Annonce
Fødselsdag

Den første ansatte universitetsrektor fylder 70

Ralf Hemmingsen gik i 2017 af som rektor på Københavns Universitet efter 11 år. Han fylder 70 den 12. oktober. (Arkivfoto) Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Som rektor for Københavns Universitet kritiserede Ralf Hemmingsen politikerne for manglende visioner og langtidsplanlægning, når det gjaldt forskningen.

Danmark rutsjer nedad på de internationale ranglister, hvis skiftende regeringer både skærer budgetterne og forsømmer at forholde sig til langtidsperspektiverne for universiteterne.

Sådan advarede han kort før sin afsked i 2017.

Ralf Peter Arnfred Hemmingsen, som han rettelig hedder, fylder 70 år lørdag den 12. oktober.

Han efterfulgte i 2005 Linda Nielsen som Københavns Universitets rektor nummer 258 - og den første ansatte rektor i læreanstaltens historie.

Indtil da blev rektor valgt af de ansatte og studerende, som traditionen havde været tilbage fra universitetets grundlæggelse i 1479.

Desværre for den ellers velanskrevne og respekterede Hemmingsen fik han som rektor en uskøn plet på karrieren, da han i 2011 nåede at få sit navn og embede nært viklet sammen med fuphjerneforskeren Milena Penkowa.

Hun opfandt rotteforsøg i Spanien i 2003, som aldrig havde fundet sted.

Hemmingsen hævdede ikke desto mindre, at han som dekan telefonisk havde talt med det ikke-eksisterende spanske laboratorie, hvor forsøgene angiveligt var foregået, og at Penkowas resultater var valide nok.

Siden måtte han erkende, at den samtale nok alligevel ikke havde fundet sted, og at Penkowas videnskabelige referencer var svindel. Hemmingsens involvering i den spektakulære affære medførte både undren og spekulationer, som dagbladet Information konstaterede i 2011.

I sin karriere har Ralf Hemmingsen forsket i blandt andet alkoholabstinens, neurobiologien ved skizofreni og organiske hjernesygdomme.

Han tog medicinsk eksamen i 1975, modtog året efter Københavns Universitets guldmedalje og blev dr.med. i 1981.

I 1986 blev Ralf Hemmingsen administrerende overlæge på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

I 1995 blev han professor i psykiatri ved Københavns Universitet og fra 2002 dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, inden han i 2005 indtog rektorkontoret, som han beholdt de næste knap 12 år. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce