Annonce
Danmark

Den bog bliver vi nødt til at tale om

Hanne Dam, fotograferet da hun i sensommeren på en ødegård i Sverige lagde sidste hånd på det store manuskript. Foto: Gitte Dam

Cavlingpris-modtager Hanne Dam konstaterer i velunderbygget bog, at naturen er "slået fra" på danske sygehuses fødegange - hver fjerde fødsel sættes kunstigt i gang, og hver femte førstegangs-fødende føder via kejsersnit.

Bøger: Her gik man lige og troede, at en fødsel er noget naturligt. Lige som død. Bare mere festligt. Og så viser det sig langtfra at være tilfældet. Naturen er i vid udstrækning "slået fra", når danske kvinder skal føde.

Hver fjerde gravide kvinde - og tæt på hver tredje førstegangsfødende - får fødslen sat i gang med medicin og syntetiske hormoner. Og hver femte førstegangsfødende føder via kejsersnit.

Det er bare en lille del af den statistiske substans i en ny bog om situationen på de danske hospitalers fødegange, skrevet af den Cavling-pris belønnede journalist Hanne Dam.

"Giv kvinderne fødslen tilbage" er den lidt tunge titel. Men det er så det eneste, der er tungt i den bog. For trods emnet, trods seriøsiteten og de mange stærkt faglige personer, der medvirker, er bogen befriende let fortalt, og den lever til fulde op til undertitlen, der lyder: "En debatbog om fødselspolitik og livets begyndelse".

Der er så absolut tale om en debatbog. Endda i en sådan grad, at vi bliver nødt til at snakke om bogen. Det kan godt være, det er vanskeligt at sidde og snakke om fødselspolitik og fødsler hen over kaffebordet. Men Hanne Dams pointe er så tydelig, at vi rundt omkring blandt danskerne må tage den snak. For hvad pokker er det, der foregår? Hvorfor skal fødsler foregå, når det passer hospitalerne - og ikke de fødende, eller babyerne, der er på vej ud via naturens orden?

Annonce

Fornuft i stedet for fremdrift

- Hospitalerne er totalt fokuserede på sikkerheden, konkluderer Hanne Dam. Og det er de i en sådan grad, at det er helt ude af proportion med virkeligheden. En kvinde, der føder hjemme, oplever måske en ve-svækkelse under fødslen.

Så siger jordemoderen: - Helt fint, så tager vi alle sammen lige en pause... På fødegangen på et hospital sættes der omgående ind med ve-stimulerende behandling. For der skal være fremdrift...

Hanne Dam, selv mor til to, mener, at velmenende og dygtige læger i mange tilfælde stjæler fødselsoplevelsen fra kvinderne. Denne anmelder må blankt erkende, at det ikke er spidskompetencen at anmelde en bog om fødsler og fødselspolitik. (I parentes bemærket har jeg dog eksamen i udvidet fødselshjælp. Det skyldtes, at jeg meldte mig til et kursus og i farten havde læst titlen forkert. Jeg troede, det drejede sig om udvidet førstehjælp).

Men jeg har baggrunden for at vurdere bogen ud fra et journalistisk synspunkt. I dette tilfælde er det ikke så dårligt, for Hanne Dam har reelt skrevet bogen som en lang række journalistiske historier, krydret med en masse faktabokse. Det giver bogen en rigdom af synspunkter, oplevelser, erfaringer og kendsgerninger. Der er i praksis tale om et stykke dybdeborende journalistik. Og det er lavet til et rent 12-tal.

Indignation hos forfatteren

Bogen er inspireret af forfatterens indignation over udviklingen. At teknologien og velmenende, ambitiøse læger - vel delvis kombineret med tidspres på hospitalerne og et ønske om at gøre tingene så effektivt og billigt som muligt - har frataget kvinderne den totale fødselsoplevelse, vel den største oplevelse i en kvindes liv.

- Kvinder vokser ikke længere ved at føde. De får ikke lov til at være med til at styre processen, mener Hanne Dam.

Hun har interviewet en række læger, jordemødre, sygeplejerske og kvinder, der har født. En samling af cases, som fra forskellige vinkler kommer hele vejen rundt.

Det er en bog med mange skarpe kanter. Men - og det er imponerende - alligevel en bog, hvor man har fornemmelsen af, at alle de medvirkende har en inderlig sympati for bogens tema - også de læger, der rent faktisk har ansvaret for at overhale naturen.

Det er som om, seriøsiteten og principperne for en gangs skyld får plads. Vi må og skal snakke om den bog og dens indhold - og det bør læsende politikere med interesse for sundhedspolitik og mennesker også gøre.

Vi tillader os at gå ud fra, at sådanne politikere fortsat findes.

Hanne Dam

"Giv kvinderne fødslen tilbage"

388 sider (kun illustreret med små portrætter af de medvirkende)

Forlaget "Tiderne skifter"

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce