Annonce
Odense

Den Fynske Landsby har fået et hjemmebrænderi

Nikolaj Halck Krause, tømrer og teamleder i Den Fynske Landsby, har forsøgt at gøre det ulovlige brændevinsbrænderi, så autentisk 1800-tals-agtigt som muligt. Foto: Michael Bager
Et længe næret ønske om at få et autentisk hjemmebrænderi i Den Fynske Landsby er blevet til virkelighed, og søndag er der gang i brænderiet.
Annonce

De Gyldne Løver sang i sin tid, at det sydede af fusel og boblede af gær, samt at leveren tog skade, og øjet fik stær. I (populær)kulturen er der i det hele taget mange muntre fortællinger om hjemmebrænderier, men baggrunden er sådan set alvorlig nok.

I Den Fynske Landsby er et længe næret ønske om at etablere et hjemmebrænderi blevet til virkelighed. Med velberåd hu er det placeret i et lidt gedulgt hjørne: I Fjelleruphuset som er en ydmyg landarbejderbolig i den sydligste udkant af landsbyen. For nok var hjemmebrænderiet en del af hverdagen på landet i 1800-tallet, men det var også ulovligt.

Søndag klokken 11-15 kan gæsterne i Den Fynske Landsby se brænderiet i brug. Men det handler også om at formidle historien bag: En historie om et samfund og en kultur, der var decideret alkoholiseret, og hvor forbruget af øl og brændevin var enormt.

Udstyret til et hjemmebrænderi var enkelt og nemt at skjule for myndighedernes øjne, men til gengæld stank brænderi-processen viden om, så man må formode, at der fra øvrighedens side nok er blevet set gennem fingre med hjemmebrænderi i lav skala, som den der bliver præsenteret i Fjelleruphuset.

Det emmer af pittoresk idyl, men alkoholforbruget i 1800-tallet var et enormt samfundsproblem. Foto: Michael Bager
Annonce

Lavet på øl og æbler

Den Fynske Landsbys tømrer, Nikolaj Halck Krause, har stået for en stor del af det praktiske arbejde med at få kreeret et hjemmebrænderi, som man må formode, det tog sig ud på landet i 1800-tallet. Formode er det rigtige ord, for som med andet dagligdags arbejde fra dengang af mere eller mindre lyssky karakter, skrev man ikke ned, hvordan man gjorde. Så Nikolaj Halck Krause har som i en pendant til eksperimentel arkæologi måttet prøve sig frem.

Han har dog en kollega i Odense Bys Museer, som godt nok mest arbejder inde i midtbyen på Møntergården, der ved en masse om brændevin: Karsten Kjer Michaelsen, der til hverdag er museumsinspektør, driver i sin fritid Aqua Vitae Sydfyn, der laver berømmet og velsmagende frugtbrændevin, så Karsten Kjer Michaelsen har været faglig konsulent og i øvrigt også leveringsdygtig i baggrundsviden om brændevinens historie.

Produktionen foregår i Fjelleruphusets lille bryggers, og det handler om at destillere brændevin af restprodukter. For eksempel æbler fra Den Fynske Landsbys mange æbletræer eller det øl, som man på 1800-tals-vis brygger i landsbyen.

Annonce

Langt tilløb

Benedikte Jeppesen, der er formidlingsleder i Den Fynske Landsby, fortæller, at der har været langt fra idé til det færdige brænderi. For selv om brændevinsbrænderiet i landsbyen skal foregive at være illegalt, har man måttet indhente en hel del tilladelser hos de nutidige myndigheder, og det har taget sin tid.

Planen er, at brænderiet to-fire gange årligt skal være i brug og dermed en del af den efterhånden omfattende palet af formidling i Den Fynske Landsby kaldet Levende Historie. Hvor man kan se det praktiske arbejde, men også høre historien om, at brændevin i 1800-tallet ikke var noget, man tog til en sildemad i festligt lag, men snarere en hel integreret del af hverdagen. En dulmen af fysiske og mentale smerter i et barskt og ensformigt liv.

I De Gyldne Løvers berømte hjemmebrænderi-sang hedder det, at "det smager som rævepis og terpentin", og selv om der ikke findes skriftlige kilder og dermed færdige opskrifter på 1800-tals-brændevin, ligger det fast, at datidens småkårsfolk ikke har indtaget sprutten for den gode smags skyld.

Men det kan man altså selv smage sig frem til, om man gæster Den Fynske Landsby søndag klokken 11-15.

Benedikte Jeppesen, formidlingsleder i Den Fynske Landsby skænker brændevin lavet på landsbyens egne æbler. Foto: Michael Bager
Det ligner jo nærmest et klassisk interiør-maleri, men det er et ydmygt bord i en ydmyg 1800-tals-bolig. Foto: Michael Bager
Nikolaj Halck Krause. Den Fynske Landsby har etableret et brændevinsbrænderi, som viser, hvordan man ulovligt lavede brændevin i 1800-tallet. Foto: Michael Bager
Benedikte Jeppesen og Nikolaj Halck Krause. Den Fynske Landsby har etableret et brændevinsbrænderi, som viser, hvordan man ulovligt lavede brændevin i 1800-tallet. Foto: Michael Bager
Benedikte Jeppesen. Den Fynske Landsby har etableret et brændevinsbrænderi, som viser, hvordan man ulovligt lavede brændevin i 1800-tallet. Foto: Michael Bager
Nikolaj Halck Krause. Den Fynske Landsby har etableret et brændevinsbrænderi, som viser, hvordan man ulovligt lavede brændevin i 1800-tallet. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce