Annonce
Fødselsdag

Den første ansatte universitetsrektor fylder 70

Ralf Hemmingsen gik i 2017 af som rektor på Københavns Universitet efter 11 år. Han fylder 70 den 12. oktober. (Arkivfoto) Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Som rektor for Københavns Universitet kritiserede Ralf Hemmingsen politikerne for manglende visioner og langtidsplanlægning, når det gjaldt forskningen.

Danmark rutsjer nedad på de internationale ranglister, hvis skiftende regeringer både skærer budgetterne og forsømmer at forholde sig til langtidsperspektiverne for universiteterne.

Sådan advarede han kort før sin afsked i 2017.

Ralf Peter Arnfred Hemmingsen, som han rettelig hedder, fylder 70 år lørdag den 12. oktober.

Han efterfulgte i 2005 Linda Nielsen som Københavns Universitets rektor nummer 258 - og den første ansatte rektor i læreanstaltens historie.

Indtil da blev rektor valgt af de ansatte og studerende, som traditionen havde været tilbage fra universitetets grundlæggelse i 1479.

Desværre for den ellers velanskrevne og respekterede Hemmingsen fik han som rektor en uskøn plet på karrieren, da han i 2011 nåede at få sit navn og embede nært viklet sammen med fuphjerneforskeren Milena Penkowa.

Hun opfandt rotteforsøg i Spanien i 2003, som aldrig havde fundet sted.

Hemmingsen hævdede ikke desto mindre, at han som dekan telefonisk havde talt med det ikke-eksisterende spanske laboratorie, hvor forsøgene angiveligt var foregået, og at Penkowas resultater var valide nok.

Siden måtte han erkende, at den samtale nok alligevel ikke havde fundet sted, og at Penkowas videnskabelige referencer var svindel. Hemmingsens involvering i den spektakulære affære medførte både undren og spekulationer, som dagbladet Information konstaterede i 2011.

I sin karriere har Ralf Hemmingsen forsket i blandt andet alkoholabstinens, neurobiologien ved skizofreni og organiske hjernesygdomme.

Han tog medicinsk eksamen i 1975, modtog året efter Københavns Universitets guldmedalje og blev dr.med. i 1981.

I 1986 blev Ralf Hemmingsen administrerende overlæge på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

I 1995 blev han professor i psykiatri ved Københavns Universitet og fra 2002 dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, inden han i 2005 indtog rektorkontoret, som han beholdt de næste knap 12 år. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce