folk gør. Og så støtte det.

Kun en kandidat på listen

Længe så det ud til, at Liberal Alliance ikke stillede op til valget til Nyborg Byråd den 21. november.I allersidste øjeblik inden fristen for at anmelde kandidatlister til valget udløb 3. oktober, indløb melding fra partiet, at Thomas Pulawski var klar til valgkampen som eneste kandidat på listen.

Partiet er med i det blå valgforbund, der blev annonceret allerede i foråret. Så får Pulawski og Liberal Alliance ikke stemmer nok til at opnå valg til byrådet, tilfalder stemmerne valgforbundets øvrige partier og kan bidrage til at sikre borgmester Kenneth Muhs' (V) chancer for genvalg.Ved valget for fire år siden var der anderledes gang i Liberal Alliance i Nyborg Kommune. Partiet stillede med fire kandidater. I alt fik partiet 274 stemmer. Det rakte ikke rakte til en plads i byrådet.

Ullerslevs motorvejsønske

- Diskussionen om Lynfrosten hænger sammen med konflikten byland. Altså at der sker mere i Nyborg end de mindre byer i kommunen. Hvordan ser du på det?

- De steder, hvor det går galt, er dér, hvor politikerne blander sig for meget og skaber de store katastrofer. I Ullerslev, hvor jeg bor, kniber det for butikscenteret. Men politikerne kan jo ikke bestemme, at nogen skal åbne butikker her, og at folk skal bruge dem. Kan centret ikke gå, er det jo, fordi borgerne ikke bruger det. Det er kortsigtet at holde liv i noget, folk ikke ønsker at benytte. Et godt eksempel på, hvor jeg mener, byrådet bør støtte maksimalt, er Udvikling Ullerslevs ønske om en tilslutning til motorvejen. Det er folks vilje, det her. Det piner mig, når jeg kører ad motorvejen fra Nyborg mod vest og først møder industri i Langeskov. Det vil løfte Ullerslev at få den motorvejstilslutning.

Annonce

Kultur på frit initiativ

- På fritidsområdet er der lagt op til store investeringer i svømmebadeland. Er det en god idé?

- Aktiviteter skabes af ildsjæle, ikke i byrådssalen. Spørgsmålet er, om en kommunal institution skal tage entré, som det sker nu. Det kunne overlades til private. Det koster måske så mere i entré, men en anden kerneværdi hos os er, at skatten skal ned. Får folk flere penge, bestemmer de selv, om de vil benytte dem til for eksempel at gå en tur i badeland. Politikerne skal ikke bestemme, at alle betaler til, at nogen går i badelandet.

- Også på kulturområdet støtter kommunen massivt Bastionen. Er det fornuftigt?

- Det er i orden, at kommunen skaber rammen. Derefter skal vi politikere blande os så lidt som muligt. Politikerne skal ikke være legeonkler. Driften bør hvile helt i sig selv. Og har det ikke folks interesse, er der heller ingen støtte. Kulturstøtte gør politikerne til smagsdommere og sløver initiativer. Jeg synes, vi oplever en uheldig tendens, at intet sker uden kommunal støtte. Jamen, har man en idé og er fire-fem stykker, så sæt i gang. Er interessen stor nok, skal det nok gå. Også uden støtte fra kommune. Det handler igen om at respektere den personlige frihed. At folk gør, hvad de har lyst til, når ellers de ikke skader hinanden ved det. Ingen andre taler om det, men ved at droppe de der tilskud kan vi sænke skatten en til to point. Så vil folk få råd til at gøre det, de selv har lyst til at betale for.

- Er satsningen på Nyborg Slot og byens kulturarv pengene værd?

- Når det gælder kulturarv som Nyborg Slot, er der en bundgrænse. Vi har her en kulturarv, der for mig at se er så vigtigt, at det kræver støtte. Når det står færdigt, tror jeg sagtens, at det kan drives uden tilskud. Byrådet skal blot støtte de virksomheder, der vil bakke op, turistbranchen for eksempel. Vi skal sørge for, at byrådet ikke bliver en forsamling, der driver Nyborg. I stedet skal vi give mennesker med initiativer lov til at agere frit. Dér er den debat, vi bør have i byrådet.

Annonce

Sæt folkeskolen fri

- Gælder dine grundsynspunkter også på skoleområdet? Nyborg har jo rekord i børn, der går i privat- og friskole. Er det ikke med til at udvande folkeskolen?

- Konklusionen er åbenlys: Lyt nu til borgene! Liberal Alliances undervisningsminister forsøger jo netop at fritage skolerne for folkeskolereformen. Bedst til at vide, hvordan Vibeskolen i Ullerslev skal drives, er da Vibeskolens ledelse. Hverken et byråd eller Christiansborg. Det, et barns skolegang koster, skal følge barnet. Så kan forældrene beslutte, hvilken skole, barnet skal gå i. Ved at give folkeskolen fri, vil vi også her se forskelligheder, og forældre skal have frihed til at vælge skole til deres barn.

- Nu vi er i gang, så er det vel også sådan på ældreområdet? Har du en holdning til, om Tårnparken skal flytte til Vindinge?

- Vi skal have en god ældrepleje. Om et ældrecenter skal være her eller der, behøver byrådet ikke blande sig i. Lad borgerne selv bestemme, hvor de vil bo. Giv det fri. Det gælder også hjemmeplejen. Det er rigtigt, at kommuner står med et problem ved private plejefirmaers konkurs. Men det er et selvskabt problem. Det offentlige regulerer stramt antallet af firmaer på området. Slip det fri. Ved en konkurs er der så altid et andet firma at ringe til.

Annonce

Et liberalt valg

- Nu er du som eneste kandidat på listen Liberal Alliances lokale én-mandshær. Du var med for fire år siden. Det blev til 274 LA-stemmer, de 91 var på dig personligt - langt fra nok til et mandat. Er det umagen værd?

- Én-mandshær, ja ... jo, jeg synes, det er umagen værd. Jeg tror på de værdier, partiet har, altså respekten for det enkelte menneske. Måske bliver jeg ikke valgt ind, men ved at deltage i valgkampen får jeg vores idéer plantet hos dem, vi møder i den her tid. Nu har vi på mange måder har en velfungerende kommune. Økonomien er i orden. Vi er gældfri. Det skal vi have os for øje, at vi bliver ved med. Kommunen skal ikke stifte gæld. Vi skal løse økonomien ud fra de aktuelle muligheder. Jeg er nu også med i valgkampen, fordi det i dag er svært at se forskel på S og V. Der er nødt til at være mulighed for et mere liberalt valg.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Sport

Middelfart i nød: Jagter desperat målmand

Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

Taske med computer stjålet ved Årslev

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Annonce