Annonce
Livsstil

Den gode lænestol

Klaus Folkmann - forkert stilling.
Annonce

Det gælder om at have en god siddekomfort for en dårlig siddekomfort gennem længere tid kan bevirke sovende ben eller arme, ryg ? eller nakkesmerter eller hovedpine.

1. Stolhøjden skal afpasses benlængden. Det skal være nemt og behageligt at nå gulvet når også bagdelen er rykket helt tilbage i stolen. Ønskes ens stole til to personer med forskellig højde så køb stole med ben i stedet for drejesokkel og få møbelhandleren til evt. at afkorte benene på den ene stol.

2. Sædedybden og afrundingen på sædet skal tillade frit blodomløb til underben og fødder, samtidig med at bagdelen er helt tilbage i stolen.

3. Sædebredde. Det skal være behageligt at komme ned i lænestolen ? den må ikke klemme lårene sammen. Til gengæld må stolen heller ikke være så bred at armlænene er så langt fra hinanden at armene ikke kan holdes ind til kroppen. Hvis armlænene er for langt fra hinanden har du tendens til at læne over til kun den ene side.

4. Siddevinklen. På mange lænestole kan siddevinklen varieres, dvs. ryglænet kan reguleres. På nogle stole er sædet fastlåst, således at forkanten på sædet ikke stiger og generer i knæhaserne, men oftest bevæger såvel ryglæn som sæde sig. Når stolen reguleres er det vigtigt at kikke efter tre ting

1. Forkanten må ikke stige og genere knæhaserne.

2. Enten skal fødderne stadig kunne nå gulvet eller der skal kunne benyttes en fodskammel.

3. Ved brug af briller med flere styrker skal stolen kunne reguleres, så det passer med læsefeltet.

5. Lænestøtten. Det må ikke føles som om lændestøtten skubber dig ud af stolen, den skal støtte den nederste del af ryggen så musklerne er afslappede, men samtidig ikke sidder og falder sammen .

6. Brysthvirvelstøtte. Mange kvinder bliver lidt rundryggede med alderen og det kan kræve lidt ekstra at finde den rigtige støtte mellem skulderbladene samtidig med, at nakken også får hvile. Nakken kan meget nemt blive foroverbøjet.

7. Nakkestøtten skal både kunne bruges ved fjernsynet, ved læsning og ved en lille powernap. Den skal (naturligvis) give en god støtte til nakken ? således at musklerne i nakken føles afslappede.

8. Højden på armlænene skal være så høje at skuldrene kan hænge afslappet ned ? også hvis du sidder med avisen eller en bog. Hvis armlænene er for lave har du nemmere en tendens til at glide ned i lænestolen for at nå dem.

9.Materiale. Stof eller læder. Den største umiddelbare forskel er hygiejnen ? læder kan nemt vaskes af ? det kræver lidt mere at få renset en stof lænestol. Til gengæld kan det om sommeren føles varmere i en læderstol end en stofstol. Idet læder er mere glat i overfladen, modsat stof der bedre fastholder din siddeposition. Vælger du stof er naturmaterialer som uld at foretrække.

Sådan! Nu er placeringen rigtig i stolen.
Annonce

Placeringen af stolen

Stolens placering i stuen har også betydning for komforten. Tv-lænestolen skal helst stå lige for fjernsynet, så hovedet eller kroppen ikke sidder skævt. Strikke eller læse-lænestolen skal have et godt lysindfald, så du ikke skal sidde skævt for ikke at din egen skygge generer. Hvis der er mulighed for det, så placer lænestolen så du kan kikke ud gennem et vindue. Så du ved brug om dagen kan fornemme lidt ekstra dagslys ? det er godt for afstresning både i vinter- og sommertid.

Der er rigtig mange muligheder for at vælge en god lænestol. Jeg googlede lænestol og fik 188.000 resultater ? der er selvfølgelig mange gengangere, men alligevel.

Charlotte Riber til Klaus Folkmann: Stolen er for lille til dig. Du har ikke nakkestøtte.
Annonce

Før du tager hjemmefra

Inden du går hjemmefra så beslut dig for, hvor mange penge du vil bruge, hvilken farve du kunne tænke dig, om det skal være træ- eller metalstel. Derved kan du bedre koncentrere dig om siddekomforten, når du er i butikken.

Tag evt. en bog eller avis med ud i butikken og se, om du sidder godt, mens du læser.

Hvis du plejer at sidde i strømpesokker, når du sidder og læser, så tag skoene af.

Det virker måske lidt sært, men det er faktisk vigtigt at vide om fødderne glider på f.eks. en glat fodskammel og om du kan nå ned til gulvet uden sko på.

Det kan tage tid at købe den rigtige lænestol, men hvis du køber den stol, som passer til netop dig, har du også glæde af den i rigtig, rigtig mange timer.

Han er for høj til stolen.
Annonce

Behageligt med uldent lammeskind

En ny ting på markedet er stole med rigtig uldent lammeskind. Og det er utrolig behageligt. Jeg har selv lagt et lammeskind i vores skrivebordstol hjemme ? og vi bruger det både sommer og vinter. Det varmer dejligt om vinteren og klistrer ikke om sommeren.

Det giver ikke smulder på tøjet ? heller ikke på min mands blazer. Til gengæld har jeg ikke længere små børn, som sidder med deres kakaomælk ved pc?en eller som ikke lige fik tørret syltetøjsfingrene helt af. Så vi har ikke haft brug for at vaske vores lammeskind, hvilket betyder det stadig er smudsafvisende.

Sådan. Ulrich Rasmussen sidder også godt i denne stol.
Charlotte Riber fortæller her Mette Rasmussen, gift med Ulrich, at stolen her ikke passer til hende. Mette spænder i armene, fødderne har ikke fodfæste. Mette forsvinder i stolen.
Afslasppende skuldre. Stolen passer pefekt til Ulrich Folkmann, Espe Møbler. Det er Espe Møbler, der har stillet stolene til rådighed til denne artikel.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce