Annonce
Kultur

Den forfejlede mand

Han skal ikke være blød. Lad ham være mand med stort M, lyder det fra erfarne feminister

Annonce
Annonce

INTERVIEWBOG: Ninka-Bernadette Mauritson: "Hvad livet har lært mig"

Vi mænd kan godt smide forklædet, lade lortebleen sidde fastklistret til ungen, indtil moderen tager affære, lade støvsugeren stå og samle støv, og i stedet hive geværet ud af indelukket og drage ud med kammersjukkerne.

For al den ligestilling er ikke af det gode. Tværtimod, lyder det i en spændende, tankevækkende og intimssfære-åbnende interviewbog, hvor bl.a. erfarne kvindesagskæmpere gør op med erfaringerne fra tiden, hvor klædedragten bestod af Kansas-overalls og batikfarvet ble.

"Jeg er nået dertil, hvor jeg ikke er en skid bange for eller irriteret på mænd, der står ved deres maskulinitet. Jeg siger tværtimod: Kom dog ind i et rum med pikken forrest. Kom som en mand", siger Trille, som det meste af sit liv har forsøgt at ændre de mange mænd, der har været en del af hendes tosomhed.

Hun har forsonet sig med, at mænd ikke kan ændres, og i stedet fokuseret på det, som mænd er gode til.

"Mænd er vidunderligt simpelt indrettet. De skal bare se en god røv og et par gyngende bryster, så er de lykkelige. En rigtig mand skal have lov til at være mand i fred, og det kræver, at vi ikke forlanger, at han skal være ligesom os", siger sangerinden.

Præsten Anne Braad er på samme linie. Hun begræder i den grad, at hun lod sig rive med i drømmen om et parforhold, hvor mænd og kvinder skulle være fuldkommen lige, altså smelte den kvindelige og mandlige rolle sammen.

Det kostede hende ægteskabet og børnenes far, siger hun i dag.

Skilsmissen var et ubærligt nederlag, og som om det ikke skulle være nok, betød hendes krav til manden, at han gled direkte i armene på en ung model og ind i et forhold, hvor han kunne være mand.

Betyder det så, at vi skal tilbage til de gode gamle tider, hvor en mand var høvding og kvinden et serviceorgan?

"Jeg må bare sige: Pas på med, hvad I ønsker jer, venner. For I ender med at få det. Vi ønskede os bløde mænd. Jo, tak skal du have. Jeg har måttet erkende, at det ikke er en farbar vej", siger Anne Braad.

I stedet mener hun tiden er kommet til at gå på barrikaderne for at bekæmpe den fundamentalistiske kvindeligestilling, der vil forhindre manden i at være mand.

"Et godt liv er et liv med en mand, der tydeligt er en mand", siger hun.

Ninka-Bernadette Mauritson: Hvad livet har lært mig. Med bidrag af Anne Marie Helger, Anne Braad, Lone Dybkjær, Trille, Birthe Neumann, Maria Marcus, Lillian Knudsen, Erra Cameron, Merethe Sragetorn, Nina Rasmussen, Diana Benneweiss og Lone Kühlmann. 190 s., 249 kr., Pretty Ink.

Bogen er udkommet.

Sådan har kvinders drøm set ud i mange år. Men det var ikke klogt at ønske sig bløde mænd, mener kvinderne i bogen. polfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce