Annonce
Bøger

Den fynske hemmelighed: Vi har meget mere at byde på, end vi fortæller om

Magelund Voldsted set fra oven. Foto: Michael Bager
Fyn er et overflødighedshorn af oplevelser, synes Else Marie Lehman, der har skrevet en bog om 111 steder, man skal se på Fyn. Blandt hendes mange tip er der formentlig også overraskelser til fynboerne selv.

Vi er rige her på Fyn. Vi har en ø fyldt med spændende oplevelser, historie og attraktioner både ude og inde, synes forfatter Else Marie Lehman.

- Men det er ikke noget, I fynboer råber så højt op om. Det ligger ikke til at jer at prale, konstaterer hun.

I over et år har hun enten alene eller sammen med sin familie kørt øen rundt og på kryds og tværs i så stort et omfang, at ruterne tilsammen tegner et kaotisk edderkoppespind, og køreregnskabet viser over 5000 kilometer.

Det har hun gjort, fordi hun har skrevet bogen "111 steder på Fyn, som du SKAL se" som led i forlaget Frydenlunds store guidebogsserie.

111 seværdige steder er et stort tal, men det har ikke været svært at finde 111 steder på Fyn, nærmere en udfordring at skulle begrænse sig til netop det, fortæller hun.

Else Marie Lehman og jeg er søgt indenfor på en cafe i Nyborg efter en frisk travetur på det nærliggende Magelund Voldsted i et vejr, hvor vinteren maser sig forbi foråret med kold vind og insisterende regn. Jeg har aldrig besøgt Magelund Voldsted ved Ørbæk før. Jeg har hørt om stedet, der i linsen på fotografens højtflyvende drone ligner en omvendt muffin, men jeg har udskudt den mulige udflugt til kategorien "det kan jeg altid gøre".

- Det er jo meget almindeligt, at man ikke får besøgt de steder, der ligger i ens egen baghave, men hvis fynboerne vil opleve noget, har de rig mulighed for at gøre det på deres egen ø, siger Else Marie Lehman, der håber, at hendes bog ikke kun bliver til inspiration for udefrakommende gæster, men også for fynboerne selv.

Else Marie Lehman fik ideen til den fynske guidebog, efter at hun havde læst forlagets om den jyske vestkyst - og brugt den under sommerhusture i Vestjylland.

Hun har udvalgt de 111 fynske steder efter sit eget kompas, der søger det unikke, det historiefortællende og oplevelsesrige. Det alt for oplagte er hun sprunget over, netop fordi det er steder, folk kender til i forvejen og nok skal finde vej til, mener hun. Eksempelvis Egeskov Slot.

Hun har opsøgt alle stederne som privatperson og uden brug af pressekort for at få indtryk og oplevelser som alle andre.

Hvilket sted gjorde størst indtryk?

- Jeg ved ikke helt hvorfor, men Hudevad Smedjemuseum ved Årslev er blevet ved med at være i mine tanker. Det er et lille sted, men fascinerende at se ældre smede på hjemmebane og hyggeligt med de pandekager, man kan få.

- Men så er der selvfølgelig også Clay - et fantastisk sted, Tidens Samling - så dejligt, en familieovernatning i Odense Zoo med egen guide, børnene taler om det endnu, Magelund Voldsted, hvor vi lige har været … der er så mange skønne steder på Fyn.

Else Marie Lehman: "111 steder på Fyn, som du SKAL se", 237 sider, udkommet på forlaget Frydenlund.

Bogen er illustreret med fotos, og indeholder foruden beskrivelser, adresser og kort også oplysninger om åbningstider og priser og henvisninger til evt. hjemmesider. Desuden opdaterer forfatteren www.111stederpaafyn.dk løbende, så man her kan finde info ikke blot fra bogen, men også en begivenhedskaldender fra Fyn om eksempelvis besøg af kongeskibet eller Tour de France

Else Marie Lehman

Født 1973, opvokset i Vejen.

Uddannet cand. negot ved Odense Universitet i 1998.

I Odense mødte hun sin fynske mand Thomas Lehman, som er cand. oecon. Parret har to døtre, Laura på 8 år og Louise på 11.

Boede under studietiden i Odense på Bjerregårdsvej, derefter et halvt år på Hawaii, hvorefter parret flyttede til Aarhus. Siden 2001 har adressen været på Frederiksberg i København.

Hendes svigerfar bor på Thurø, hendes svigermor på Langeland og hendes forældre stadig i Vejen.

Arbejdede først med reklameplanlægning og -rådgivning på mediebureauer, men ville gerne skrive og skiftede til at skrive artikler for magasiner, fag-og ugeblade.

Har tidligere skrevet bøgerne "København min elskede" for Gyldendal, "Klar til børn - guide til sundhed og fertilitet" og "I form på farten" for Lindhardt og Ringhof. Udgav 5. april endnu en guidebog på Gyldendal: "Løb i storbyer - Europa".

Løber gerne, ikke mindst på ferier. Dyrker yoga og laver frivilligt arbejde i børnenes atletikklub.

Beskriver sig selv om planlægningsfascist med hang til to-do-lister og økologi og storforbruger af glittede magasiner og bøger. Holder meget af at være på tur og ferie med familien, både i Danmark og udenlands.

Om Magelund Voldsted

Fra 1100-tallet. Var i middelalderen et af landets største og stærkest befæstede voldsteder, der husede storgodset Magelund. Godsets bygninger blev omkring 1400 flyttet cirka halvanden kilometer og kendes i dag som Lykkesholm. Tilbage er en stor femkantet borgplads omkranset af volde.

Området er privatejet, men der er afmærkede vandrestier og ruter, som også bringer den besøgende forbi bl.a. Lykkesholm. Landskabet er rigt på dyr, store solitærtræer og fine udsigter. Området blev fredet i 1980’erne.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Fyns Politi med opråb efter ny videovold: - Tal med jeres børn om deling af voldsvideoer

Sport For abonnenter

Cykling Odense står klar med nye talenter: De er i spil til næste kuld af landsholds baneryttere

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre veje

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

47-årig fængslet for storstilet narkohandel i Odense

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Annonce