Annonce
Nyborg

Den første på Fyn: Skraldespand i marinaen renser 500.000 liter vand i døgnet

Lis Mylenberg har ventet i flere måneder på havskraldespanden, der bliver produceret i Frankrig, men onsdag eftermiddag blev den endelig sat op i marinaen. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Marinaen har fået nyt udstyr, der skal være med til at holde vandet fri for skrald og oliefilm. Nyborg er den først havn på Fyn, der har fået installeret en såkaldt Seabin.

Nyborg: Inden længe vil marinaen være fyldt med både. De mange både i havnen betyder flere mennesker og automatisk mere skrald i vandet.

Et problem, som marinaen har hvert eneste år, når sommeren er over os.

Men nu har Nyborg Marina som de første på Fyn fået mulighed for at komme det problem til livs ved hjælp af en ny skraldespand, som ligger i havoverfladen.

Annonce

Ved hjælp af en lille motor skal skraldespanden sikre, at der ikke længere flyder skrald, oliefilm eller tang rundt i havnen, når den renser vandet for affald. Og det er noget, som havnemester Lis Mylenberg har set frem til meget længe.

- Jeg har altid ønsket, man kunne få en støvsuger, der kunne bruges i vandoverfladen. Vi har rigtig store problemer med affald om sommeren, hvor marinaen ikke fremstår som en flot havn. Derfor er det fantastisk, at det nu bliver muligt at få fjernet noget af affaldet.

I løbet af et døgn bliver 500.000 liter vand renset i den nye havskraldespand i marinaen. Foto: Maria Frellesen Pedersen

Den såkaldte Seabin er opfundet af australske surfere, som ville finde en løsning på, hvordan man kunne minimere skrald i havet. Og nu har opfindelsen altså fundet vej til Nyborg, som er den første marina på Fyn, der får mulighed for at prøve opfindelsen af.

En grøn havn

I løbet af et døgn bliver der suget omkring 500.000 liter vand gennem skraldespanden, som renser vandet for affald.

Skraldespanden er lavet med pontoner på siden, som sørger for, at den hele tiden følger vandstanden. Det betyder også, at det kun er de øverste millimeter af vandet, der bliver suget ned i nettet.

Man skal altså ikke være bekymret for, at fisk eller ænder vil ende i skraldespanden sammen med alt affaldet.


Med en Seabin bliver vi firstmovers, der sørger for, at vi har en pæn og ren havn - vi bliver en grøn havn, der tænker på miljøet.

Lis Mylenberg, havnemester


Derimod kan en Seabin være med til at fjerne oliefilm, som ellers ville ligge længe i havoverfladen, hvis ikke man havde en havskraldespand som denne.

- Den kan ikke fjerne store lækager af olie - det er beredskabet, der tager sig af dem, men hvis det flyder lidt olie rundt i havnen, som solen ville tage flere dage om at brænde af, kan Seabin gøre det i stedet, så havnen fremstår ren og pæn, fortæller Lis Mylenberg.

Og det er netop en pæn og ren hav, som havnemesteren ønsker.

- Det er vigtigt, at vi fremstår som en havn, der har fokus på miljøet. Og med en Seabin bliver vi firstmovers, der sørger for, at vi har en pæn og ren havn - vi bliver en grøn havn, der tænker endnu mere på miljøet.

Havnemesteren regner med, at skraldespanden skal tømmes en gang om dagen, men hvis der i løbet af sommeren skulle komme meget skrald i vandet, kan det ikke udelukkes, at den skal tømmes oftere.

Og når skraldet er blevet hevet op fra nettet, er det i første omgang havnepersonalet, der skal sortere det affald, der måtte være endt i skraldespanden.

Men med tiden vil Lis Mylenberg ikke udelukke, at det kommer til at foregå på en anden måde, hvis der kommer meget skrald i nettet.

En Seabin koster 50.000 kroner, og engang ud i fremtiden håber havnemesteren, at der kan blive installeret flere stativer i havnen, så skraldespanden kan rykkes til der, hvor affaldet ligger. Eller at der alternativt bliver indkøbt flere skraldespande, som sikrer, at havnen ikke flyder med affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce