Annonce
Faaborg-Midtfyn

Den enkle altertavle

Christen Dalgaards alterbillede og Emil Hansens alterramme før tildækningen.

KIRKEKUNST: Fornyelse, forenkling og forkyndelse i sort/hvid billedserie

RYSLINGE:Kirken lignede ikke sig selv ved søndagens gudstjenester i Ryslinge Frimenighed og Ryslinge Valgmenighed.

I stedet for Christen Dalgaards alterbillede fra 1869 så kirkegængerne et trefløjet billedværk, der bortset fra et gyldent kors er holdt i nuancer af gråt.

Sys Hindsbos tre oliemalerier er sammen med et enklere alterbord forslaget til en ny udsmykning i Nazarethkirken, som de to menigheder engang til foråret skal tage stilling til.

Til den tid vil altertavleudvalget også holde et fællesmøde, hvor Sys Hindsbo også deltager.

I et brev til medlemmerne af valgmenigheden og frimenigheden skriver udvalget, at forenkling, fornyelse og forkyndelse har været de tre nøgleord i arbejdet.

- Behovet for forenkling er nok det mest indlysende. Det forholdsvis lille kor i Nazarethkirken er stærkt overfyldt med seks forskellige temaer og kunstneriske udtryksformer. Med det nye forslag får vi bragt mere ro, kraft og enkelhed ind i rummet, skriver udvalget.

Til forskel fra Dalgaards billede af Jesus hos Maria og Josef, så har de tre nye billeder en direkte reference til fortællingerne i Nye Testamente. Motiverne er nadverens indstiftelse, korset på Golgata og åbenbaringen i Emmaus, hvor den opstandne Jesus viser sig for to af sine forvirrede og fortvivlede tilhængere.

- Det er vores overbevisning, at alt, hvad der fremføres i kirken, skal handle om troen, håbet og evangeliets forkyndelse. Tro og håb er i evangelisk forstand forbundet med fremtiden eller det kommende. Derfor må også kunsten i kirken være fortællende og fortolkelig for den enkelte på sit sted - mytologisk - om man vil, og med et utvetydigt udgangspunkt i evangeliernes beretninger, lyder altertavleudvalgets begrundelse.

Siden 1970'erne harspørgsmålet om en ny altertavle flere gange været vendt, og for tre år siden nedsatte de to menigheder et fælles arbejdsudvalg med tre deltagere fra hver side.

I sidste ende er afgørelsen medlemmernes og der ventes en både livlig og følelsesladet debat om spørgsmålet i de kommende måneder.

Annonce
Grafiker Sys Hindsbo, Fjellebro, har malet de tre billeder til en ny altertavle i Nazarethkirken. Motiverne er hentet i fortællinger fra Nye Testamente.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce