Annonce
Udland

Demokratisk guvernørkandidat erkender nederlag i Florida

Efter en omtælling står det fast, at republikaneren Ron DeSantis bliver ny guvernør i Florida.

Demokraten Andrew Gillum erkender nederlag i kampen om guvernørposten i delstaten Florida og ønsker republikaneren Ron DeSantis tillykke med valgsejren.

Det rapporterer flere internationale medier sent lørdag aften dansk tid.

De to kandidater lå så tæt i antal stemmer ved valget den 6. november, at det i henhold til Floridas valgregler udløste en omtælling af stemmesedlerne for at udpege en vinder.

Gillum, der er borgmester i Tallahassee, kunne være blevet Floridas første sorte guvernør.

- Det har været vores livs rejse. Vi er beærede over den støtte, som vi har modtaget, siger han i en videoudtalelse ifølge Reuters.

- Vi ville være sikre på, at hver eneste stemme - også de valgsedler, der i første omgang var tvivl om - blev talt, så længe de er afgivet lovligt, lyder det fra den 39-årige demokrat.

Sejren til DeSantis betyder, at han afløser sin partifælle Rick Scott som guvernør i Florida. Scott var ikke på genvalg, da han stillede op til Senatet i forbundshovedstaden Washington.

- Der er blevet kæmpet hårdt i valgkampen. Nu er det tid til at bringe Florida sammen, lyder det på Twitter fra DeSantis, som er kendt som en af USA's præsident Donald Trumps loyale støtter.

Efter en maskinomtælling torsdag står DeSantis til at få 33.683 flere stemmer end Andrew Gillum - svarende til 0,41 procentpoint flere.

Og lørdag har Tallahassee-borgmesteren altså erkendt, at det forspring ikke er muligt at indhente.

Den afgående republikanske guvernør Rick Scotts duel mod den demokratiske senator Bill Nelson er endnu ikke afgjort.

En omtælling af stemmerne viste torsdag så lille en forskel på opbakningen til de to, at valgmyndigheden i Florida beordrede en manuel omtælling af stemmesedler.

Resultatet af denne fintælling ventes at foreligge søndag aften dansk tid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce