Annonce
Faaborg-Midtfyn

Den Gamle Gaard giver rige muligheder for oplevelse og formidling

Den Gamle Gaard, Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen

Lokaldebat: I et interview i Fyns Amts avis d. 5. september udtaler den nyudnævnte chef for Odense Bys museer, Henrik Harnow, følgende:

”Det er gået op for mig, at bygninger er vigtige, når det gælder om at få besøgende. Det er ikke altid udstillingerne i sig selv, men steder, miljøer og huse, hvor det er rart at være, der betyder noget.”

Et sådant sted har man i Faaborg i byens lokalhistoriske museum i Holkegade, ”Den Gamle Gaard”. Men dets fortsatte eksistens er usikker. Museet blev oprettet i en nedslidt og lukningstruet købmandsgård fra o. 1720, som fra 1930-32 blev restaureret af Nationalmuseet.

Annonce

Det er dejligt at opholde sig på dette sted, der dels er smukt i sig selv, dels restaureret ud fra højeste kompetence på feltet. For hovedhusets vedkommende indrettet som ”interiørudstilling” med møbler og andre genstande, der er doneret af efterkommere af Faaborgs gamle købmandsfamilier. Her ligger fokus på at give helhedsindtryk af, hvordan en købmandsfamilie kunne have boet i henv. 1700- og 1800-tallet, perioder med en langt mere enkel boligindretning, end hvad man kender fra senere perioder, f.eks. ”klunketiden”.

Det er dejligt at opholde sig på dette sted, der dels er smukt i sig selv, dels restaureret ud fra højeste kompetence på feltet.

Dertil kommer sidehuse og baghus med fine ting fra øerne og byens opland samt gårdspladsen med toppede brosten og haven med et kønt lysthus ud mod havnen. Den Gamle Gaard er et bygningsanlæg med bevaret autenticitet, der giver rige muligheder for oplevelse og formidling af emner som f.eks. familiemønstre, arkitektur/sydfynsk byggeskik, almuekultur før industrialiseringen, havekunst samt betydningen af den handel og søfart, der medførte rigdom og velstand i 1700- og 1800-tallets Faaborg.

De muligheder må man ikke lade gå fra sig. Faaborgs museum ”Den Gamle Gaard” med dets fortællinger om det dejlige Sydfyn og øerne bør bevares.

Annonce
Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Assens

Rikke Louise vil hjælpe kvinder med anden etnisk baggrund til at sprænge rammerne: - Selv en lille indsats kan gøre en verden til forskel

Kerteminde For abonnenter

Formanden Thomas er sygemeldt - så nu styrer Tommy kræmmermarkedet: - Vi er hele tiden bange for at glemme noget

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Flere hænder til et trængt arbejdsmarked

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Fyn For abonnenter

Nogle bliver aldrig gældfri: Fynboer skylder milliarder - se gælden i din kommune her

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Annonce