Annonce
Udland

Demokrater stævner USA's EU-ambassadør i Ukraine-sag

François Lenoir/Reuters
Efter at Gordon Sondland fik besked på at blive væk fra en høring i Kongressen tirsdag, er han blevet stævnet.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har stævnet USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland. Det sker, efter at præsident Donald Trumps administration blokerede Sondland for at vidne for Kongressen tirsdag.

Det rapporterer CNN.

Formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, kalder udenrigsministeriets opfordring til Sondland om at blive væk fra en høring i Kongressen for "et stærkt bevis" for forsøg på at hindre en rigsretsproces mod Trump.

- Manglen på dette vidne anser vi for endnu et stærkt bevis for hindring af Kongressens forfatningsmæssige funktioner, siger Adam Schiff til journalister ifølge CNN.

Han tilføjer, at ambassadøren har givet udtryk for, at han har sms'er og e-mails, der er blevet indleveret til udenrigsministeriet, men som ministeriet tilbageholder for Kongressen.

Imens kalder formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, Trump-administrationens instruks til Sondland for "magtmisbrug".

I en pressemeddelelse tidligere tirsdag oplyste Gordon Sondlands advokat ifølge nyhedsbureauet Reuters, at EU-ambassadøren er skuffet over instruksen fra udenrigsministeriet om at blive væk fra høringen.

Det amerikanske udenrigsministerium bad tirsdag topdiplomaten Gordon Sondland om at blive væk fra en høring i Kongressen.

Høringen relaterer sig til Demokraternes forsøg på at rejse en rigsretssag mod Donald Trump.

Sondland er et af flere medlemmer i det amerikanske regeringsapparat, der er indkaldt til at afgive forklaring om forløbet omkring Donald Trumps samtale med den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, den 25. juli i år.

Et notat over samtalen har vist, at Trump otte gange forsøgte at få Zelenskij til at undersøge en sag, der involverer Hunter Biden. Han er søn af Joe Biden - en af Demokraternes mulige modkandidater til Donald Trump ved næste års præsidentvalg.

En whistleblower har anmeldt samtalen som misbrug af præsidentens magt.

På baggrund af den klage har Demokraterne i Repræsentanternes Hus indledt høringer og undersøgelser med henblik på at åbne en rigsretssag mod Donald Trump.

Ifølge whistleblowerens klage har Gordon Sondland sammen med USA's tidligere udsending til Ukraine Kurt Volker hjulpet den ukrainske regering med, hvordan de kunne opfylde Trumps ønsker.

Stævningen mod Gordon Sondland kræver, at Sondland skal udlevere dokumenter i sagen senest den 14. oktober og afgive forklaring i sagen den 16. oktober.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce