Annonce
Erhverv

Den gode is er fra Skarø

Britta Tarp og hendes mand Martin Jørgensen sælger også is Skarøs turister om sommeren.

Birkesaft og økologisk frugt og rigtig fløde er hemmeligheden bag Britta Tarps succesis

Åh nej. Is igen! Britta Tarp har fået denne kommentar, når hun - igen igen - var den, der sørgede for desserten ved fællesarrangementer på Skarø.

Men kommentaren er vist mest for sjov. Beboerne på den lille ø i Svendborgsund kan nemlig rigtig godt lide Brittas is, og så nyder de det udsøgte privilegium at være hendes dommer- og smagspanel, hver gang en ny variant skal afprøves.

- Jeg eksperimenterer meget, når jeg skal lave en ny variant - bittesmå ændringer i opskriften kan betyde meget for smagsoplevelsen, forklarer hun.

Men hun kan ikke løbe fra det. Britta elsker is. Og før hun begyndte at tænkte i kommercielle baner, lavede hun altid is til sine gæster.

Incitamentet til at tænke i lidt større baner, kom da hun for fire år siden flyttede til Skarø.

- Jeg manglede noget at lave, og så syntes jeg, at der manglede noget god is på markedet, forklarer hun.

Kort efter startede hun en forsøgsproduktion af is baseret på sine egne opskrifter.

Isproduktionen foregår i en nedlagt garage - derudover er der investeret i et frysehus med en kapacitet på 64 kubikmeter.

Helt naturligt

Og hvad er det så lige, hun mener med god is?

Jo, ingredienserne er fuldstændig økologiske, der er ingen tilsætningsstoffer, flødeisen er lavet med rigtig fløde, og så er isene naturligvis propfyldte med de bedste bær i kurven.

Men den store hemmelighed, som gør isene fra Skarø til noget helt specielt, er birkesaften, som erstatter vandet i sorbet-isene.

- Birkesaften fungerer både som stabilisator, emulgator og smagsforstærker. Og så søder saften en lille smule, så vi kan bruge 15 procent mindre sukker end ellers, forklarer Britta.

Idéen med birkesaften har Brittas mand Martin æren for. Han har tidligere arbejdet med et naturhelseprodukt, der skulle modvirke birkepollenallergi, hvor birkesaften indgik, så han kendte lidt til saftens kvaliteter.

- Birkesaft smager ikke af så meget i sig selv, men den har den egenskab, at den forstærker smagen af det, du har i munden, forklarer han.

Folk med gode smagsløg kan dog godt smage forskel på birkesaft og almindeligt vand. Saften har nemlig en lidt sødlig smag, der giver en lidt cremet følelse på tungen og efterlader en mineralsk eftersmag i munden.

- Men det var lidt af en tilfældighed, at vi fandt på at hælde den i ismassen. I starten prøvede vi med johannesbrødkerner, der er en godkendt økologisk stabilisator. Men da vi begyndte at bruge birkesaften, blev isen markant bedre, forklarer Britta Tarp, der oprindelig er uddannet biolog.

"Is fra Skarø" Sådan ser raberis ud, inden den hældes på bægre.
Annonce

Irma sagde ja tak

Det store gennembrud forSkarøisen kom sidste sommer, da den københavnske butikskæde Irma sagde ja til at forhandle Brittas is. Det har nu sikret hende en fast minimumsleverance på 30.000 is om året.

- Det betyder, at vi har kunnet lancere et dessertiskoncept, der sikrer, at vi kan producere og afsætte is hele året. Det er nødvendigt, hvis man skal leve af det, siger Britta.

Ud over Irma har hun en halv snes andre butikker, der har hendes is i fryseren. Og så ryger der selvfølgelig en del til turisterne på Skarø om sommeren.

- I øjeblikket afsætter vi alt det, vi kan producere. Faktisk må vi sige nej til at levere yderligere til folk, der henvender sig, fortæller hun.

At hun er havnet som spydspids i en trend, der handler om, at lokale produkter sælger på grund af deres historie og nærhed, er lidt af et tilfælde.

Britta Tarp og Martin Jørgensen havde i tirsdags besøg af Stiftstidendes Galamatias-ekspedition.
Annonce

Is med hjertet

- Jeg har bare gjort det, jeg følte var rigtigt. Isen er lavet, solgt og markedsført med hjertet. Vi har aldrig haft en decideret markedsføringsstrategi, så det kommer lidt bag på mig, at det er gået så hurtigt, fortæller hun.

Hendes kapacitet i øjeblikket er 1100 is a 100 milligram om dagen, men hun overvejer, om der skal investeres fem-seks millioner kroner i et større anlæg, der vil kun- ne tidoble produktionen, uden at hun behøver at ansætte folk.

- Vi tager til Italien til efteråret for at kigge på det. Nu må vi se, siger hun.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce