Annonce
Fyn

Den ene gang prisen er høj, er det ligegyldigt, at vi generelt har lave medicinpriser

Ingen har en mirakelkur på medicinmarkedets udfordringer, siger Henrik Vestergaard, vicedirektør i LIF. Foto: Bjarke MacCarthy/LIF
Selv om den gennemsnitlige pris på medicin i Danmark er faldet i mere end ti år, oplever nogle borgere indimellem skyhøje priser. Hvert enkelt tilfælde skal tages seriøst, mener brancheforening.
Annonce

Prishop og medicinmangel er komplekse problemer på medicinmarkedet i Danmark og verden.

Men der er ingen lette løsninger på komplekse problemer, konkluderer Henrik Vestergaard, der er vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen (LIF), der er brancheforening for de firmaer, som forsker i og producerer originalmedicin.

- Man skylder borgerne at gøre noget ved det. Når vi taler om sundhedsvæsnet, kan vi ikke tillade os at bagatellisere, at nogen er kommet i klemme, fordi de ikke har råd til eller ikke kan få deres receptpligtige medicin. Når det er sagt, er der mange recept-ekspeditioner, der fungerer uden problemer, siger han og tilføjer:

- Det er ikke, fordi folk på området ikke vil ændre noget, men systemet fungerer grundlæggende. Den ene gang, det ikke fungerer, er man ligeglad med, at det grundlæggende fungerer. Det er ligegyldigt, at priserne generelt er lave, hvis én patient oplever, at den er høj. Vi må tage hver enkelt patient seriøst.

Annonce

Ingen mirakelkur

Henrik Vestergaard mener ikke, at det er dumme lovgivere og regulatorer, der er skyld i, at der ikke er fundet en løsning på udfordringerne. Der er bare mange hensyn at tage.

- Man er bange for at slå konkurrencemekanismerne i stykker. De, der skal løse problemet, ved, at det kommer med en pris, siger han.


Det er ikke, fordi folk på området ikke vil ændre noget, men systemet fungerer grundlæggende.

Henrik Vestergaard, vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen


Hvis man vil mindske antallet af prishop, risikerer man, at den gennemsnitlige medicinpris bliver højere, end det er tilfældet i dag.

- Ingen af os har en mirakelkur, konstaterer han.

Annonce

Løsningsforslag

Det er et problem, at prisen hopper, men det er et større problem, hvis medicinen slet ikke er tilgængelig for borgerne, mener Henrik Vestergaard og understreger, at LIF's fokus er på at afhjælpe mangelsituationer.

Derfor har LIF tre forslag til, hvordan man sikrer forsyningen.

- Man skal lægge vægt på andet end pris ved udbud. Det kan være det enkelte firmas leveringshistorik. Så skal man forpligte sig til at levere i hele 14-dages-perioden, og kan man ikke det, skal der falde en straf. Og så skal prisen bydes ind tre måneder i forvejen for at reducere gennemsigtigheden i markedet uden at splitte det ad, siger han.

Det sidste forslag skal ses i lyset af analyser af konkurrencen, der peger på for meget gennemsigtighed i markedet. Medicinalproducenterne kan se hinandens priser og lægge sig op ad dem. Kan de ikke det, kan det modvirke prishop.

- Man skal erkende, at tingene ikke bare har én løsning. Der er heller ikke én, der sidder med løsningerne. Jeg mangler, at vi sætter os ned og indkalder alle interessenter på området: Patientforeninger, lægemiddelforeninger, konkurrencemyndigheder og sundhedsministeriet. Vi skal diskutere større forsyningssikkerhed og færre prishop, siger Henrik Vestergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce