Annonce
Erhverv

Den fynske frontløber giver sit økologiske livsværk videre

Lars Skytte (tv), Bjarke Andersen og Adrian Kuron (th) i salatmarkerne, hvorfra der høstes dagligt i sommerperioden. Kunderne er blandt andet Coop og Aarstiderne, og alle afgrøder er afsat, inden de første planter er sat eller de første frø sået.

De økologiske landmænd og avlere står midt i et generationsskifte, der er en kæmpe udfordring for den enkelte og for markedet. 65-årige Lars Skytte, Dømmestrup på Midtfyn, har fundet en løsning og en anpartsmodel, der bringer hans gartneri og livsværk på unge hænder.

Lars Skytte var stolt som en påfugl, da han for 30 år siden solgte sine første fire kasser hjemmeavlede økologiske porrer.

Omverdenen betragtede ham som en ideologisk tosse, fortjeneste havde han ikke noget af, og der gik 12 år, inden økologen fra midtfyn turde kvitte sit job som landbrugslærer for at gå all-in på økologi.

I dag omsætter Skyttes Gartneri i landsbyen Dømmestrup ved Årslev for ti millioner om året. Gartneriet beskæftiger i højsæsonen 25 medarbejdere, i lavsæsonen mellem otte og ti, og der bliver høstet rabarber, porrer, salat, selleri, purløg og mynte fra 65 hektar jord.

Økologi er i løbet af små tre årtier vokset fra løjerlig niche til etableret produktionsform, som i 2015 stod for ca. otte procent af det danske landbrugsareal. Men midt i successen står de første økologiske landmænd og avlere som Lars Skytte over for et generationsskifte, der kan sætte dem flere grå hår i hovedet end dåbsattesten.

- Det er en kæmpe udfordring både for den enkelte og for økologien, siger Lars Skytte og skuer ud over sine salatmarker.

- Selvfølgelig har jeg gjort mig spekulationer om, hvad der skulle ske med mit livsværk - det kan ikke overtages af hvem som helst. Økologi er en livsstil, men det er også en forretning, der skal køres, og i højsæsonen er det 80 timers arbejde om ugen. Derfor skal man virkelig vide, hvad man går ind til - og banken skal være med på det.

Lars Skytte forlader sine salatmarker om to år.

Da fylder han 67 år og overdrager Skyttes Gartneri til tre unge mænd - polske Adrian Kuron, danske Bjarke Andersen og hollandske Siebe Gorter - som han i 2013 dannede et anpartsselskab med. Lars Skytte ejer i dag 50 procent af anparterne, mens næste generation tilsammen ejer de resterende 50 procent. Om to år begynder Lars Skytte at sælge anparterne over en tre-årig periode, så han er helt ude af gartneriet i 2020.

Den form for generationsskifte gør den fynske økolog til et af de eksempler, som Økologisk Landsforening fremhæver og håber at se flere af, hvis de nuværende økologiske bedrifter skal overgå til næste generation.

Lone Andreasen er projektleder i projekt ”Det Samfundsnyttige Landbrug”, som Økologisk Landsforening har lavet for at finde nye veje for fremtidens økologiske landmænd. Dele-landbrug a la Skytte er et af nøgleordene.

- Generationsskiftet er en meget stor udfordring i de økologiske landbrug, som har vokset sig så store, at det er en ordentlig mundfuld for en landmand at starte i selveje-modellen.

- Selv om en landmand sparer en million op, så nytter det jo ikke noget, hvis du skal bruge 20 millioner, og bankerne er enormt forsigtige. De ser godt nok potentialet i de økologiske landbrug, men de er stadig belastet af de investeringer, de før har gjort i landbruget, siger Lone Andreasen.

Det har krævet mange tanker og mange overvejelser for Lars Skytte at finde en model for at føre livsværket i Dømmestrup videre, men han er tryg ved anpartsmodellen og de tre unge mænd, der overtager gartneriet i løbet af de kommende år.

Hør, hvordan Lars Skytte har det med at skulle forlade sit gartneri - og hvad han så skal lave.

I 2015 udgjorde den økologiske landbrugsproduktion ca. otte procent af omsætningen i detailhandlen.

Der findes knap 3200 økologiske bedrifter i Danmark.

70 procent af bedrifterne er landbrug med mere en 100 hektar jord - det er typisk planteavlsbrug og kvægbrug.

Syv procent af det samlede landbrugsareal i Danmark er økologisk.
Hver dansker købte i 2015 økologiske varer for knap 1700 kroner om året.

Verdens højeste markedsandel

Danmark har verdens højeste markedsandel af økologiske varer - den er 8,4 procent.

De første økologiske grøntsager - gulerødder - blev solgt i dagligvarehandlen i 1982.

Det røde Ø-mærke blev lanceret i 1987, sammen med lovgivning om økologi.

Superbrugsen markedsførte sig i 1993 med massive prisnedsættelser på økologi - andre store kæder fulgte trop, og i dag er økologi et prioriteret område hos alle store kæder.

I 2015 udgjorde den økologiske landbrugsproduktion ca. otte procent af omsætningen i detailhandlen.

Det unge polske ægtepar Kinga og Adrian Kuron har besluttet sig for at slå sig ned i Dømmestrup. De har købt et lille hus, og om et par år overtager de Lars Skyttes ejendom.
Annonce

Minimumsløn

De tre unge mænd overtager driften i Skyttes Gartneri, men de skal til gengæld ikke ud og finansiere mange millioner til overtagelse af jord.

- Det gør hele forskellen, at det er driften, de overtager, siger Lone Andreasen.

Lars Skytte kan tale med om forsigtige banker. Han har aldrig haft underskud i gartneriet, men da hans - nu forhenværende - bank blev bedt om assistance, var svaret nej.

- Jeg havde haft banken i 25 år, men den ville ikke lade noget af risikoen gå over på de tre unge. Jeg skulle påtage mig det hele. Det blev jeg forbandet over, og så skiftede jeg bank, men inden da nåede jeg at overveje, om generationsskiftet ville lykkes. Hvis ikke kunne jeg drosle ned, så jeg bare gik og passede mine rabarber, siger han.

De fire anpartshavere har aftalt at give hinanden gartnernes minimumsløn, og at resterende overskud tillægges egenkapitalen. I overenskomsten er det også beskrevet, hvordan Lars Skytte trækker sig - både i ejerandel og arbejdstid.

Det er meningen, at han skal gå en ugentlig arbejdsdag ned om året. Den del af overenskomsten har det knebet med at overholde i de første år.
- Men i år er jeg blevet bedre til det. Og jeg er også blevet bedre til at have det godt med det.

Annonce

Hør hvorfor Bjarke Andersen køber sig ind i det økologiske gartneri i Dømmestrup - og hvad økologi betyder for ham.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Annonce