Annonce
Søsiden

Den endeløse historie om Sif og Frigg: Miljøskibene bliver endnu en gang forsinket

Snævre arbejdsforhold og afstandskrav betinget af coronaen er årsag til, at Miljøstyrelsens vandprøve-skibe endnu en gang er forsinket. Foto: Miljøstyrelsen
- Faaborg Værft har gjort alt, hvad de kunne, fastslår kontorchef om den nye forsinkelse, der også har været inde over både Kammeradvokaten og et skibsteknisk rådgivningsfirma.

FAABORG: Miljøministeriets skandale-omsuste fartøjer til optag af vandprøver er forsinket endnu en gang. Fartøjerne skulle have været leveret til Miljøstyrelsen midt i januar.

Nu - en lille måned senere - er skibene Sif og Frigg stadig under ombygning på Faaborg Værft.


Annonce

Forsamlingsforbud og afstandskrav er en voldsom hindring i forhold til arbejde på trang plads nede i et skibsskrog.

Morten Jepsen, kontorchef, Miljøstyrelsen


Forklaringen på forsinkelsen er corona-situationen. Det oplyser kontorchef i Miljøstyrelsen, Morten Jepsen til Søsiden:

- Forsamlingsforbud og afstandskrav er en voldsom hindring i forhold til arbejde på trang plads nede i et skibsskrog. Faaborg Værft gør, hvad de kan for at indrette arbejdet efter forholdene, men det har desværre betydning for leveringsterminen, siger Morten Jepsen.

Den skandaleomsuste og næsten endeløse historie om Miljøministeriets brugt-indkøbte fartøjer fra England fører bl. a. gennem næsten fem års oplægning i Svendborg. Undervejs er skibene Sig og Frigg også blevet løftet på land ved Frederiksøen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Meldingen om forsinket aflevering er ikke noget, der bare lige er klaret kort i telefonen eller på en mail.

Forsinkelsen, der i første omgang så ud til at blive på godt et par uger, er beskrevet i en orientering til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Af den fremgår, at også Kammeradvokaten og det skibstekniske rådgivningsfirma OMT i Odense har skulle forholde sig til forsinkelsen.

Er corona force majeure?

Kammeradvokaten skulle vurdere om corona kunne betegnes som force majeure i relation til kontrakten mellem Miljøstyrelsen og Faaborg Værft. Det kunne den.

Efter at have læst Kammeradvokatens gennemgang af sagen, stillede Miljøstyrelsen en række supplerende spørgsmål til Faaborg Værft. Værftets uddybende redegørelse sendte styrelsen så videre til Kammeradvokaten og til rådgiveren OMT.

Rådgivningsfirmaet konkluderede derefter, at Faaborg Værft har gjort alt, hvad der er praktisk muligt for at reducere forsinkelsen og at konsekvenserne af restriktionerne er opgjort realistisk.

Miljøstyrelsen har nu aftalt med Faaborg Værft, at den nye leveringstermin bliver fredag den 26. februar.

Følgen af forsinkelsen bliver en kortere periode til prøvesejlads. Skibene forventes i drift til maj.

De to brugt-indkøbte, efterhånden nu ti år gamle fartøjer løber samlet op i 50 mio. kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce