Annonce
Kerteminde

Demonstration ved Fjord&Bælt: Jobskabelse for havbiologer

Der var ikke mødt så mange op til demonstration foran Fjord&Bælt lørdag formiddag. Til gengæld gik de få fremmødte helhjertet op i at dele brochurer ud og tale for frisættelse af de tilfangetagne marsvin. Foto: Helle Nordström
Et par håndfulde demonstranter med sympati for "De vilde delfiner" stod lørdag formiddag med brochurer og banner foran Fjord &Bælt. De gav ikke meget for centrets forskning.

Kerteminde: At Fjord&Bælt holder marsvin i fangenskab er en kendsgerning, ingen bestrider. Men hvor forskerne i centret mener, at de gør det til gavn for marsvinene som helhed, så gav demonstranterne, der var samlet foran centret lørdag formiddag, ikke meget for den forskning.

- Bare sejl et lille stykke ud, så er der masser af marsvin at kigge på i deres naturlige omgivelser. Det, de laver her, det er jobskabelse for havbiologer. Jeg tror overhovedet ikke på den forskning, der foregår derinde, sagde Nils Høj, der som en af et par håndfulde var mødt om for at deltage i demonstrationen.

Annonce

Ligger i vejen for havneudvikling

- Centret ligger i øvrigt også som hindring af en god udvikling på havnen. Lige på den plads kunne der ligge et fantastisk bibliotek/turistbureau med en tilhørende lille café. Og så kunne der etableres en jollehavn foran. Jeg forstår simpelthen ikke, at politikerne bare år efter år rent pr. automatik fyrer fire-fem millioner skattekroner afsted til centret, samtidig med at man sparer på alt andet, indvendte Nils Høj.

Det var foreningen "De vilde delfiner", der havde arrangeret demonstrationen i Kerteminde som led i er verdensomspændende aktion: Tøm tankene. I spidsen for demonstrationen stod lokalt Mikkel Ernst Nielsen, der er miljøforkæmper af hele sit hjerte. Han arrangerede tidligere på året en lokalversion af miljødemonstrationen "Fridays for future".

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ikke opdaterede medicinlister og manglende dokumentation: Derfor fik Langeskov Hjemmepleje et påbud - og sådan efterleves det

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce