Annonce
Erhverv

Den gode is er fra Skarø

Britta Tarp og hendes mand Martin Jørgensen sælger også is Skarøs turister om sommeren.

Birkesaft og økologisk frugt og rigtig fløde er hemmeligheden bag Britta Tarps succesis

Åh nej. Is igen! Britta Tarp har fået denne kommentar, når hun - igen igen - var den, der sørgede for desserten ved fællesarrangementer på Skarø.

Men kommentaren er vist mest for sjov. Beboerne på den lille ø i Svendborgsund kan nemlig rigtig godt lide Brittas is, og så nyder de det udsøgte privilegium at være hendes dommer- og smagspanel, hver gang en ny variant skal afprøves.

- Jeg eksperimenterer meget, når jeg skal lave en ny variant - bittesmå ændringer i opskriften kan betyde meget for smagsoplevelsen, forklarer hun.

Men hun kan ikke løbe fra det. Britta elsker is. Og før hun begyndte at tænkte i kommercielle baner, lavede hun altid is til sine gæster.

Incitamentet til at tænke i lidt større baner, kom da hun for fire år siden flyttede til Skarø.

- Jeg manglede noget at lave, og så syntes jeg, at der manglede noget god is på markedet, forklarer hun.

Kort efter startede hun en forsøgsproduktion af is baseret på sine egne opskrifter.

Isproduktionen foregår i en nedlagt garage - derudover er der investeret i et frysehus med en kapacitet på 64 kubikmeter.

Helt naturligt

Og hvad er det så lige, hun mener med god is?

Jo, ingredienserne er fuldstændig økologiske, der er ingen tilsætningsstoffer, flødeisen er lavet med rigtig fløde, og så er isene naturligvis propfyldte med de bedste bær i kurven.

Men den store hemmelighed, som gør isene fra Skarø til noget helt specielt, er birkesaften, som erstatter vandet i sorbet-isene.

- Birkesaften fungerer både som stabilisator, emulgator og smagsforstærker. Og så søder saften en lille smule, så vi kan bruge 15 procent mindre sukker end ellers, forklarer Britta.

Idéen med birkesaften har Brittas mand Martin æren for. Han har tidligere arbejdet med et naturhelseprodukt, der skulle modvirke birkepollenallergi, hvor birkesaften indgik, så han kendte lidt til saftens kvaliteter.

- Birkesaft smager ikke af så meget i sig selv, men den har den egenskab, at den forstærker smagen af det, du har i munden, forklarer han.

Folk med gode smagsløg kan dog godt smage forskel på birkesaft og almindeligt vand. Saften har nemlig en lidt sødlig smag, der giver en lidt cremet følelse på tungen og efterlader en mineralsk eftersmag i munden.

- Men det var lidt af en tilfældighed, at vi fandt på at hælde den i ismassen. I starten prøvede vi med johannesbrødkerner, der er en godkendt økologisk stabilisator. Men da vi begyndte at bruge birkesaften, blev isen markant bedre, forklarer Britta Tarp, der oprindelig er uddannet biolog.

"Is fra Skarø" Sådan ser raberis ud, inden den hældes på bægre.
Annonce

Irma sagde ja tak

Det store gennembrud forSkarøisen kom sidste sommer, da den københavnske butikskæde Irma sagde ja til at forhandle Brittas is. Det har nu sikret hende en fast minimumsleverance på 30.000 is om året.

- Det betyder, at vi har kunnet lancere et dessertiskoncept, der sikrer, at vi kan producere og afsætte is hele året. Det er nødvendigt, hvis man skal leve af det, siger Britta.

Ud over Irma har hun en halv snes andre butikker, der har hendes is i fryseren. Og så ryger der selvfølgelig en del til turisterne på Skarø om sommeren.

- I øjeblikket afsætter vi alt det, vi kan producere. Faktisk må vi sige nej til at levere yderligere til folk, der henvender sig, fortæller hun.

At hun er havnet som spydspids i en trend, der handler om, at lokale produkter sælger på grund af deres historie og nærhed, er lidt af et tilfælde.

Britta Tarp og Martin Jørgensen havde i tirsdags besøg af Stiftstidendes Galamatias-ekspedition.
Annonce

Is med hjertet

- Jeg har bare gjort det, jeg følte var rigtigt. Isen er lavet, solgt og markedsført med hjertet. Vi har aldrig haft en decideret markedsføringsstrategi, så det kommer lidt bag på mig, at det er gået så hurtigt, fortæller hun.

Hendes kapacitet i øjeblikket er 1100 is a 100 milligram om dagen, men hun overvejer, om der skal investeres fem-seks millioner kroner i et større anlæg, der vil kun- ne tidoble produktionen, uden at hun behøver at ansætte folk.

- Vi tager til Italien til efteråret for at kigge på det. Nu må vi se, siger hun.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Faaborg-Midtfyn

Lars er træt af at bo i en ørken uden ladestandere: Nu låner han sin egen ud til turister

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce