Annonce
Søsiden

Den 84-årige Undine af Marstal er en ægte ener

Undine sejler "sommerfugl" i Lunkebugten mellem Langeland, Tåsinge og Thurø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Spidsgatteren, som træbådssejlere kalder for Danmarks mest kendte klassiker, stod urørt på havn i 16 år.

MARSTAL: Undine af Marstal bærer ikke bare sejlnummeret D1. Den er en ener.

Selvom konstruktør Aage Utzons tegninger til 55 kvm-spidsgatteren stadig kan erhverves af selvbyggere og værfter, er der kun bygget det ene eksemplar.

Undines nærmeste slægtninge er to 55 kvm spidsgattere tegnet af konstruktør-kollegaen M. S. J. Hansen. Den ene Hansen-spidsgatter er fra 1938 og ligger i USA. I forhold til de originale streger er denne båd ændret i en grad, så den kun på dispensation er tildelt sejlnummeret 2. Båden har bl. a. doghouse og to master.

Annonce

Den sidste, D3, er et selvbyggerprojekt fra 1970 og er hjemmehørende i Stige Ø.

Stor og kostbar

Når der kun er bygget to fuldblods 55 kvm-spidsgattere skyldes det, at typen for sin samtid midt i 1930’erne var en meget stor og kostbar båd at bygge.

Selvom lystbåd-konstruktionen med ”spids i begge ender” er og var populær, er de mindre spidsgattere langt mere udbredte. Det gælder både blandt veteran-fartøjer og for de nyere spidsgatter-typer som fx Spækhugger.

Alene på grund af sin størrelse vakte Undine opsigt, da den stod klar fra værftet i Korsør. I byggeåret 1937 fyldte den fx hele forsiden på Dansk Sejlerblad.

Sejlerparret Ebbe og Gerda Andersen fra Marstal er meget glade for deres nyrenoverede Undine - dobbeltvinder i sommerens konkurrencer om smukkeste båd. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Nybygning uden vinduer

Undine blev bestilt som nybygning af en urmager fra København.

I forhold til Marstal-parret Gerda og Ebbe Andersens nyrenoverede Undine er der et par markante forskelle. I de første omkring tyve år sejlede Undine uden motor. - Jeg tror, at urmageren fik den sat i, da han kom op i årene og syntes, at båden var stor at håndtere alene for sejl, vurderer Ebbe Andersen.

- Vi har i havnene mødt folk, der kendte båden fra tidligere.

Ebbe Andersen, bådbygger og sammen med Gerda Andersen ejer af Undine

Nok så synligt var det, at Undine - i strid med Aage Utzons tegning - blev leveret uden vinduer i ruf-siderne. Men det var et udtrykkeligt ønske fra værftets kunde:

- Jeg tror, at han kan have frygtet, at vinduerne ville blive utætte, siger Ebbe Andersen.

Da urmageren i 1957 solgte sin båd fik han endda i kontrakten indføjet, at der ikke måtte efter-installeres vinduer. Det krav optræder dog ikke i aftalen mellem den senere ejer, værftet i Gilleleje og sejlerparret fra Marstal.

Annonce

- Det har pyntet

- Vi har i havnene mødt folk, der kendte båden fra tidligere. De siger, at det har pyntet på den at få vinduer i, fortæller Ebbe Andersen.

Installationen af de otte vinduer efter overtagelsen af Undine i 2016 er i øvrigt foretaget efter Utzons originale tegninger. Dem havde Ebbe Andersen købt, fordi en af hans kunder fra hans tid som ejer af bådebyggeriet i Marstal ønskede tilbud på nybygning af en Utzon 55 kvm-spidsgatter. Men båden blev for dyr for kunden, så han endte med i stedet at bestille en jagt på 29 fod. Den var billigere.

Her på havnen ved værftet i Gilleleje havde Undine stået ubenyttet i 16 år, da Gerda og Ebbe Andersen fra Marstal overtog den i oktober 2016. Privatfoto: Ebbe Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Middelfart For abonnenter

Tvivlsomt om farlig skorsten i kendt erhvervsområde rives ned: Ejer foreslås i stedet at bede fonde om hjælp til renovering

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce