Annonce
Kerteminde

Demonstration ved Rynkeby Friskole: - Det finder vi os ikke stiltiende i

Friskolelærere fra hele landet var samlet foran Rynkeby Friskole i protest mod, at de er gået voldsomt ned i løn efter en kuldsejlet lønforhandling

Rynkeby: - Meget har vi oplevet, men det her slår alt, sagde næstformand i Frie Skolers Lærerforening, Monika Lendal, i megafonen, da hun som den første holdt tale foran Rynkeby Efterskole under onsdag eftermiddags demonstration.

Foran og omkring hende stod et stort antal lærere, der var ankommet i biler og busser fra ikke blot Fyn, men også Jylland og Sjælland. De demonstrerede imod den lønnedgang, deres kolleger på Rynkeby Friskole er blevet udsat for. Man så ikke en eneste Rynkeby-lærer i flokken - de var inde på den anden side af skolemuren i fuld gang med at undervise - til stærkt reduceret løn.

Som følge af en kuldsejlet lønforhandling er lærerne ikke blot gået 18.000 kroner ned i løn om året, som foreslået af bestyrelsen, men hele 33.000 kroner ned. For da lærerne ikke ville være med til at gå ned i løn overhovedet, blev den aftale opsagt, der gav dem et lokallønstillæg på de 33.000 kroner om året.

Annonce

Håber på forældreopbakning

Lærerne demonstrere ikke i håb om, at forhandlingssystemet vil høre dem - for det løb er kørt, øverste instans har netop givet skolens bestyrelse medhold. Lærerne håber derimod for at blive hørt - af forældrene.

- Det er vores håb, at der er nogle fornuftige forældre derude, der vil kræve, at lærerne får en ny lønaftale, forklarer formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup.

- For det er bare ikke i orden at sætte folk ned i løn. Man kan ikke bare bruge lærernes løn som buffer i regnskabet.

Et spørgsmål om skolens overlevelse

På den anden side af forhandlingsbordet stod i foråret skolens bestyrelse.

- Det er ikke manglende påskønnelse overfor lærerne, der gør, at vi har været nødt til at skære i deres løn, siger næstformand i skolens bestyrelse Bjørn Baunbæk.

- Men vi er i en så dårlig økonomisk situation, at vi er nødt til at gøre noget radikalt. Det var ikke så meget et spørgsmål om, hvad lærerne skal have i løn, som hvorvidt der overhovedet vil være en skole til at betale lønnen. Det er et spørgsmål om skolens overlevelse.

Til det svarer Uffe Rostrup uimponeret: - Det er bestyrelsens opgave at få skolens økonomi til at hænge sammen, men de skal ikke gøre det ved at skære i lærernes løn, der er simpelthen ikke fair. At skære op mod tre tusinde kroner af en månedsløn kan jo føre til, at nogle må forlade deres hus eller sælge deres bil.

Utilstedeligt

Den mest lokale lærer, man kunne finde i demonstrationen, var Flemming Madsen, lærer på Kerteminde Efterskole i Drigstrup og næstformand i Frie Skolers Lærerforenings kreds 5.

- Uanset hvad bestyrelsen siger om skolens økonomi, så skal lærerne have en ordentlig løn - basta. Den opførsel, vi har set fra den her skoles bestyrelse, den er helt utilstedelig, sagde Flemming Madsen.

- Den løn, de havde med lønaftalen var nogenlunde. Til sammenligning kan jeg fortælle, at på Kerteminde Efterskole har vi en lokalaftale, der siger, at vi skal have den samme løn som folkeskolelærere. Det betyder, at vi får et lokallønstilskud på 35-54.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce