Annonce
Fyn

Den digitale doktor: Regionen vil have næsten hver tredje konsultation klaret over en skærm

I Region Syddanmark har de overvejende oplevet, at de digitale tiltag er blevet modtaget positivt. Det er blandt andet virtuel stuegang, hvor pårørende har kunnet være med på video. Arkivfoto. Foto: Niels Husted.
Region Syddanmark har et mål om, at 30 procent af alle ambulante konsultationer skal være digitale. Under corona-pandemien har telefon- og videokonsultationer været i høj kurs, og de erfaringer vil regionen nu arbejde videre med.
Annonce

Syddanmark: Da corona-pandemien lukkede Danmark ned, blev sundhedsvæsenet i Region Syddanmark nødt til at tænke kreativt. Borgerne havde stadig brug for konsultation og behandling, selvom den fysiske kontakt skulle begrænses. Resultatet blev en stor stigning i brugen af telefon- og videokonsultationer.

I det første halve år af 2020 blev der foretaget 467.086 digitale konsultationer i Region Syddanmark. Det er 125.739 mere end i samme periode i 2019.

Venstrepolitiker Mette Bossen Linnet, der er formand for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, mener, at man skal tage erfaringerne med fra corona-pandemien og arbejde videre med at udbrede brugen af digitale konsultationer. Det er både til gavn for borgere og sundhedsvæsenet.

- Borgeren slipper for en muligvis længere rejse for at komme til sygehuset, og lægerne på sygehusene kan hurtigt omstille sig fra én konsultation til en anden, siger hun i en pressemeddelelse.

Annonce

Erfaringer fra corona

I foråret, hvor corona-pandemien var på sit højeste, foregik hele 50-60 procent af konsultationerne i Region Syddanmark enten over telefon eller video.

- En af de ting, der er kommet ud af corona, har været, at vi i høj grad har set en endnu større villighed eller parathed til at være digitale og bruge de digitale løsninger. Der er rigtig mange danskere, der er blevet trygge ved at bruge digitale hjælpemidler på en anden måde, siger Mette Bossen Linnet.

I det andet halvår af 2020 er antallet faldet igen. Det skyldes blandt andet, at sygehusene er åbnet mere og har færre restriktioner. Patienter med behov for fysisk konsultation har derfor i højere grad end i foråret kunne modtage det.

Annonce

Sundhedsvæsen for alle

Ikke alle borgere abonnerer på den digitale løsning endnu, og dem skal der også være plads til. I Region Syddanmark satte man i februar 2019 et mål om, at 30 procent af de ambulante konsultationer skulle foregå digitalt. Målet er en del af regionens digitaliseringsstrategi.

Når målet ikke er højere, skyldes det ifølge Mette Bossen Linnet, at sundhedsvæsenet skal være for alle.

- Det skal ikke være sådan, at nogen bliver tvunget til det. Vi skal have et sundhedsvæsen for alle. De, der ikke ønsker en digital kontakt, de skal stadig have mulighed for at komme ind på sygehuset, som de plejer, siger hun.

Samtidig er der forløb, hvor brugen af telemedicin er mere oplagt og givende end andre. Mette Bossen Linnet fremhæver blandt andet genoptræning og stuegang som forløb, hvor de digitale hjælpemidler kan med fordel kan tages i brug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Annonce