Annonce
Odense

10 år gammelt ønske bliver opfyldt: Den Fynske Landsby skal have en teatertrup

Nana Mikkelsen leder arbejdet med at skabe Den Fynske Landsbys egen teatertrup. Privatfoto
1800-tallets historie og menneskeskæbner skal levendegøres gennem teater. Den Fynske Landsby søger amatørskuespillere til permanent teatertrup.
Annonce

I forvejen har Den Fynske Landsby omkring 100 frivillige, der levendegør 1800-tallets gamle håndværk. Men hvordan var menneskelivet på landet i det 19. århundrede? Det spørgsmål kan små teaterforestillinger i landsbyen være med til at kaste lys over, og med en bevilling på 600.000 kr. fra Region Syddanmark i baghånden kan Den Fynske Landsby nu gøre et længe næret ønske til virkelighed.

I begyndelsen af det nye år venter informationsmøde og optagelsesprøver til det, der kommer til at hedde "Fynske skæbner": Dramatiserede fremstillinger af fynboers liv, drømme, håb og vilkår på landet i 1800-tallet. Museumsinspektør Nana Mikkelsen leder projektet, og hun fortæller, at man håber at tilknytte 10 skuespillere og/eller sangere og musikanter til Fynske Skæbner.

Planen er, at de hver lørdag i månederne april-juni og september-oktober skal optræde bestemte steder i Den Fynske Landsby og være en del af dens begivenhedskalender på linje med alle de øvrigt aktiviteter. Nana Mikkelsen er i fuld gang med at arbejde med tekster, der skal finpudses i samarbejde med instruktøren Inger Birkestrøm Juul og de skuespillere, der forhåbentlig melder sig.

Infomøde og optagelsesprøver

Hvis du både går rundt med en amatørskuespiller i maven og er historisk interesseret kunne "Fynske skæbner" i Den Fynske Landsby være noget for dig.

I første omgang bliver der holdt informationsmøde om projektet. Det sker søndag d. 12. januar kl. 11.30 i Den Fynske Landsbys besøgscenter.

I ugen umiddelbart efter informationsmødet bliver der holdt optagelsesprøver.

Hvis du er interesseret, men ikke kan deltage i infomødet, kan du kontakte projektleder Nana Mikkelsen på namik@odense.dk.

Annonce

Frivillige

På linje med de 100 aktører i Levende Historie skal deltagerne i Fynske skæbner arbejde frivilligt. Der er frynsegoder i form af gratis adgang til alle dele af Odense Bys Museer og rabat i museumsbutikkerne, men der er ingen løn.

Nana Mikkelsen er i fuld gang med at kontakte de mange fynske amatørscener i håb om at finde 18-90-årige aktører med mod på at optræde uden scene, men midt blandt gæsterne i Den Fynske Landsby.

Forlæg til de tekster, Nana Mikkelsen er i gang med, kan blandt være breve fra 1800-tallets mennesker, og fordelen ved at dramatisere menneskeskæbner er, at teater kan noget, Levende Historie ikke nødvendigvis kan.

- Når man kommer ud i Den Fynske Landsby og ser, at der bliver pløjet, bagt brød og bundet børster, kan det hele se dejligt og idyllisk ud, siger Nana Mikkelsen og fortsætter:

- Men sandheden er, at livet var hårdt med høj børnedødelighed og lav gennemsnitsalder. Selv om stavnsbåndet var ophævet, var bønderne ikke frie, og teatret kan være med til at sætte fokus på de mange modsætninger, der var: Frihed/bundethed, rig/fattig, mand/kvinde og så videre.

Annonce

Gammelt ønske

Ønsket om at supplere formidlingen af 1800-tallets liv på landet med teater er mere end 10 år gammelt. Det går helt tilbage til 2007, hvor overinspektør i Den Fynske Landsby, Lise Gerda Knudsen, var på studietur til amerikanske frilandsmuseer. I 2016 begyndte man at arbejde mere målrettet på det og med bevillingen fra Region Syddanmark kan man altså nu gå i gang.

De 600.000 kr. fra regionen rækker til at sætte Fynske skæbner op og i gang i 2020, og på længere sigt skal man lære af erfaringerne fra det første år. Nana Mikkelsen vurderer, at det vil blive nemmere at søge fonde og anden støtte til de kommende år, når først man har konkrete resultater at vise frem.

I første omgang er Nana Mikkelsen spændt på, om det bliver muligt at finde folk, der vil bruge deres fritid på at spille skuespil i Den Fynske Landsbys unikke rammer. Håbet er, at man kan finde en tilpas stor bruttotrup, så der kan være afløsere parat til de mange lørdage i den fem måneder lange spilleperiode, hvor højsæson-månederne juli og august er valgt fra at flere grunde: Fordi der sker så mange andre ting i landsbyen i de måneder, fordi de frivillige spillere også skal have sommerferie, og fordi, der er mange udenlandske turister i Den Fynske Landsby i de måneder, og Fynske skæbner i sagens natur bliver på dansk.

Annonce
Annonce
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce