Annonce
Odense

Den Fynske Landsby: Højsæson på en anderledes måde

Anders Cornelius Zoffmann og Malte Jo Frid-Nielsen i en heftig svingom under prøverne til sommerteatret "H.C. Hvem" på Fjelstedgården i Den Fynske Landsby. Foto: Christian Nordholt
Den Fynske Landsby går nu ind i den traditionelle højsæson, der selvfølgelig vil være præget af corona-restriktioner.
Annonce

Odense: På Fjelstedgården er der løjer i gang. På den stenbelagte gårdsplads springer de to skuespillere Malte Joe Frid-Nielsen og Anders Cornelius Zoffmann energisk omkring, mens instruktøren Jesper Dupont bevarer det kølige overblik, så godt det nu kan lade sig gøre på den steghede gårdsplads.

Den slags er et sikkert tegn på, at nu er det sommer i Den Fynske Landsby. Holdet er nemlig i fuld gang med de afsluttende prøver til sommerteater-forestillingen, ”H.C. Hvem”, der har premiere 1. juli og spiller i hele juli og august. De to måneder, der er identiske med landsbyens normale højsæson.

Så meget som der nu er noget, der er normalt i dette corona-år, hvor Den Fynske Landsby har holdt lukket en stor del af foråret.

Landsbyens overinspektør, Lise Gerda Knudsen, fortæller, at man efter genåbningen ikke har haft samme antal gæster som på samme tidspunkt sidste år, men at Den Fynske Landsby klarer sig relativt pænt i forhold til de andre dele af Odense Bys Museer. Fraværet af udlændinge er mærkbart, men håbet er selvfølgelig, at det i nogen grad modvirkes af danskere, der mere eller mindre tvunget af omstændighederne skal være turister i eget land.

Annonce

Restriktioner

Corona-restriktionerne er til stede overalt i frilandsmuseet på Sejerskovvej.

Det virker en smule forstyrrende for illusionen om, at vi er taget på landet på Fyn i 1800-tallet at se de mange skilte, der er klistret op rundt omkring med corona-relaterede forbud og påbud. Men sådan er vilkårene.

Sommerteaterets instruktør og manuskriptforfatter, Jesper Dupont, fortæller, at han corona-betinget har måttet ændre og modificere lidt på stykket, som også blev sat op sidste år. Forestillingen flytter sig rundt til tre lokationer i landsbyen med publikum på slæb, og der må ikke være for mange mennesker samlet på for små arealer.

Nikolaj Halck Krause, tømrer og teamleder i Den Fynske Landsby, i den nyrestaurerede Davinde Vandmølle. Foto: Christian Nordholt

Corona-foråret var også skyld i, at Den Fynske Landsbys egne planer om en permanent teatertrup blev udsat. Der har dog været gang i prøverne, og landsbyens egen trup er klar til at tage over, når Jesper Dupont og kompagni slutter sæsonen.

Annonce

Restaureret vandmølle

Et af de steder, som forestillingen ”H.C. Hvem” kommer forbi, er Davinde Vandmølle, som hen over foråret er blevet istandsat og er dermed blevet en af landets meget få fuldt fungerende vandmøller.

Nikolaj Halck Krause, tømrer og teamleder i Den Fynske Landsby, er i fuld gang med at lære møllen at kende. Blandt andet for at finde det rette vandtryk, der skal til for at få den til at fungere optimalt. Planen er blandt andet at valse havregryn til dyrefoder.

I modsætning til landsbyens store vindmølle fra Maderup, der blev genindviet i august sidste år, er Davinde Vandmølle ikke afhængig af, hvordan vinden blæser og er derfor oplagt til formidling af møller-håndværket.

Teater og aftenåbent

Sommerforestillingen "H.C. Hvem" handler om en omrejsende skuespiller, der gerne vil opføre "Den lille pige med Svovlstikkerne". Men meget går galt.

Forestillingen kan 1. juli til 8. august opleves hver dag undtagen fredage og lørdage kl. 11.30 og 13.30.

9.-31. august ændres spilletiderne til kl. 10.30 og 12.30, og der spilles alle dage undtagen fredage.

Der må max være 50 tilskuere pr. forestilling.

Som noget nyt holder Den Fynske Landsby hver torsdag i juli - og dem er der fem af - aftenåbent til kl. 20, hvor folk er velkomne til at tage madkurve med og nyde stilheden.

Tanken er, at Den Fynske Landsby skal have frivillige med kendskab til møllerfaget, der kan bemande vand- og vindmølle. Foreløbig er de autentiske møllerdragter indkøbt, men som med så meget andet har corona-krisen forsinket processen.

I det hele taget er landsbyens projekt Levende Historie, hvor frivillige formidler gamle håndværk, på lidt usikker grund, fordi aktiviteterne løbende skal tilpasses diverse corona-restriktioner.

Det går for eksempel også ud over den populære kørsel med hestevogn gennem landsbyen, hvor antallet af passagerer pr. tur er blevet kraftigt reduceret.

Den Fynske Landsbys amfiscene, hvor græsset har fået lov at gro, fordi der hverken skal være festspil eller koncerter i år. Foto: Christian Nordholt

Allermest iøjnespringende, i forhold til at 2020 er et anderledes år, er amfiscenen. Her har græsset fået lov at gro, for der kommer hverken H.C. Andersen Festspil eller koncerter i år.

Men Den Fynske Landsby lever, og Lise Gerda Knudsen og de andre ansatte er spændte på, hvordan de to måneders højsæson forløber.

Foreløbig har landsbyen i lighed med resten af Odense Bys Museer og alle mulige andre danske museer fået politisk hjælp, der gør, at billetterne frem til og med 9. august, altså i skolernes sommerferie, sælges til halv pris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce