Annonce
Indland

Demokratiekspert: Ildsjæle er det lokale guld

Ved Det Fynske folkemøde hylder Fyens Stiftstidende de ildsjæle, der har gjort en indsats for det lokale fællesskab, når vi uddeler bland dig Prisen. Arkivfoto

Ildsjæle er med til at styrke det lokale fællesskab, og det skal det offentlige Danmark påskønne. Især fordi de skal inddrages mere i det kommunale arbejde. Samskabelse hedder det, fortæller Annika Agger, ekspert i demokrati fra Roskilde Universitet.

Hvad betyder det for lokalsamfundet, at ildsjæle arbejder for fællesskabet?

Det er afgørende. De kan samle folk og sørge for, at der sker noget. De bliver nogle gange kaldt Tordenskjolds soldater, det lyder negativt, men de er guld værd. Derfor skal politikerne sørge for at skabe platforme, de kan arbejde ud fra og samarbejde på. Det kan blandt andet være hjælp til, hvor de kan søge midler til deres arbejde.

De skal rose og anerkende dem, for de kan brænde ud i en travl hverdag.

Hvilken værdi har de for det lokale fællesskab?

De sender et værdifuldt signal fra lokalsamfundet. Det er aktive mennesker, der gør noget sammen og med hinanden. De sender et vigtigt signal om, at her er der sammenhængskraft og en bevidsthed om, at sammen bliver vi stærkere.

Det har også stor betydning for myndighederne, fordi det gør det nemmere at forankre nye projekter, når der er engagerede borgere.

Danmark har et aktivt civilsamfund, og vi bliver ofte fremhævet i internationale sammenhænge på grund af andelstanken, højskolerne og Grundtvig. Vi er unikke på det punkt.

Har vilkårene for det frivillige arbejde ændret sig?

De udfordringer, vi står med i dag, betyder, at der er fokus på at aktivere de frivillige endnu mere. Det går under navnet samskabelse.

Der kommer med en erkendelse af at, hvis vi skal løse vores velfærdsudfordringer på en klog måde, må de frivillige i spil. Det kan være som besøgsvenner, i lektiecaféer eller andre steder.

I den forbindelse er det vigtigt, at samspillet mellem det offentlige og ildsjælene foregår sådan, at man understøtter og anerkender dem. Mange af dem er beskedne stille mennesker, men de skal anerkendes for deres arbejde.

Hvilke udfordringer giver det frivillige arbejde?

Det sårbare ved det frivillige arbejde er, at er der konflikter eller kværulanter, trækker man sig. Derfor er det vigtigt at have de store sko på. Både i det offentlige og blandt ildsjælene selv.

Udfordringerne er også fødekæden. Det er i høj grad det grå guld, der er de aktive, derfor er det vigtigt at holde gryden i kog. Kommunerne skal være hjælpsomme, nænsomme og sørge for at de får positive oplevelser.

Det frivillige Danmark

42 procent af danskerne er engageret i frivilligt arbejde. Det viser den seneste undersøgelse af det frivillige arbejde i Danmark fra 2014.I 2010 og 2012 var tallet henholdsvis 40 og 43 procent.

Undersøgelsen viser også, at over en fem-årig periode har 70 procent af danskerne været engageret i frivilligt arbejde.

Samlet blev der i 2014 brugt 365 millioner timer på frivilligt arbejde. Det svarer til omkring 190.000 fuldtidsstillinger. Det var en fremgang på 15 millioner timer i forhold til 2012.

Der er en ny rapport om frivilligt arbejde på vej. De første tal bliver offentliggjort i sommeren - den samlede rapport kommer i 2018.

Kilde: "Den frivillige sociale indsats", Frivilligrapport 2014.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

Musikken spiller højere og højere i Odenses parker: Nu har naboerne fået nok

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce