Annonce
Debat

Demokrati er besværligt - heldigvis

Annonce

Churchill sagde engang, at demokrati er den værste styreform, der findes – bortset fra alle de andre, vi har prøvet.

Og jeg har tendens til at give ham ret. Demokratiet er ikke nogen perfekt konstruktion. Det er besværligt og anstrengende.

Jeg har arbejdet med politik og demokrati siden 1994. Først i Odense Byråd, siden 2001 på Christiansborg som folketingsmedlem og i fire år som minister. Derfor kan jeg med sikkerhed sige, at demokrati – slet og ret – er noget bøvl.

Alligevel bliver jeg gang på gang bekræftet i, at det uden sammenligning er den bedste måde at gøre tingene på.

I Danmark har vi tradition for at arbejde sammen, fordi vi tror på, at der ikke findes den idé, der ikke bliver bedre af at blive udfordret og udviklet. Også af dem, vi ikke er enige med.


Statsministeren har under corona truffet gode beslutninger. Men desværre også en del, hvor jeg er sikker på, at flere øjne havde hjulpet til bedre løsninger.


Det princip er Mette Frederiksen desværre i gang med at afvikle. Hun ønsker ikke at inddrage Folketingets øvrige partier, så beslutninger kan blive kvalificeret. I stedet bliver partierne ’orienteret’ om, hvad regeringen agter at gøre kort tid inden pressemøderne. Det er udansk, hvis du spørger mig.

Statsministeren har under corona truffet gode beslutninger. Men desværre også en del, hvor jeg er sikker på, at flere øjne havde hjulpet til bedre løsninger.

Regeringen har brudt grundloven. Den har udstukket en ulovlig ordre om at udrydde et helt erhverv og tusindvis af gode arbejdspladser i lokalsamfundene. Og statsministeren stoppede det ikke. Tværtimod. Hun lod det fortsætte.

Og det er bestemt heller ikke gavnligt for vores demokrati, at borgere og politikere, som nu stiller spørgsmål ved regeringens beslutninger, bliver udskammet som værende imod folkesundheden. Det er en falsk præmis, som statsministeren stiller op: Enten følger man blindt alle regeringens tiltag, eller også er man imod folkesundhed.

Jeg ved, at der findes ikke ét eneste parti i folketinget, der ikke vægter danskernes sundhed højest. Der er ikke nogen modsætning mellem folkestyre og folkesundhed. Og jeg kender mine kolleger på Christiansborg, og alle er drevet af at gøre en forskel for Danmark og befolkningen.

Demokrati er ikke let. Det skal det heller ikke være. Og når der er travlt, så er alle klar til at arbejde endnu hurtigere. Det danske folkestyre er hele Danmarks stemme. Det skal statsministeren ikke afkoble.

Vi skal holde fast i, at vi finder de bedste løsninger sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce